Pengalaman Keguguran Kali Pertama

Masa kanda balik dari misi di kemboja, saya dapati UPT test positif.. heheheh..

Took me about 2 days to tell kanda bout the news. So, bagi kanda sampul and a note. Perasaan masa tu bercampur baur sebenarnya.. part of me rasa seronok nak ada new baby, tapi part of me bila membayangkan nak kena lalu 9 bulan yang penuh dengan check ups plus another year of handling baby, erkkkk😣😣. Serious tau perasaan yang tak best tu datang almost 2-3 days. Pastu, i tenangkan fikiran dan bermonolog sorang diri. I cakap to myself,

“Cik hendra, ramai lagi couples yang teringin sangat nak anak tapi belum ada rezeki. Ni Allah dah pilih rahim ko untuk lahirkan sorang lagi umat Muhamad saw, pejuang agama, dan ko tak happy?! Ko dah kenapa?! Allah dah bg ko nikmat hidup senang kan, so apa salahnya Allah bg satu tanggungjawab untuk besarkan sorang lagi hamba Allah. Tak malu betul ko nih!”

Lepas tu, saya istighfar dan redha sangat2 dengan kehadiran baby ni. And dah mula plan macam2. Surah2 nak baca. Zikir2 nak amal. Dah google exercise dan workout yang sesuai untuk preggy mom. Dah beli kasut flat masa Brand outlet punya sale. (Adalah dalam 6 pasang😜😜).. I even started my new pregnancy journal dalam Notes.

Then, i get so excited with this pregnancy!! Burst the news to Haris and Azra. Ekspresi Haris dan Azra bila tau diaorang nak dapat adik memang sangat priceless!!!

Setiap hari Azra akan cium perut sebab tak sabar nak jumpa baby. Dia sangat berharap yang baby tu adalah girl. Siap dah pilih nama. Adelea katanya. Mommy pun dah pilih nama kalau baby girl.. Aysha Ramadhani. Sebab dia pun akan lahir masa bulan Ramadhan macam Azra.

So, only few yang tau about the pregnancy. Saje nak keep it secret lah kononnya.. malu pun ado.. sebab macam asyik beranak je kojenyaπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹.

Tapi, on 29/8, nampak spot bleeding kat pantyliner. Cuak dah masa tu. Tapi sikit sangat pun darah tu. Cuma perut ada rasa cramp2 sikit. Nak sedapkan hati pergilah Klinik Siti. Terus direfer ke spital Banting. Kat sana dorang buat Trans Vaginal Scan (TVS), x nampak sac. Tp upt positive. Dr decide hantar ke HtAR sebab pakar semua kat sana. To rule out ectopic pregnancy (Kehamilan luar rahim).

Merasalah naik ambulan dari hospital Banting ke Klang.πŸš‘πŸš‘πŸš‘. Sampai HtAR, another scan buat dan dorang ambik darah untuk tengok beta-hcg. Kena duduk ward.

Malam tu dapat result darah and kata mmg mengandung tapi kandungan tak tahu kat mana. So kena tahan dalam ward utk observation another 2 days.

Cut story short, duduk wad sampai 2/9, repeat beta-hcg 2 kali. Scan few times. Bacaan hcg tu tak naik cantik sangat dan still tak nampak kantung baby. Last2, doktor plan to discharge tapi kena dtg lagi lepas dua hari.

4/9 datang lagi. Repeat beta-hcg, still x naik dgn cantik. Kalau kita mengandung dalam rahim supposed lepas 48hrs, bacaan dia kena doubling. Means, dari 200 jadi 400 jadi 800 dan seterusnya. Still scan xnampak kantung. Doctor suruh datang 10/9 for another scan session and repeat beta-hcg.

Time ni bacaan hcg

243 > 470 > 670 > 890 (ni every 48hrs) and after 6 days my reading is only 1570.. huhuhuhu.. sepatutnya waktu ni dah lebih 5000. Tapi alhamdulillah, ada nampak kantung. For the first time, i see u, baby!!!!! πŸ‘ΆπŸ»πŸ‘ΆπŸ»πŸ‘ΆπŸ»πŸ‘ΆπŸ». Lega sangat masa tu.. So, doktor kata datang lagi after 1 week utk tgk lagi. Alhamdulillah..

