Posted in Preggy Jurnal, Uncategorized

Melalutz…..

Bulan ni bulan yang cukup crucial for me, sebab dah mula nak menghitung hari..huhuh.. berdebar, tak sabar, takutz semua ada.. tak tau nak rasa apa.. papepun, next week bersamaan 11/4/2011 secara officialnye, mummy akan start cuti..bukan mummy malas keje, tapi mummy malas nak travel gi keje. letih sangat rasanya drive pegi balik keje ni.. pinggang lenguh..lainlah kalau ada papa irfan tolong anta ambik kan.. tp Papa irfan pon bz giler mencarik rezeki..so malas lah nak ganggu dia. Btw, banyak je keje2 ofis  yang mummy leh buat dari umah je..

Btw, segala persiapan untuk di bawa ke spital telah pon disediakan..huhu.. hopefully cukup lah..barang irfan rasanya semua dah cukup, barang mummy? ermm cukup lah tu kot.. nak bawak apa pon kan… dah tanya2 kat orang lain yang pernah bersalin, compare2 nampak macam semua dah complete..

Cuma sekarang ni, nak kene prepare mental ngan emosi plak.. camne lah rupe si irfan nanti..tak sabar nak tengok.. hope dia sempurna sifat dan akal.. Doa sangat agar dia dapat menjadi anak yang menyejukkan bukan sahaja hati kami as parent tapi juga hati Rasullulah s.a.w dan menjadi hamba Allah yang taat dan cemerlang serta bermanfaat kepada orang lain.

Harapan Mummy, kelahiran Irfan akan menambah rezeki kami sekeluarga, menambah kasih sayang antara mummy ngan papa serta mengeratkan lagi hubungan dua keluarga ini. Maklumlah, Irfan kan cucu pertama.

Tapi mummy ngan Papa ada satu prob yang tak sort out lagi..nanti kalau mummy dah keje, Irfan nak tinggal ngan sape? huhuhuhu… duit untuk Akikah Irfan pun macam blom sediakan lagi ni.heheh.. ala, bukan nak buat besar-besaran pon.. asal dapat berkat 7 hari tu ok lah.. tak nak lambat2 sangat..

Papepun, harapan dan doa mummy supaya kelahiran Irfan dipermudahkan. Irfan lahir sebagai manusia yang sempurna sifat, akal dan akhlak…tiada anugerah yang lebih bernilai melainkan Anak yang soleh…aminnn…

Posted in Preggy Jurnal

Baby Irfan checklist

Huhu checklist barangan baby @ Irfan.. macam dh beli sket2.. tp rasa2 masih banyak yang takde.. bukan apa, tak tau nak simpan mana sebenarnya…maybe, simpan umah mama lah..sebab nak pantang pon kat sana kan.. hehehe

So mari check mana2 barang yang betul2 perlu and tak perlu..

Bathing

  • Shampoo & soap dah beli ‘top to toe” jenama J&J sebab di suggest oleh penceramah masa kelas antenatal dulu.. dia kata jangan membazir beli lain2, beli yang ni sebab boleh guna untuk kepala sampai kaki.. hehe
  • Bath tub/ BesenDone
  • 2 Tuala Mandi Done
  • Lotion & Talc-free powder – Penceramah kata baby tak yah pakai lotion and powder, not good for health, cukup pakaikan minyak je, for massage.. so dah beli baby oil J&J juge..
  • Cotton Balls – NOT YET
  • Changing Mat (waterproof)- Done

Bedding

  • Play pen/ Cot & mattress – Done
  • Buaian Baby – TBA. Might beli in case of emergency kalo dpt anak yg susah betul nak tido the natural way huhu.
  • Mosquito net – NOT YET. Rasanya x perlu beli kot, rimas lah plak
  • Cot bumpers & pillow set – NOT YET
  • Cadar tilam & pillow case – NOT YET
  • Waterproof mattress pads- Perlu ke nih?

Traveling / Transporting

  • Strollers/ Buggy – dh dapat dari adik ipar- thank pijah
  • Infant Car seatAkan di sponsor oleh Radzi & Aimi-Thanks
  • Beg Baby – Not Yet
  • Traveling bed / mattressDone

Essentials

  • Wipes – Done, beli sekali banyak2 terus..
  • Nail Clipper & Scissors – done
  • Digital ear thermometer – Done
  • Lampin Pakai Buang – done
  • Lampin Kain – Not yet..
  • Safety pins – tak perlu kut
  • Bouncing seat – rasanya beli kut tgk bajet dulu, ganti buaian
  • Cotton Buds – Done
  • Minyak Telon – Done
  • Anti Rash Cream-  Done
  • Nappy LinerMacam tak perlu jeh.. sebab irfan akan pakai cloth diapers

Feeding

  • Bottles – dah beli dua, xde puting punye, ganti ngan sudu jenama baby kiko..
  • Breast pump – Dah dapat dari sponsor siap dapat botol free lagi
  • Bottle brush –Not yet
  • Bottle warmer – Done
  • Bibs – Done
  • Bottle sterilizerDone.

