Posted in Movie review, My 2 Cents

Movie Review: Goon (2012)

 

Baru lepas menonton movie Goon. Well, i guess, movie yang menarik. I’ve learnt something about ice hockey game. It’s rough and the rule is ridiculuos but i’m happy as i knew new knowledge today. I’m always happy to watch movie that is based on true story. Even though it might be exaggerated by the scriptwriter as to make the film more marketable and interesting, still you’ll learn a lot from other’s experience. I believe that everything happen in this world is a lesson for those who wanna learn.
The last song played in the movie is really nice and inspiring. Try to read the lyric and you’ll see what i mean. It’s so optimist. .. May those who think they have nothing, be inspired by this song. Chills!!

Socalled – Work With What You Got

[Song from Goon (2011) movie end credit song list soundtrack] (youtube)

Start the music!

As I walk around feeling really good
About everything from my health to my hood
realize that I’m blessed with a lot
So all I gotta say is work with what you got

They say my voice really wasn’t made for rapping
Straight out the deep homme it would never happen
As a teenager had my first child
and in all the photos you never seen a smile

But now I’m the best that ever did it
The greatest female rapper and they all must admit it
So all the haters I say thanks a lot
Life can turn out really good if you work with what you got

I know it’s hard but it takes some work to be (working with what you got)
If you got nothing or even if you got it all (working with what you got)
(x2)

If you have an idea just think it
If you have one eye just blink it
If you have a drop of rum just drink it
Working with what you got

If you got one leg just shake it
If you don’t want to smile than fake it
If you got one potato bake it

You got to walk it out until you can’t walk it no more (working with what you got)
You got to walk it, walk it until you know you score (working with what you got)
You got to walk it ’til you can’t walk it no more (working with what you got)
If you got nothing or even if you got it all (working with what you got)

Let me hear you sing along

I know it’s hard but it takes some work to be (working with what you got)
If you got nothing or even if you got it all (working with what you got)
(x2)

Any time you see (?) shows you a cove
I know deep in your heart you don’t deserve
You maybe ticking a licking and keep on ticking
That’s the way it’s gonna keep do nothing

Cause life can turn out good if you work with what you got

Let me hear you sing along

If you got nothing or even if you got it all
Work with what you got!

Posted in Asam Garam Kehidupan, Muhasabah Diri, My 2 Cents

Play your own turf

There was a say ” Babies are born genius, but the parent spent the first 5 years of the child’s life degeniusing them“.. I cant say that i am not agree with this statement. Some of us, the parent, terlalu jumud dan tidak berfikir di luar kotak dan hanya mengikut acuan yang dibentuk oleh ibu-bapa kita dari kecil. Tidaklah bermaksud acuan tersebut salah, tapi sebagai generasi yang banyak terdedah dengan ilmu parenting, tak kiralah dari barat atau timur, Islam atau tidak, sepatutnya, cara didikan dan apa yang diimplan ke dalam minda anak-anak kita lebih baik dari dahulu.

Jika dahulu, kita diajar untuk mengikut kata ibu-bapa dan dianggap derkaha jika menentang, kita tidak boleh mengimplan perkara ini ke dalam minda anak-anak. We have to admit that the world is changing so rapidly. We can’t be too proud saying that we know everything. With the evolvemnet of  technology, its not surprising if our child become more brilliant each day. They might argue with us on certain thing we asked them. But, we can’t say that they are Derhaka..! We should take that as freedom of opinion based on the fact that been presented. When we allow our child to choose what they wanna be, we let them play at their own turf.

We can’t, however, simply let them choose without guidance. First and foremost, we should built the strongest foundation in their heart and mind. Implan dalam minda dan hati mereka mengenai konsep ketuhanan yang sejati. Ini lah asas yang terpenting. Apabila konsep beragama dan bertuhan ini kukuh, apa jua cabaran akan dapat di tackle dengan berkesan.

Biarkan anak-anak ini memilih padang mereka sendiri. Jangan diketawakan jika mereka gagal dikemudian hari. Di situlah peranan ibubapa untuk sentiasa membantu mereka berdiri kembali.

Kejayaan bagi setiap insan berbeza definasinya. Mungkin dengan berjawatan tinggi, berkereta mewah dan berumah besar adalah definasi kejayaan bagi Si A, tapi tidak bagi si B.  There’s no One-size-fit-all definition for Success. We should stop looking at others and focus on what we want most in life. In order to focus, however, we need to have clear vision on what we want first. After we already have that goal, now we move toward it, and focus to achieve it and play it at our own turf. That way, we’ll be more comfortable and know what we are doing. There’s no need to tell and convince others just as long you know what you are doing.
So, come on guys, create and play your own turf!.