11/9… hantar kanda pergi airport sebab kanda outstation ke Llangkawi. Pastu balik rumah and rehat ler. Masa nak pergi solat zohor, gi kencing, masa nak cuci terperanjat tengok toilet bowl penub darah. Allah, kenapa ni.. Mmg confused jap. Tapi perut tak sakit pun.. tapi mmg banyak darah. Pakai pad dan terus call kanda. Bincang2, cakap kalau tak sakit, esok je gi spital lepas setle anak2 gi skolah. Malam sempat lagi sambut birthday mama. Huhu

12/9… since pagi, masih bleeding dengan heavy. Dalam jam 1 perut rasa macam contraction macam masa nak bersalin bila jalan dah bukak 5 cm.. memang sakit.. nak tukar pad,nampak ketul2 darah.. erm, tak boleh jadi ni. Memang kena gi spital. Cepat2 ambik anak2 hantar ke rumah minta maid jaga. Terus shoot spital dengan Mama.

Kat spital dr scan and confirm yang saya memang keguguran😭😭😭😭😭.. Tak pernah experienced miscarriage sebelum ni. Feeling dia sangat tak best hokayy… uwaaaa!!!! Lagi sedih bila tengok muka Azra yang kecewa gila bila tau baby dah takde.. bila bgtau Haris, dia cool je. Siap cakap “takpe mommy, nanti cuba lagi ye”πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.. sukati je dia..

So, tu lah kisah another baby yang hanya sempat saya kandungkan selama 7 minggu… Sedih memang sedih tapi kami redha je. Mesti Allah ada plan lain untuk kami. Now kena rehat seminggu till next appointment. As for now, rasa lain bila pandang anak2 yg sedia ada. Terasa belum bg yg terbaik untuk dorang dan x cukup tunjukkan rasa kasih pada dorang. Bila tengok rasa nk peluk dan cium je dorang ni. Tak dpt bayangkan if dorang tiba2 diambil Allah mcm baby dalam perut ni.. uwaaAa… Saya belajar untuk lebih menghargai anak2 lepas saya keguguran.. now baru saya faham perasaan kawan2 yang pernah keguguran…

P/s: siapa komen “tahniah”, maksudnya dia tak baca sampai habis.. kuikuikuiiii..

#mommylayanemosi

#sajetulispanjang2

#naktengoksapemalasbacatapinakkomengak

#endofpregnancyjournal

#7weeks

#kitacubalagi

#mommygojesanak3

Advertisements

Pengalaman bersalin 3 anak … Awesome experience ever!!!

Bila nampak di wall ramai share kegembiraan sebab melahirkan anak, terus saya teringat momen2 melahirkan 3 cekodok tu.😂😂. Setiap mereka mempunyai momen yang berbeza walaupun dilahirkan di hospital yang sama iaitu Hospital Sg. Buloh.

Ye, saya lahirkan anak2 saya semua di hospital kerajaan. Tak pernah terlintas nak lahirkan anak di hospital swasta walaupun masa mengandung anak sulung ada lah survey2 juga KPJ, Hospital Bersalin Razif, dan SMC. Tapi last2, decide pergi HSB. Tapi, alasan kenapa saya pilih hospital awam berbanding swasta, saya tulis kt post lain lah ye.

Anak pertama:Muhamad Haris, 3.65kg, 26 April 2011

Biasalah, bila anak pertama, memang tak tau nak expect apa. Walaupun dah pergi kelas persediaan bersalin di KPJ masa tu, tapi memang blank. Pada tarikh yang di expect haris lahir, saya actually xde rasa apa2 pun. Tapi pagi tu macam perasan darah atau 'show' dah keluar. So, cakap kt kanda, "i think its time". So, kami pun pergi terus ke HSB lepas inform both our parents. Sampai HSB,(masa tu baru bukaa, patient pun tak ramai), terus ada HO attend. Dia buat VE, katanya baru 2cm bukaan. Tapi bila scan, dia kata air ketuban dah kurang and agak bahaya untuk baby. So, saya terus di bawa ke ward atas. Masa tu masih senang dapat katil. Dalam 2-3 jam menunggu,asa tu contraction sekali sekala je dan x intense pun. Sekali datang pakar dan maklumkan yang saya perlu di induced sebab takut baby affected sebab air ketuban kurang. Saya pun sign borang setuju. Terus doctor masukkan pil yang pertama. 2 jam lepas tu, contraction bermula.. Pergh memang sakit gilerr. Maklumlah first time rasa kan.. Saya bertarung menahan sakit contraction tu almost 7 jam jugaklah😫😫😫. Saya asyik nak ke toilet sebab rasa nak terberak dan terkencing je masa contract tu, tapi tak keluar apa pun. Husband pun tak tentu arah tgk saya masa tu. Kesian tengok saya tapi dia pun x dapat buat apa.

