Posted in Muhasabah Diri

Celik Momz: Prof Muhaya

Sampai ke Jakim jam 7.50 pg dan terus mendaftar di kaunter. Alhamdulillah datang awal jadi segalanya mudah dan dapat duduk di barisan paling depan sekali.
Program bermula trpat jam 9.10 am dimulai dengan bacaan al quran oleh ustazah Sharifah Kassim diikuti bacaan doa.
Peserta yang hadir lebih kurang 800 orang termasuk yang hadir dari Singapura, N9, dan lain-lain.
Pengisian memang terbaik walaupun banyak isinya telah biasa didengar atau di baca dari penulisan beliau atau melalui vblog beliau. Walaubagaimanapun pengisian oleh anak beliau, Dr Atiyah Azmi, saya dapati agak menarik kerana beliau berkongsi mengenai kaedah NLP dalam komunikasi bersama anak-anak. Cara beliau yang sering mengaitkan pengalaman peribadi beliau sebagai anak Prof Muhaya menjadikan sesi tersebut lebih bermakna.
Para peserta di lihat amat positif dan memberikan reaksi yang begitu membina.

Sesi petang lebih menarik apabila dua orang artis yang telah “berhijrah” memakai tudung dijemput untuk berkongsi pengalaman mereka. Artis tersebut adalah Yat dan Farah yang famous dengan lagu “Bagaikan Puteri” tu. Kisah Yat memang menarik apabila beliau menceritakan bagaimana beliau mendapat hidayah tersebut. Telatah Yatt yang memang bubbly tu amat menghiburkan disam[ing memberi banyak pengajaran. Prof Muhaya banyak mengaitkan perjalanan hidup Yatt untuk berubah dengan apa yang telah diajar pada sesi paginya.

Sesi soal jawab juga agak menarik kerana banyak soalan-soalan yang agak relevan dan kontemporari diajukan dan dijawab dengan penuh bermakna oleh Prof. Satu soalan yang membuatkan saya amat tersentuh adalah soalan yang diajukan oleh oleh seorang bapa berusia 60 tahun yang bertanya, “Sekarang saya dah tua, saya baru perasan banyak yang saya buat dulu tak betul. Tapi sekarang, anak-anak saya semua dah kawen dan saya dah ada cucu pun. Apa yang boleh saya buat untuk betulkan balik perkara2 salah tu?”. Satu dewan terdiam. Then Prof Muhaya jawab ” Takpe pakcik, saya dulu pun banyak buat silap dalam mendidik naak-anak saya. Apa saya buat sekarang, saya minta maaf pada anak-anak saya, pada menantu saya dan pada besan saya juga. Saya minta maaf sebab mungkin saya tak didik anak saya dengan baik dan mungkin disebabkan itu dia tidak menjadio isteri dan menantu yang baik. At the same time saya berterima kasih pada menantu dan besan saya kerana sudi terima anak saya dan mendidik anak saya jadi isteri dan menantu yang baik. Pakcik juga boleh buat perkara yang sama dan menganjurkan majlis ilmu dan berkumpul satu keluarga sebulan sekali untuk muhasabah dan memperbaiki diri dan keluarga”.. Pergh… meleleh air mataku..

Banyak tips2 dan kata-kata mutiara yang berjaya di pick up sepanjang seminar tersebut dan sempat ditweetkan. Harapan agar apa yang dipelajari dapat diaplikasi dan semoga saya dapat menjadi Celik Momz yang akan menjadikan anak-anak saya ahli syurga serta menjadi isteri terbaik untuk suami saya.

Cuma satu perkara je maybe yang boleh diimprovekan.. Bab makan. maybe untuk acara yang mempunyai peserta lebih dari 800 orang, makanan sebaiknya di prepacked kan, Jimat masa especially waktu minum pagi yang pendek. Saya tak makan kat situ pun sebab malas nak beratur dan maybe orang lain lebih memerlukan. Saya beli dan makan Nasi Ambeng yang sedap dari booth Closet Heart.. Alhamdulillah…

Posted using Tinydesk Writer iPhone app

Posted in Asam Garam Kehidupan, Muhasabah Diri

Rendahkanlah hatimu wahai makhluk yang hina……

Hari ini hari rabu, bermakna ada slot Islam itu Indah di IKIM.fm bersama Prof Dr. Muhaya Muhammad. My favourite inspirator. Tajuk hari ni Celik Mata Hati: Tawaddu’.

Antara tips yang menarik untuk dikongsi adalah seperti berikut:

Untuk tawaddu’ perlu amalkan 5S ( bukan seiton, seiri, seiso etc tu tau!);

1. Senyum– Orang yang tawaddu’ atau rendah hati adalah orang yang sentiasa senyum kepada sesiapa sahaja. Tak kira kepada orang berpangkat, orang bawahan, tukang sapu sampah atau sesiapa juga walaupun tidak dikenali.

2. Salam– Sebarkan salam walaupun pada orang yang tak kenal (ni yang susah and jarang sekali di buat. Mungkin sebab bukan budaya melayu kot)

3. Sapa– Maksud sapa ialah kita menegur orang dan menunjukkan minat untuk mendengar kepada orang yang di sapa. Bukan asyik bercerita tentang diri sendiri je.

4. Sopan– Maksud sopan ialah menjalan tingkah laku, buat apa-apa mesti fikir dahulu dan lemah lembut.

5. Santun– Sentiasa mendahului orang lain. Contohnya, bila berda di pintu, bagi orang lain jalan dulu, bukakan pintu untuk orang lain walaupun pangkat kita sangat tinggi.

Simple kan? Tapi sanggup ke buat? Kalau tak sanggup buat maknanya kita bukanlah lagi dari kalangan orang yang rendah hati. Kalau kita bukan kalangan orang yang rendah hati maknanya kita dikalangan orang yang disebaliknya iaitu orang yang sombong! Orang SOMBONG tak cium bau syurga…. Sombong tu juga pakaian ALLAH. Jadi sangat tak layak kita hamba yang hina-dina ni menyombong di muka bumi.

Oleh itu, marilah kita berusaha untuk Tawaadu’. Ingat rendah hati bukan bermaksud RENDAH DIRI.. Jangan salah tafsir pula ye.

Antara tips untuk Tawaddu juga adalah suka makan sisa orang lain. Macam pelik kan? Tapi cuba fikir dalam-dalam, dengan makan sisa orang lain, ianya dapat mengajar kita menjadi rendah hati. Tak caya, cuba buat, baru korang faham perasaannya.

Pengajaran untuk diri sendiri.