Posted in My Drug Stor

My business timeline: Dugaan

Setelah menunggu CF bangunan semenjak bulan April 2012 sehingga kini, kami mengambil keputusan setelah menimbang-nimbang dengan serius pros and cons, untuk menukar lokasi premis perniagaan.

Permohonan pertukaran premis telah diajukan kepada PUNB pada hari Selasa, 10/7/2012 dan hari ini kami diberitahu yang permohonan kami akan dibawa ke dalam mesyuarat pada 26/7/2012. Hopefully , permohonan ni diluluskan. Bukan apa, penantian CF tu tak dapat dipastikan berapa lama lagi. Lagi-lagi bangunan baru itu di bawah pentadbiran MPK. kami agak sceptical sikit ngan pengurusan MPK ni. Kureng cekap pada pandangan kami.

Premis baru walaupun, hanya di seberang jalan, tapi ianya di bawah pentadbiran MBSA. Setelah kami cuba berurusan dengan MBSA, didapati pegawainya lebih professional. walaupunm, banyak feedback negatif yang diterima dari rakan-rakan niaga yang berurusan dengan MBSA, tapi kami berdoa agar urusan ini dapat dipermudahkan oleh Allah. Dengan siapa lagi patut kita mengharapkan pertolongan kan?

Lokasi yang baru ni, lebih strategik. walaupun ianya bukan bangunan baru tapi ianya bukanlah bangunan yang terlalu berusia. Penyewa lama adalah Cosway yang kini berpindah ke Puchong untuk membuka cawangan yang lebih besar iaitu COSWAY FARMASI. Lot kedai tersebut, diapit oleh Speedmart dan MyMydin.. menarik kan lokasi? Betul-betul mengadap jalan besar dan dengan itu mudah mendapat free m,arketing. Ramai yang tanya kenapa tak pohon lokasi tu dari awal, jawapan mudah je, sebab penyewa lama baru sebulan kosongkan kedai tu. Di kala kami punya permohonan di kedai baru Giant telah diluluskan. Namun, apapun, kami yakin, Allah Maha mengetahui dan sebaik-baik perancang.
Kami cuma dapat berdoa agar permohona  pertukaran ini diluluskan oleh pihak PUNB. Kalau lulus, memang best sebab, kedai baru ni dah ada tiles. Jimat kos nak renovate!!

Posted using Tinydesk Writer iPhone app

Posted in My Drug Stor

My Business Timeline-1

Segalanya bermula pada November 2011 apabila En. Faris @ suamiku mengajak untuk pergi mendengar ceramah PUNB di MPK Klang. Lepas dengar terus ambil ujian penilaian keusahawanan. Ujian ini bertujuan untuk tengok samada kita mempunyai ciri-ciri keusahawanan atau tidak.

Seminggu lepas tu check result di Laman Web PUNB dan tengok dapat HR B.. maksudnya aku punya tahap risk taker adalah B. Siapa dapat A atau B, dia boleh proceed ke next step iaitu menghantar kertas kerja. Siapa yang dapat C, dia kena tunggu lagi 6 bulan untuk re seat test tu.

Next step ni lah yang paling mencabar bagi kami. Kami dapatkan contoh kertas kerja dari Puan Faten Fareza , Farmasi Medipro Sek7 tu. Nak dapatkan idea macam mana nak buat. Then, bermulalah hari-hari yang exhauted untuk mendapatkan data penduduk dari MPK. Kami pun gigih pergi ke Bahagian perancangan Bandar, MPK untuk membuat Market Research. Antara data yang diperlukan adalah seperti:

Рpeta, jumlah kepadatan penduduk, jumlah taman perumahan sekitar lokasi pilihan, kemudahan asas, projek rancangan unjuran 5 tahun kehadapan dan data pesaing.

Selain itu, untuk melengkapkan lagi RP, data pesaing juga diperlukan dan kami juga menjalankan temuramah dari beberpa peniaga sekitar Kampung Jawa mengani potensi perniagaan di kawasan tersebut. Semua perkara ini di buat oleh en. suami yang lebih gigih dan pandai dalam PR. My job is more on financial part.

Dalam nak buat cash flow dan profit loss, memang pening jugaklah sebab kita tak tahu lagi berapa nak anggar. But, since orang PUNB tu kata, buat je anggaran yang penting penyata tu menunjukkan keuntungan. Memanglah kan.. tak kan nak tunjuk rugi pulak. hehe.

Kami juga mencari kontraktor dan arkitek untuk dapatkan sebut harga untuk renovation termasuk design kedai. ERm, as usual memanglah akan di up2kan harganya. Supplier untuk kabinet ubat, gondolas dan shelves juga dah di cari. Bermula dengan search di Google, sampailah kami pergi dapatkan sebut harga di kedainya. Bila dah dapat quotation, kami comparekan lah harga tu dengan Puan Faten punya harga. Memang renyah, but we learnt a lot during the process.

Bila dah hantar RP, kami dipanggil untuk present projek tersebut di board yang akan membuat penilaian untuk meluluskan loan tersebut. Tapi sebelum ke tahap ni, pihak PUNB akan membuat lawatan tapak ke lokasi yang di pilih untuk melihat smada ianya mempunyai potensi atau tidak. Kemuadian ada pre-meeting dengan Case Officer untuk beliau memastikan background financial, education dan working experience kami.

Alhamdulillah pada bulan April 2012, setelah berbagai tolak tarik dan negosiasi harga kedai dan sebagainya, permohonan kami diluluskan dengan pinjaman sebanyak 175K. Tapi ni belum settle lagi. In order duit tersebut dimasukkan ke dalam akaun kami dan boleh digunakan, kami perlu melalui beberapa peringkat lagi.

Bersambung….