Menangis je lah mampu sambil zikir minta dipermudahkan guna zikir nabi yunus tu.

Lailahailla anta, subhanaka inni kuntu minazzolimin

Bila dah buka 8cm, saya di bawa ke bilik bersalin di bawah. Masa tu husband tunggu kat luar. Kat bilik ni agak sengsara sikit, sebab kena pasang alat untik monitor kat perut, so kita kena telentang je. Padahal contraction tu sakit giler dan untuk kurangkan tu saya lebih selesa mengiring. Dalam tu dekat 3 jam jugaklah. Bila sampai masa, few doctors masuk, tetiba student pun masuk, paling lega bila kanda pun masuk.

Since ini anak pertama, memang serious tak tahu macam mana nak push. Siap ada masa rehat, sebab saya putus nafas. Sampai nurse yang ada tu pun hangin ngan saya.. Hahahaha. Memang serious susah nak keluar. Tapi bukan sebab apa, sebab kita memang xde pengalaman. Cut story short, akhirnya lahir gak si haris setelah doktor uguk nk guna vakumm kalau saya x teran lama2. Klaka plak bila fikir part tu. So, lepas baby lahir je, terus dorang letak kt dada sementara doktor nak jahit. Yes, semua kelahiran saya kena jahit. Lepas bersalin tu, tangan saya lenguh sangat2 sampai tiga hari!!

Anak Kedua: Azra Ramadhani, 3.7kg, 1 August 2013

Azra lahir masa bulan ramadhan. Seminggu lepas adik lahirkan anak sulung dia. Masa ni dah pandai sikit. Maklumlah, tak jauh sangat beza dengan anak pertama. So, dah tau dah and dah target dah, cuma akan pergi kalau betul2 sakit je. Tapi masalah nye, masa tu dah lebih 3 hari dari tarikh dia patut lahir, tapi memang xde tanda pape. Tapi pergi jugaklah menyerah diri kat HSB tu. Ikut doktor time tu, dorang nak suruh induced. Tapi bila terkenang betapa sakitnya dan xbestnya pengalaman kena induced tu, saya terus query kenapa saya perlu diinduced. Sebab, semua result menunjukkan baby ok, air ketuban pun cukup. The only reason adalah sebab saya dah overdue 3 hari.

Saya bertegas yang saya nak lahirkan secara normal tanpa induced. For me, baby tu belum ready nak keluar kenapa nak paksa2. So, lepas dah di briefed oleh doctor pakar dan dah sign borang AOR(at own risk) saya pun pulang dan meniati saat2 akhir pregnancy dan makan sehabis mungkin. Ye lah nak pantang time raya, azab weiiii😂😂😂.

Lepas seminggu, saya mula rasa tanda2 nak lahirkan azra. Show keluar petang, tapi saya tetap tunggu dan rilex2 dulu dirumah. Bila selang masa contraction dah start every 5 minits, saya ajak kanda ke hospital. Sampai HSB, saya pun terus tuka baju. Kanda tunggu kat luar. Masa ni saya dah tau dah macam mana nak handle sakit contraction tu. Saya banyak berjalan dalam tempat menunggu tu. Masa ni patient ah ramai, dan saya tak dapat katil sebab semua penuh. Tapi saya ok je. Sebab saya lebih selesa berjalan2 untuk kurangkan sakit. Alhamdulillah, saya masuk jam 8pm, jam 10pm saya dah masuk labor room. Saya sangat tenang dan relax. Walaupun sakit tapi saya dah boleh tau bila nak push. Seriously, lahorlan azra agak mudah cuma sebab dia besar sikit, memang koyak juga dan perlu dijahit. Beza sangat rasa sakitnya bila baby betul2 nak keluar xengan jika kita paksa. Sakit kalau baby betul nak keluar, seekejap je dan nak push pun senang sebab memang dia dah nak keluar and masa dia dah tiba. Kalau induced, baby actually belum ready nak keluar, tapi kita guna ubat untuk paksa rahim tu tolak baby keluar. So, boleh bayang kan, senario tu. Hence beza rasa sakit tu macam mana.