Clothes

  • Sarung tangan & kaki – altigether ada 7 set
  • Socks (Jenis tebal) – Done
  • 2 caps – perlu keh?
  • 3 Bibs –Done
  • Wrap/ hooded blanket – Done
  • Clothes – Set lengan panjang & Pendek, Romper – DONE
  • Barut – Dapat dari Anisun.

For mommy

  • Breast pads – Done
  • Nursing bras – Done
  • Disposable Underwears / Panties – Done
  • Warm Socks – Done
  • Maternity Towels – Done
  • Set Bersalin – Termasuk barut/bengkung, jamu2, akar kayu, minyak/krim sapu – Not yet, ingat nak beli set bersalin salindah
  • Air Atau Minyak Selusuh – In process

Almost done everything.. barang dalam keta pon dah ready… i like.. tak sabar nak gi bersalin.. perut macam dh tak larat nak bawak je si khalifah kecil ku ini..

kalau ada kengkawan yang nak tambah list ni, dipersilakan ye..especially sesiapa yang ada pengalaman..

Posted in Preggy Jurnal

Antenatal Class @ KPJ Shah Alam Part 2

Kali ni Mummy ngan PapaIrfan kuar awal sebab nak breakfast ngan Uncle Wafi dan Uncle Fatah kat.. mana lagi.. Restoran Gumbira lah..

Bila sampai KPJ, kami ingat kami dah lambat, sekali pasangan kedua yang sampai haritu. Cet..Sesi pertama agak bosan sebab Puan Faridah tu banyak merapu je.. hehe, tak lah merapu, Dia banyak bagi tips and resepi untuk masak. Mummy dah prepare nak belaja cara mandi kan baby ngan urut baby. Mummy dah wat muke tp PapaIrfan suh sabo, so sabo je lah..

PAs minum, class get interesting sket sebab Puan Faridah tu ajar cara nak mandikan baby. Dia ni banyak ajar guna bende murah-murah je. dia cukup marah kalau kita nak beli bath tub yang mahal2 tu. Dia kata membazir sebab harga dia mahal tapi pakai sekejap je, pastu baby tak nak mandi kat situ lagi dah. Tapi cara dia buat tu, make baby bath time seems soeasy and fun. PapaIrfan ada rakam. nanti Mummy upload ye.

Lepas tu kami di bawa melawat wad bersalin dan wad untuk lepas bersalin. Untuk bagi kami feels, camne rasanya kalau bersalin kat KPJ. Tempat memang best sebab dia baby friendly hospital. Tapi Mummy tak terpengaruh pun untuk bersalin kat sana. Mummy still choose Hospital Sg buloh or Hospital Selayang. watpe nak bayar mahal2 kalau u can get best service kat govt hospital kan? Mummy pon bayar tax so kenelah make use of the facility.. hehehe..

Lepas tu datang physiotherapist ajar cara-cara senaman untuk ibu mengandung. fun jugak session ni sebab wat sama2 ngan PapaIrfan. Siap ambik gambar lagi. Tp takle nak upload sebab posisi Mummy huduss…!! tapi oleh sebab kesuntukkan masa, kami tak ditunjukkan cara massage baby, cuma diberi brief tentang kebaikan massaging je, pastu dia bagi CD on how to massage baby.

Overall Mummy, agak puas hati lah gi kelas ni, at least muumy agak prepared on what to expect during labor and how to take care a newborn. banyak bende yang orang tua2 buat sebenarnya salah rupanya. Contohnya bedung baby.. kalau tgk orang tua-tua bedung baby ketat giler2 sampai baby takleh gerak.. Padahal baby bleh dapat heat stroke sebab cuaca Malaysia ni panas!!

So, Mummy amat mengsuggest kepada ibu-ibu baru untuk gi kelas-kelas camni. Sebagai persediaan mental. tapi terbaik kalau pergi masa awal pregnancy bukan dah akhir pregnancy.

 

Thanks kepada Midwife2 di KPJ yang menganjurkan kelas yang sangat berguna ni. Terutama kepada Puan Faridah yang telah memberikan kami banyak resepi untuk di cuba.. hahahha..

Oh ye, lupe nak inform, masa mummy pegi kelas tu, yuran dia cuma RM80 je, tapi this year akan naik kepada  RM100.. but still cheap if compared to other classes..

