Robocop & Al Musawwir

Few days ago, saya menonton movie Robocop. Yang pakai suit hitam tu. Actually dah repeat few times dah. Tapi ntah kenapa malam tersebut bila saya menonton movie tu, saya jadi sangat takjub.

Bila ada satu scene tu yang bila the doctor and the team nak prepare dia for duty, they have to insert macam2 dalam badan dia, with precise calculation supaya otak, paru2, dan jantung robocop tu boleh function dengan sebaiknya. Antara bahan yang dia masukkan adalah antibiotic, protein, carb, dan cecair yang mengandungi tenaga berjumlah beberapa kJ kalori. I was so amazed dan saya ucapkan Masya Allah few times.

Like seriously?! Bila tengok scene tu terus ternampak kehebatan Al Kholiq. Tuhan yang Maha Pencipta, terus juga kekaguman dengan betapa creative dan sempurnanya penciptaan kita ni. Allahumma Ya Musawwir memang takde tolok banding.

Tahukah anda, ada banyak kejadian atau aktiviti badan kita yang berlaku secara automatik? Dan kalau lah kita perlu set semuanya setiap pagi, saya rasa sampai ke maghrib x settle tau.

Contoh nye,cuba bayangkan yang kita kena set dan reset secara manually benda2 macam di bawah ni,

1. Rambut perlu gugur dalam 80-100 helai setiap hari.

2. Darah merah perlu ditukar setiap 3 bulan.

3. Sel kulit perlu diperbaharui setiap seminggu.

4. Jantung perlu berdegup 4,800 kali setiap jam.

5. Mata perlu berkedip sebabyak 1,200 kali sejam

6. Perut perlu menghasilkan sebanyak 20-100ml cecair yang mengandungi campuran asid hydrochloric, potassium chloride dan sodium chloride yang mana perlu berada dalam pH 1-2 bagi memastikan pencernaan makanan berlaku dengan baik.

7. Otak perlu menapis infomasi yang doterima sepanjang hari dan memastikan kita bermimpi untuk membuang infomasi yang tidak perlu setiap hari.

8. Emosi perlu diregulate seperti cerita inside out tu.

Banyak lagi sebenarnya.. Bayangkan kalau kita kena set dan reset semua ni sendiri? Mampukah kita? Iskk, tak terbayanglah dek akal.

Maka betullah, dalam penciptaan manusia ni sebenarnya dah cukup dah untuk membuktikan kekuasaan, kebesaran, kebijaksanaan, kekreatifan dan kehebatan Allah yang Maha Agung!!

Kadang bila orang cakap tengok movie barat tu melalaikan, saya rasa tak jugak. Ada banyak benda yang kita boleh belajar dan melihat kebesaran Allah dari movie2 tu. Saya pun bercerita hal ni kepada anak2 saya. For me, its how you see and accept. Sebab tiada sesuatu pun yang terjadi adalah sia2. Yang menyia-iakan adalah kita sendiri.

Wallahualam.. Kalau ada mana2 bahagian dalam penulisan ini yang salah,maafkan saya ye. Bolehlah tinggalkan komen untuk dibetulkan.

Advertisements

Movie Review: Goon (2012)

 

Baru lepas menonton movie Goon. Well, i guess, movie yang menarik. I’ve learnt something about ice hockey game. It’s rough and the rule is ridiculuos but i’m happy as i knew new knowledge today. I’m always happy to watch movie that is based on true story. Even though it might be exaggerated by the scriptwriter as to make the film more marketable and interesting, still you’ll learn a lot from other’s experience. I believe that everything happen in this world is a lesson for those who wanna learn.
The last song played in the movie is really nice and inspiring. Try to read the lyric and you’ll see what i mean. It’s so optimist. .. May those who think they have nothing, be inspired by this song. Chills!!

Socalled – Work With What You Got

[Song from Goon (2011) movie end credit song list soundtrack] (youtube)

Start the music!

As I walk around feeling really good
About everything from my health to my hood
realize that I’m blessed with a lot
So all I gotta say is work with what you got

They say my voice really wasn’t made for rapping
Straight out the deep homme it would never happen
As a teenager had my first child
and in all the photos you never seen a smile

But now I’m the best that ever did it
The greatest female rapper and they all must admit it
So all the haters I say thanks a lot
Life can turn out really good if you work with what you got

I know it’s hard but it takes some work to be (working with what you got)
If you got nothing or even if you got it all (working with what you got)
(x2)

If you have an idea just think it
If you have one eye just blink it
If you have a drop of rum just drink it
Working with what you got

If you got one leg just shake it
If you don’t want to smile than fake it
If you got one potato bake it

You got to walk it out until you can’t walk it no more (working with what you got)
You got to walk it, walk it until you know you score (working with what you got)
You got to walk it ’til you can’t walk it no more (working with what you got)
If you got nothing or even if you got it all (working with what you got)

Let me hear you sing along

I know it’s hard but it takes some work to be (working with what you got)
If you got nothing or even if you got it all (working with what you got)
(x2)

Any time you see (?) shows you a cove
I know deep in your heart you don’t deserve
You maybe ticking a licking and keep on ticking
That’s the way it’s gonna keep do nothing

Cause life can turn out good if you work with what you got

Let me hear you sing along

If you got nothing or even if you got it all
Work with what you got!