Anak ketiga: Luqman Hakim, 3.88kg, 2 May 2015

Kelahiran Luq memang paling mudah dan kelakar. Memang masa tu kita tertunggu2 dia keluar, sebab berharap sangat dia lahir sama tarikh dengan saya iaitu 29 April. So, pada 28 April tu pergilah HSB menyerah diri. Tapi doktor suruh balik sebab dia kata baby belum ready nak keluar lagi. Pulakkkk! Keciwa makkkk..

Tapi pada malam 1 May tu, saya pergi ke HSB ditemani kanda. Siap lepak minum kat hentian jejantas sungai buloh dulu. Dalam jam 12 tu saya pun pergi HSB. Masa tu memang tak rasa apape,cuma sebab dah ada show, maka datang jugaklah. Bila buat VE, doktor kata dah bukak 5cm. Serious lahh.. Sebab memang tak rasa any contraction. Kat bilik sebelah sorang pompuan ni dah terpekik terlolong. Seram gak dengar, bila tanya nurse dah nak bersalin ke tu, nurse cakap baru bukak 2 cm.. Adudududdu… Siannya.. Mesti anak pertama tu. Tu sebabdia rasa sakit sangat contraction tu. Tak taulah macam mana dia nak hadapi contraction masa 8-10cm tu. Lagi intense.

Btw, back to Luq story, lepas dah masuk and tukar baju, saya pun menunggu di depan kaunter. Macam biasa katil takde untuk saya berehat. Saya redha je. Saya macam biasa buat rutin berjalan. Keluar masuk jumpa kanda yang tengah buat kawan xengan bapak2 lain kat luar. Lebih kurang jam 2 camtu, saya rasa contraction setiap 2 minit. Saya rasa nak terberak sangat. Teringat nurse cakap, kalau ada rasa nak terberak, jangan gi toilet. Tapi saya pergi juga sebab sakit makin kuat dan saya rasa lega bila dapat duduk di toilet tu. Masa tu saya kencing but suddenly rasa macam blopping sound. Air banyak giler keluar. Menggelabah ayam weiii.. Masa tu tak tau nak fikir apa. Keluar toilet cepat2 and bgtau kat doktor yang rasanya air ketuban saya dah pecah. Doktor panik, time tu tak ramai patient tapi nurse pun tak tau kat mana semua. Rasanya dorang attend patient kat bilik2 yang tengah kesakitan kot. So saya terus duduk kat satu katil ni. Sorang nurse datang dan terus seluk saya kat situ gak. Dia cakap, aduh, dah ready sangat ni. Terus dia bawak saya ke bilik bersalin. Nasib baik ada yang memang dah ready dan kosong. Masa tu memang saya rasa nak keluar sangat dah si Luq tu. Bila dorang transfer je, saya terasa satu contraction yang sangat kuat, saya pun teran sekali. Plup, macam tu je Luq keluar. Macam tak percaya sangat saya dah bersalin masa tu. Macam pisang dia keluar, very smooth, saya bersyukur sangat. Mungkin sebab Luq anak ketiga dan jalan nak keluar tu pun memang dah ada, maka senang sangatlah proses kelahiran beliau tu. Pengalaman lahirkan Luq memang paling amazing dan paling senang😍😍😍

Tapi betullah Allah tu maha adil. Ikut ranking bersalin,paling suzah is Haris>Azra>Luq. Tapi ranking nak jaga bila dah besau ni, paling susah nak jaga is Luq>Azra> Haris..hahha..

Pasrah je lahhh..

So tu jelah nak cerita pengalaman bersalin saya. Cuma nak bagi few tips lah;

  1. Kalau takde masalah pada kandungan, silalah opt out induced.
  2. Banyakkan berjalan masa contraction untuk mudahkan proses bersalin. Baring lagi sakit wei. Baik jalan. Bila contraction occur, korang berhenti pegang dinding, tahan sambil zikir Ya Fatah, Ya Salam.
  3. Kalau korang choose bersalin di hospital kerajaan, sila expect the worst. Sebab bila korang dilayan baik sikit korang akan rasa betsyukur sangat. Jangan expect layanan macam kat swasta plak. Memang ko akan kecewa pastu meroyan kat Fb lah gamaknya.
  4. Bagi yang first time melahirkan, dont worry, memang sakit giler rasa contraction tu. Tp actually sebab u never experiences that kind of pain. My advice is, just enjoy the pain. Cakap kat otak, rasa sakit tu sebab baby tak sabar nak kluar jumpa you!!
  5. Untuk expect the pain, sentiasa pandang jarum saat jam. Biasanya kita akan notice bila rasa sakit tu akan muncul. Then you'll be ready. Dah boleh ready nak pegang dinding atau nak mengerekot. Seriously it helped me. Bila kita dah expect rasa tu datang, the intensity of the pain macam reduced sebab u are mentally prepared. Hehehe..