Posted in Preggy Jurnal

Antenatal Class @ KPJ Shah Alam

Hari sabtu yang lepas bersamaan 29 Januari 2011, mummy bersama2 Papa Irfan menghadiri kelas antenatal di KPJ Shah Alam. Mummy dah daftar lama and fee dia pun amat berbaloi dah affordable iaitu RM80 je untuk 2 kelas. Provide minum pagi and goodie bag.

Kelas bermula jam 8.30 pagi dengan sesi pengenalan dengan Puan Faridah, Midwife berpengalaman di KPJ. Puan Faridah ni best sebab dia banyak cerita dari pengalaman2 dia. so, sesi pertama tak begitu specific lah. Kemudian pada jam sepuluh pagi, kami berehat dan minum pagi yang disediakan oleh pihak KPJ.

Kelas sambung balik dengan ceramah mengenai option2 tahan sakit semasa bersalin. Penceramah dia adalah Pakar Bius KPJ tu sendiri. Since diorang ni private hospital, of course lah diorang akan promote penggunaan epidural tu. Selain tu ada juga ETONOX ( nitrous Oxide + Oxygen) atau bahasa kampung nye, Laughing gas. Tapi very informativelah session ni sebab participantnye termasuk mummy sendiri banyak bertanya hal2 yang selama dengar dari orang kan.Ramai juga yang tanya caj yang akan dikenakan kalau kita minta epidural nih. Erm…boleh tahan juga ye. Kalau kebetulan kita bersalin siang, lain harganya compare kalau kita bersalin malam ( of coz malam lagi mahal lah).. Kelebihan kalau pakai epidural ni adalah, memang kita tak kan rasa sakit langsung masa contraction tu tapi keburukan dia dalah, bila kita tak rasa sakit langsung, kita tak kan ada urge yang kuat untuk meneran. Sebab kita tak tau how hard to teran. Kalau kita rasa sakit, mesti kita kan teran kuat2 supaya baby tu keluar terus. Jadinye, tendency untuk kita menggunakan pertolongan lain seperti forseps dan vakum adalah tinggi… Pheww… sian nanti kepala irfan lonjong kalau pakai forseps.

Session seterusnya disambung semula oleh Mak bidan kita, Puan Faridah. Jenis-jenis kelahiran. Normal, breech, forceps dan caesarean. Mummy harap mummy dapat lahirkan Irfan menggunakan cara normal. Sian tengok orang susah lahirkan anak. Kalau ikut history mama, senang je lahirkan anak. Tak lah senang sangat, tapi tak lah sesusah yang k.Yus cerita. Puan Faridah ni tak suggest plak orang ambik epidural sebab effect lepas beranak tu anak prolong. Paling tak tahan adalah back ache. Tapi anaesthecian tu mati-mati defend kata tak. Sakit belakang tu bukan sebab epidural tapi sebab bende lain macam jaga nak. Eleh, dia kan anaes, mesti lah biased sket.. hehehe.. mummy buat spekulasi.

Dalam kelas mummy hari tu ada seorang tu yang dah pergi sesi kedua tapi tak pegi lain sesi pertama, jadi untuk tallykan ngan dia, kami buat dulu sesi breastfeeding pada hari tersebut. Sesi ni fun sebab ada dummy baby. Ada juga dummy breast. Pua Faridah ajar cara/ posisi yang betul menyusukan bayi. Lucunye, dia macam dah jadi duta Spectra dan baby kiko untuk product breastpump dan botol susu. Tapi seriously sesi ni mmg menarik. banyak info baru yang selama ini orang melayu buat tapi sebenarnya bukan betul pun. Contohnya posisi baby masa nak Burpp kan ngan masa nak bagi breastfeed. Mummy ngan Papa Irfan tak sabar nak pergi Jusco lepas tu untuk beli botol Baby Kiko tu bebanyak untuk simpan susu nanti. Erm, Pn. Faridah pun ada cakap yang the best type of fridge untuk simpan susu ni adalah 2-doors fridge. Hehe, lagilah ada alasan kukuh nak mintak kat Papa Irfan fridge baru. huhuhu. Naseb abik, Papa Irfan yang cakap dulu ….takdelah nampak sangat Mummy yang nak..huahuahua…

Last sekali dia tunjukkan makanan yang baik untuk membanyakkan susu badan nih. Antaranya, daun kuchai, lobak putih, jantung pisang, dan ulam pegaga. selain tu kalau orang cina plak, elok makan red dates dan untuk orang india, makan Halba.

Next week punye session lagi menarik kot sebab dia nak ajar cara senaman yang betul untuk ibu mengandung, cara mandikan bayi dan diet semasa berpantang.