Posted using Tinydesk Writer iPhone app

Posted in Asam Garam Kehidupan, My 2 Cents

Few quotes that inspire me…

Tengah-tengah malam ni terasa nak tulis blog yang dah beberapa hari tak terusik.  Jadi suri rumah dan menjaga  Haris betul-betul exhausted dan agak sukar mencari masa untuk update blog. But don’t get me wrong, I’m not complaining, instead i really enjoy to see him getting smarter each day. I just need more time to adjusting my new life.

By the way, dalam sedang mencari-cari idea nak tulis tentang topik apa, suddenly bumped into these few quotes yang betul-betul inspire me. I think i should share it manalah tau ada orang lain yang terinspired juga kan…

It’s so true , dont you agree?

Erm… Maybe LUCK also plays an important role here.

I am totally inspired by this.

I hope, my decision to take the different route in this life, is the best. Insya Allah

I really like this statement. Dalam hidup ini, kita hidup dalam keterbiasaan. Kita didididk untuk sentiasa mengikut trend, atau norma hidup atau kebiasaan. Kita takut untuk melakukan sesuatu yang di luar norma kebiasaan. Kita takut untuk berada di luar kotak atau garis yang telah dilukiskan untuk kita. Persolannya, mengapa perjalanan hidup ini perlu ditentukan oleh orang lain? Mungkin ramai yang tidak setuju dengan pernyataan ini tapi cuba duduk dan berfikir dengan hati terbuka dan fikiran yang lapang. Ask this question to yourself, ” Are we living the life the way we really wanted? Or are living it they way the system want it to be?”

Sekian saja sesi mengarut.. bertemu lagi…

Posted in Book Review

Silent Millionaires

Hari ini nak ulas sikit tentang satu buku menarik yang baru beli semalam. Tajuk: Menjejaki Jutawan Senyap oleh Dr. Rusly Bin Abdullah atau lebih dikenali sebagai Chef Li.

Buku setebal 296 mukasurat ini bersaiz B5 kelihatan begitu humble tapi isinya sangat menarik. Penyampaiannya juga amat mantap dan bersahaja. Kepada usahawan-usahawan Melayu Islam, buku ini umpama lampu suluh yang menerangi bilik yang gelap gelita.

Bagi yang masih tercari-cari motivasi untuk menerjunkan diri dalam bidang keusahawanan, buku ini mampu memberikannya. Buku ini menceritakan bagaimana kiah hidup beberapa orang biasa berubah menjadi jutawan senyap hasil bisnes kecil-kecilan yang dipandang orang sebagai low class. Kisah hidup insan bernama Hamidon, Sutinah, Sudoyo dan beberapa lagi yang tidak pernah didengari dan tidak seglamor Tan Sri Mokhtar Bukhary dipaparkan dan betul-betul memberi inspirasi dan membuka mata saya tentang perniagaan belakang rumah ini.

Orang melayu terlalu takut untuk berniaga dan terlalu bergantung kepada orang lain untuk rezekinya. Umpama Ayam belaan yang bising berkokok ke sana ke mari bila bertelur sebiji dua. Namun peniaga peniaga yang kita anggap low class kerana tidak bekerja di bilik yang berhawa dingin dan tidak memakai tali leher ini mempunyai falsafah Penyu yang amat menarik. Selama ini para peniaga kecil atau usahawan jalanan tidak dipandang orang. Mereka dianggap ‘kelas bawahan’ tidak ada pejabat dan tidak ada business card. Cara mereka berusaha macam penyu lepas ke lautan luas yang tidak tahu untung nasibnya. Apabila mahu bertelur pulanglah ia ke daratan dan barulah diintai orang. Bertelur ratusan biji tetapi tetap tidak bersuara, yang keluar hanyalah air mata. Akhirnya tanpa sedar harta mereka mencecah jutaan ringgit. Mereka masih tetap senyap. Tidak terpandang dan tidak terbilang. Tiada glamor, kuasa dan nama. Namun mereka tetap hebat…