Oklah, saya rasa cukuplah cerita saya pasal bersalin ni. Sekarang ni Haris pun dah 7 tahun. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru semalam lahirkan dia.

Tq Allah for the opportunity merasa pengalaman melahirkan 3 orang hamba Allah ni. Saya doakan, semua yang membaca entry ni, jika sedang menunggu hari, semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti. Jika anda masih belum berpeluang merasai pengalaman ini, jangan sesekali putus asa dengan rahmat Allah ye. Teruskanlah usaha dan berdoa. Allah Ya Baari' pasti sedang aturkan yang terbaik untuk kalian.

Siti NurHaliza pun akhirnya dapat juga cahayamata selepas 11 tahun penantian.

Sampai jumpalagi di post yang lain.

Melalutz…..

Bulan ni bulan yang cukup crucial for me, sebab dah mula nak menghitung hari..huhuh.. berdebar, tak sabar, takutz semua ada.. tak tau nak rasa apa.. papepun, next week bersamaan 11/4/2011 secara officialnye, mummy akan start cuti..bukan mummy malas keje, tapi mummy malas nak travel gi keje. letih sangat rasanya drive pegi balik keje ni.. pinggang lenguh..lainlah kalau ada papa irfan tolong anta ambik kan.. tp Papa irfan pon bz giler mencarik rezeki..so malas lah nak ganggu dia. Btw, banyak je keje2 ofis Β yang mummy leh buat dari umah je..

Btw, segala persiapan untuk di bawa ke spital telah pon disediakan..huhu.. hopefully cukup lah..barang irfan rasanya semua dah cukup, barang mummy? ermm cukup lah tu kot.. nak bawak apa pon kan… dah tanya2 kat orang lain yang pernah bersalin, compare2 nampak macam semua dah complete..

Cuma sekarang ni, nak kene prepare mental ngan emosi plak.. camne lah rupe si irfan nanti..tak sabar nak tengok.. hope dia sempurna sifat dan akal.. Doa sangat agar dia dapat menjadi anak yang menyejukkan bukan sahaja hati kami as parent tapi juga hati Rasullulah s.a.w dan menjadi hamba Allah yang taat dan cemerlang serta bermanfaat kepada orang lain.

Harapan Mummy, kelahiran Irfan akan menambah rezeki kami sekeluarga, menambah kasih sayang antara mummy ngan papa serta mengeratkan lagi hubungan dua keluarga ini. Maklumlah, Irfan kan cucu pertama.

Tapi mummy ngan Papa ada satu prob yang tak sort out lagi..nanti kalau mummy dah keje, Irfan nak tinggal ngan sape? huhuhuhu… duit untuk Akikah Irfan pun macam blom sediakan lagi ni.heheh.. ala, bukan nak buat besar-besaran pon.. asal dapat berkat 7 hari tu ok lah.. tak nak lambat2 sangat..

Papepun, harapan dan doa mummy supaya kelahiran Irfan dipermudahkan. Irfan lahir sebagai manusia yang sempurna sifat, akal dan akhlak…tiada anugerah yang lebih bernilai melainkan Anak yang soleh…aminnn…

Baby Irfan checklist

Huhu checklist barangan baby @ Irfan.. macam dh beli sket2.. tp rasa2 masih banyak yang takde.. bukan apa, tak tau nak simpan mana sebenarnya…maybe, simpan umah mama lah..sebab nak pantang pon kat sana kan.. hehehe

So mari check mana2 barang yang betul2 perlu and tak perlu..