Nanti Mummy update lagi pasal ni ye. Apapepun, kepada sesiapa yang ngah mengandung tu, sebaik-baiknye daftarlah untuk mana-mana kelas antenatal. Mummy rasa ianya bagus untuk prepare mental kita untuk proses kelahiran dan menyambut bayi nanti. Kalau nak  tahu lebih lanjut bolehlah layari laman web ni ye : www.kpjselangor.kpjhealth.com.my

Nak booked tarikh boleh call no ni: 03- 5543 1111 minta sambungkan ke Education unit. Jangan risau sebab mereka akan layan dengan baik.

Posted in Preggy Jurnal

Backpain…

Position to do stretchingAnother common problem faced by pregnant mum is back pain. I believe it’s a common scene to see a pregnant women to rub her belly and hold her back at the same time. Back pain and pregnancy just seem to go together!

So, what can we do to alleviate it?

Here are some tips:

1. Practice good posture : Stand up straight and tall, Keep your shoulder back and relaxed, choose a chair that support your back or place a small pillow at your low back.

2. Get A Right Gear: Low-heeled shoes with good arc support, maternity pant with low and supporting waistband.

3. Lift Properly : When lifting small object, squat down and lift with your leg. Better to ask for help. Well, that;s the advantage of being pregnant!!

4. Sleep On Your Side:  Sleep on your side, not your back. Keep one or both knees bent. It might also help to place one pillow between your knees and another under your abdomen, or use a full-length body pillow.

5. Try heat, cold or Massage : Use a heating pad to apply heat to your back, or alternate ice packs with heat. Rubbing your back also might help. Better yet, ask someone to rub your back for you or schedule a professional prenatal massage.

6. Include Physical Activity in Your Daily Life: Do simple exercise such as swimming or brisk walking. It’s good to relieve the back pain. Or You might also stretch your lower back. Rest on your hands and knees with your head in line with your back. Pull in your stomach, rounding your back slightly. Hold for several seconds, then relax your stomach and back — keeping your back as flat as possible. Gradually work up to 10 repetitions.

7. Complementary Therapy: Go for acupuncture or chiropractic. But remember to consult your health care provider first to ruled out any underlying cause of your backpain..

So, Mums…Hope you’ll find this helpful.. As for one thing that really help me to sooth the backpain is exercise. I do walking in the park 3 times a week and sleep on my side. It’s really help. Why don’t you try.. it’s not only good to relief the pain, but you’ll get to relax by meeting and chatting with other people..

~In Allah’s Will~

Posted in Preggy Jurnal

My pregnancy experience: Constipation

Pregnancy is a unique experience for every mum. I do agree with this statement. I am so lucky to have an easy pregnancy. Why am i saying that? I don’t experience any morning sickness since i learnt that i’m pregnant. Most people will considered me lucky.

Most preggy mum will have their worst phase of morning sickness during their first trimester and reside after they entered he second trimester. Not little cases where preggy mum had worst phase on second or third trimester. It’s all depend on mum’s hormone.

As for me, my main problem is not nausea or vomiting ( which i thanks God so much!!), but constipation!! it’s really killing me. At first , it was the side effect of the blood-making meds (Iron, ferrous fumarate, Vit B Co).  I ask my doc to change the meds to Obimin. However, the problem still persist. As a pharmacist, i should know better that it can be countered by taking more water and vegetable but instead i contered it by stop taking the Obimin.. but, i cant be so selfish either. When i think about it, the meds is not only meant for me, but rather for the baby development. Worsen by family history of anemia, i know that the med is crucial to have healthy baby.

So, i start taking the Obimin back but instead of every day dose, i adjust it to every other day.. Hehehe.. i think no harm lah.. i’ll counter it with iron-riched food.

Now, at 25th week of pregnancy my constipation still persist but not as worse as before.  There are many ways to alleviate this problem naturally. Some people will go straight to pharmacological solution but not for me. I prefer to do it naturally.

Some beneficial and no cost method are :

  • Excercise.. many pregnant women thought that they should stop doing exercise. But it’s totally wrong. I dont mean an aggresive type of exercise, but please go for brisk-walk or just strolling along the beach. I’ve read somewhere that an active preggy mum will tend to get genius baby!! Isn’t that great? So, mums.. let’s get your lazy ass to the lake or park near your house. It’s not only good for health, but also for your relationship as you can spent a quality time with your husband…….
  • Drink a lot of water.. when i said A LOT, i’m not kidding.. I drank more that 5 Liters of plain water just to make sure i have enough liquid to moisten the stool… hahahaha… funny huh.. but of course this practice will make you visit the toilet more often. Owh ca’mon, take it positively.. It’s another way to exercise, right!!!

There some more i would to share.. but i think i’ll stop for now. as my husband already crawling beside me and give signal that he need the light to go off..

So good nite.. i’ll do some update later on…..take good care and have a sweetest dream…