Bathing

  • Shampoo & soap – dah beli ‘top to toe” jenama J&J sebab di suggest oleh penceramah masa kelas antenatal dulu.. dia kata jangan membazir beli lain2, beli yang ni sebab boleh guna untuk kepala sampai kaki.. hehe
  • Bath tub/ Besen – Done
  • 2 Tuala Mandi – Done
  • Lotion & Talc-free powder – Penceramah kata baby tak yah pakai lotion and powder, not good for health, cukup pakaikan minyak je, for massage.. so dah beli baby oil J&J juge..
  • Cotton Balls – NOT YET
  • Changing Mat (waterproof)- Done

Bedding

  • Play pen/ Cot & mattress –Β Done
  • Buaian Baby – TBA. Might beli in case of emergency kalo dpt anak yg susah betul nak tido the natural way huhu.
  • Mosquito net – NOT YET. Rasanya x perlu beli kot, rimas lah plak
  • Cot bumpers & pillow set – NOT YET
  • Cadar tilam & pillow case – NOT YET
  • Waterproof mattress pads- Perlu ke nih?

Traveling / Transporting

  • Strollers/ Buggy – dh dapat dari adik ipar- thank pijah
  • Infant Car seat – Akan di sponsor oleh Radzi & Aimi-Thanks
  • Beg Baby – Not Yet
  • Traveling bed / mattress – Done

Essentials

  • Wipes – Done, beli sekali banyak2 terus..
  • Nail Clipper & Scissors – done
  • Digital ear thermometer – Done
  • Lampin Pakai Buang – done
  • Lampin Kain – Not yet..
  • Safety pins – tak perlu kut
  • Bouncing seat – rasanya beli kut tgk bajet dulu, ganti buaian
  • Cotton Buds – Done
  • Minyak Telon – Done
  • Anti Rash Cream- Β Done
  • Nappy Liner – Macam tak perlu jeh.. sebab irfan akan pakai cloth diapers

Feeding

  • Bottles – dah beli dua, xde puting punye, ganti ngan sudu jenama baby kiko..
  • Breast pump – Dah dapat dari sponsor siap dapat botol free lagi
  • Bottle brush –Not yet
  • Bottle warmer – Done
  • Bibs – Done
  • Bottle sterilizerDone.

Clothes

  • Sarung tangan & kaki – altigether ada 7 set
  • Socks (Jenis tebal) – Done
  • 2 caps – perlu keh?
  • 3 Bibs –Done
  • Wrap/ hooded blanket – Done
  • Clothes –Β Set lengan panjang & Pendek, Romper – DONE
  • Barut – Dapat dari Anisun.

For mommy

  • Breast pads – Done
  • Nursing bras – Done
  • Disposable Underwears / Panties – Done
  • Warm Socks – Done
  • Maternity Towels – Done
  • Set Bersalin –Β Termasuk barut/bengkung, jamu2, akar kayu, minyak/krim sapu – Not yet, ingat nak beli set bersalin salindah
  • Air Atau Minyak Selusuh – In process

Almost done everything.. barang dalam keta pon dah ready… i like.. tak sabar nak gi bersalin.. perut macam dh tak larat nak bawak je si khalifah kecil ku ini..

kalau ada kengkawan yang nak tambah list ni, dipersilakan ye..especially sesiapa yang ada pengalaman..

Antenatal Class @ KPJ Shah Alam Part 2

Kali ni Mummy ngan PapaIrfan kuar awal sebab nak breakfast ngan Uncle Wafi dan Uncle Fatah kat.. mana lagi.. Restoran Gumbira lah..

Bila sampai KPJ, kami ingat kami dah lambat, sekali pasangan kedua yang sampai haritu. Cet..Sesi pertama agak bosan sebab Puan Faridah tu banyak merapu je.. hehe, tak lah merapu, Dia banyak bagi tips and resepi untuk masak. Mummy dah prepare nak belaja cara mandi kan baby ngan urut baby. Mummy dah wat muke tp PapaIrfan suh sabo, so sabo je lah..

PAs minum, class get interesting sket sebab Puan Faridah tu ajar cara nak mandikan baby. Dia ni banyak ajar guna bende murah-murah je. dia cukup marah kalau kita nak beli bath tub yang mahal2 tu. Dia kata membazir sebab harga dia mahal tapi pakai sekejap je, pastu baby tak nak mandi kat situ lagi dah. Tapi cara dia buat tu, make baby bath time seems soeasy and fun. PapaIrfan ada rakam. nanti Mummy upload ye.

Lepas tu kami di bawa melawat wad bersalin dan wad untuk lepas bersalin. Untuk bagi kami feels, camne rasanya kalau bersalin kat KPJ. Tempat memang best sebab dia baby friendly hospital. Tapi Mummy tak terpengaruh pun untuk bersalin kat sana. Mummy still choose Hospital Sg buloh or Hospital Selayang. watpe nak bayar mahal2 kalau u can get best service kat govt hospital kan? Mummy pon bayar tax so kenelah make use of the facility.. hehehe..

Lepas tu datang physiotherapist ajar cara-cara senaman untuk ibu mengandung. fun jugak session ni sebab wat sama2 ngan PapaIrfan. Siap ambik gambar lagi. Tp takle nak upload sebab posisi Mummy huduss…!! tapi oleh sebab kesuntukkan masa, kami tak ditunjukkan cara massage baby, cuma diberi brief tentang kebaikan massaging je, pastu dia bagi CD on how to massage baby.

Overall Mummy, agak puas hati lah gi kelas ni, at least muumy agak prepared on what to expect during labor and how to take care a newborn. banyak bende yang orang tua2 buat sebenarnya salah rupanya. Contohnya bedung baby.. kalau tgk orang tua-tua bedung baby ketat giler2 sampai baby takleh gerak.. Padahal baby bleh dapat heat stroke sebab cuaca Malaysia ni panas!!

So, Mummy amat mengsuggest kepada ibu-ibu baru untuk gi kelas-kelas camni. Sebagai persediaan mental. tapi terbaik kalau pergi masa awal pregnancy bukan dah akhir pregnancy.

 

Thanks kepada Midwife2 di KPJ yang menganjurkan kelas yang sangat berguna ni. Terutama kepada Puan Faridah yang telah memberikan kami banyak resepi untuk di cuba.. hahahha..

Oh ye, lupe nak inform, masa mummy pegi kelas tu, yuran dia cuma RM80 je, tapi this year akan naik kepada Β RM100.. but still cheap if compared to other classes..

Antenatal Class @ KPJ Shah Alam

Hari sabtu yang lepas bersamaan 29 Januari 2011, mummy bersama2 Papa Irfan menghadiri kelas antenatal di KPJ Shah Alam. Mummy dah daftar lama and fee dia pun amat berbaloi dah affordable iaitu RM80 je untuk 2 kelas. Provide minum pagi and goodie bag.

Kelas bermula jam 8.30 pagi dengan sesi pengenalan dengan Puan Faridah, Midwife berpengalaman di KPJ. Puan Faridah ni best sebab dia banyak cerita dari pengalaman2 dia. so, sesi pertama tak begitu specific lah. Kemudian pada jam sepuluh pagi, kami berehat dan minum pagi yang disediakan oleh pihak KPJ.

Kelas sambung balik dengan ceramah mengenai option2 tahan sakit semasa bersalin. Penceramah dia adalah Pakar Bius KPJ tu sendiri. Since diorang ni private hospital, of course lah diorang akan promote penggunaan epidural tu. Selain tu ada juga ETONOX ( nitrous Oxide + Oxygen) atau bahasa kampung nye, Laughing gas. Tapi very informativelah session ni sebab participantnye termasuk mummy sendiri banyak bertanya hal2 yang selama dengar dari orang kan.Ramai juga yang tanya caj yang akan dikenakan kalau kita minta epidural nih. Erm…boleh tahan juga ye. Kalau kebetulan kita bersalin siang, lain harganya compare kalau kita bersalin malam ( of coz malam lagi mahal lah).. Kelebihan kalau pakai epidural ni adalah, memang kita tak kan rasa sakit langsung masa contraction tu tapi keburukan dia dalah, bila kita tak rasa sakit langsung, kita tak kan ada urge yang kuat untuk meneran. Sebab kita tak tau how hard to teran. Kalau kita rasa sakit, mesti kita kan teran kuat2 supaya baby tu keluar terus. Jadinye, tendency untuk kita menggunakan pertolongan lain seperti forseps dan vakum adalah tinggi… Pheww… sian nanti kepala irfan lonjong kalau pakai forseps.

Session seterusnya disambung semula oleh Mak bidan kita, Puan Faridah. Jenis-jenis kelahiran. Normal, breech, forceps dan caesarean. Mummy harap mummy dapat lahirkan Irfan menggunakan cara normal. Sian tengok orang susah lahirkan anak. Kalau ikut history mama, senang je lahirkan anak. Tak lah senang sangat, tapi tak lah sesusah yang k.Yus cerita. Puan Faridah ni tak suggest plak orang ambik epidural sebab effect lepas beranak tu anak prolong. Paling tak tahan adalah back ache. Tapi anaesthecian tu mati-mati defend kata tak. Sakit belakang tu bukan sebab epidural tapi sebab bende lain macam jaga nak. Eleh, dia kan anaes, mesti lah biased sket.. hehehe.. mummy buat spekulasi.

Dalam kelas mummy hari tu ada seorang tu yang dah pergi sesi kedua tapi tak pegi lain sesi pertama, jadi untuk tallykan ngan dia, kami buat dulu sesi breastfeeding pada hari tersebut. Sesi ni fun sebab ada dummy baby. Ada juga dummy breast. Pua Faridah ajar cara/ posisi yang betul menyusukan bayi. Lucunye, dia macam dah jadi duta Spectra dan baby kiko untuk product breastpump dan botol susu. Tapi seriously sesi ni mmg menarik. banyak info baru yang selama ini orang melayu buat tapi sebenarnya bukan betul pun. Contohnya posisi baby masa nak Burpp kan ngan masa nak bagi breastfeed. Mummy ngan Papa Irfan tak sabar nak pergi Jusco lepas tu untuk beli botol Baby Kiko tu bebanyak untuk simpan susu nanti. Erm, Pn. Faridah pun ada cakap yang the best type of fridge untuk simpan susu ni adalah 2-doors fridge. Hehe, lagilah ada alasan kukuh nak mintak kat Papa Irfan fridge baru. huhuhu. Naseb abik, Papa Irfan yang cakap dulu ….takdelah nampak sangat Mummy yang nak..huahuahua…

Last sekali dia tunjukkan makanan yang baik untuk membanyakkan susu badan nih. Antaranya, daun kuchai, lobak putih, jantung pisang, dan ulam pegaga. selain tu kalau orang cina plak, elok makan red dates dan untuk orang india, makan Halba.

Next week punye session lagi menarik kot sebab dia nak ajar cara senaman yang betul untuk ibu mengandung, cara mandikan bayi dan diet semasa berpantang.

Nanti Mummy update lagi pasal ni ye. Apapepun, kepada sesiapa yang ngah mengandung tu, sebaik-baiknye daftarlah untuk mana-mana kelas antenatal. Mummy rasa ianya bagus untuk prepare mental kita untuk proses kelahiran dan menyambut bayi nanti. Kalau nak Β tahu lebih lanjut bolehlah layari laman web ni ye :Β www.kpjselangor.kpjhealth.com.my

Nak booked tarikh boleh call no ni: 03- 5543 1111 minta sambungkan ke Education unit. Jangan risau sebab mereka akan layan dengan baik.

Backpain…

Position to do stretchingAnother common problem faced by pregnant mum is back pain. I believe it’s a common scene to see a pregnant women to rub her belly and hold her back at the same time. Back pain and pregnancy just seem to go together!

So, what can we do to alleviate it?

Here are some tips:

1. Practice good posture : Stand up straight and tall, Keep your shoulder back and relaxed, choose a chair that support your back or place a small pillow at your low back.

2. Get A Right Gear: Low-heeled shoes with good arc support, maternity pant with low and supporting waistband.

3. Lift Properly : When lifting small object, squat down and lift with your leg. Better to ask for help. Well, that;s the advantage of being pregnant!!

4. Sleep On Your Side: Β Sleep on your side, not your back. Keep one or both knees bent. It might also help to place one pillow between your knees and another under your abdomen, or use a full-length body pillow.

5. Try heat, cold or Massage :Β Use a heating pad to apply heat to your back, or alternate ice packs with heat. Rubbing your back also might help. Better yet, ask someone to rub your back for you or schedule a professional prenatal massage.

6. Include Physical Activity in Your Daily Life: Do simple exercise such as swimming or brisk walking. It’s good to relieve the back pain. OrΒ You might also stretch your lower back. Rest on your hands and knees with your head in line with your back. Pull in your stomach, rounding your back slightly. Hold for several seconds, then relax your stomach and back β€” keeping your back as flat as possible. Gradually work up to 10 repetitions.

7. Complementary Therapy: Go for acupuncture or chiropractic. But remember to consult your health care provider first to ruled out any underlying cause of your backpain..

So, Mums…Hope you’ll find this helpful.. As for one thing that really help me to sooth the backpain is exercise. I do walking in the park 3 times a week and sleep on my side. It’s really help. Why don’t you try.. it’s not only good to relief the pain, but you’ll get to relax by meeting and chatting with other people..

~In Allah’s Will~