Antara kisah yang paling menarik adalah kisah seorang pendatang haram bernama Diyono Santoso yang datang ke Malaysia secara haram pada tahun 1986. Untuk datang ke Malaysia, ibunya menggadaikan satu-satu harta mereka iaitu sawah kepada ketua kampung sebagai kos perjalanan. Sampai di perairan malaysia, Diyono perlu terjun dari bos dan berenang ke persisiran. Dalam kebasahan beliau diambil oleh tauke kelapa sawit dan bekerjalah beliau di ladang kelapa sawit selama setahun. Sedihnya, beliau langsung tidak pernah di bayar gaji. Akhirnya beliau dan beberpa rakan tekad melarikan diri ke Kuala Lumpur. Di Kuala Lumpur, beliau menjadi berhati-hati takut di tipu lagi. Tiga bulan menganggur tapi mata dan otaknya ligat memerhati peluang. Beliau membuat kesimpulan,

1. Setiap orang yang lalu lalang di Kuala Lumpur mempunyai duit dalam saku mereka. Bezanya sikit dan banyak.

2. Barangan bernilai RM1 ke bawah tidak dijual orang lagi. Berbelanja RM 1 untuk dikira amat murah malah kanak-kanak juga mampu membelinya.

3. Barang apa pun kalau di bawa ke KL asal pandai mempromosi pasti laku.

Maka dengan satu-satunya kepandaian beliau iaitu membuat air soya dan cendol, beliau mula membuka warung jualan , itu pun menumpang di gerai orang di Kampung Baru. Hari pertama, air soya dan cendol tak habis dijual tetapi beliau berjaya mendapat hasil sebanyak RM 100.  Beliau bertambah yakin dan warungnya pon semakin bertambah. Dalam masa 3 tahun warungnya sudah berkembang menjadi 7 buah. Bayangkan saja pendapatan beliau jika pendapatan sehari minima setiap warung adalah RM100? Sebulan pendapatn beliau adalah RM21K.. Menarik bukan? Semasa hendak pulang ke Indonesia, dia menjual perniagaannya kepada pendatang lain dengan harga RM100,000 dan dengan simpanan lain, beliau membawa pulang RM 400,000 tunai ke Indonesia dan menjadi modal mengembangkan perniagaan lain disana. Beliau hairan mengapa orang Malaysia sendiri tidak boleh menjadi kaya seperti beliau. Katanya, “Hidup di Malaysia jika tidak kaya adalah Malang”.

Kisah ini membuka mata saya tentang keusahawanan dan persepsi mengenainya yang salah selama ini. Buku ini juga mengupas berbagai lagi kisah-kisah orang lain yang berjaya hasil dari jualan jalanan di pasar malam dan pasar lambak. Juga mengupas persepsi masyarakat melayu mengenai perniagaan.

Saya amat mencadangkan buku ini bagi sesiapa yang ada rasa ingin berniaga tapi tidak mempunyai idea dan motivasi serta masih takut-takut. Buku-buku beliau yang lain juga agak menarik. Beliau juga menganjurkan berbagai kursus motivasi dan juga kursus masakan. Walaupun saya tidak pernah mengikuti mana-mana kursus anjuran beliau berbanding kursus-kursus anjuran Azizan Osman, namun saya suka membaca buku-buku beliau yang sangat santai tapi isinya benar dan realistik kerana konteks subjeknya adalah dari kalangan tempatan dan bukannya icon-icon barat yang berjaya melalui jalan yang mungkin tidak terdaya atau tidak halal diikuti oleh orang Melayu Islam.

Selamat membaca sahabat sekalian…

Posted using Tinydesk Writer iPhone app

Posted in My 2 Cents

Dengan izin Allah

Kita ni kan jenis orang yang macam mana ye? Jenis yang menunggu sesuatu berlaku or jenis yang menjadikan sesuatu itu berlaku?

A good muslim should be kind of person who makes thing happen @ proactive.. We should be our own scriptwriter. Dengan izin Allah, apa yang kita rancang dan tuliskan dalam skrip kehidupan kita akan menjadi kenyataan. Tapi kalau apa yang kita rancang tidak menjadi kenyataan, senyum dan yakinlah bahawa perancangan Allah itu lebih baik..

Janganlah kita menjadi orang yang hanya mengikut arus kehidupan tanpa adanya matlamat. Kita tak mahu satu hari apabila umur kita 50 tahun, kita bertanya pada diri sendiri, “apakah yang telah aku lakukan sepanjang 50 tahun aku hidup di bumi Allah ini?” dan kita tersedar yang kita telah mensia-siakan zaman muda yang kuat dengan tidak optimum.

Seharusnya kita memaksimumkan masa kita yang amat pendek ini untuk menjadi ladang kita menyemai benih2 pahala untuk akhirat. Lakukan segala perkara untuk mengimarahkan dunia dan berbagai lagi.

Alangkah rugi masa dihabiskan untuk menjadi orang biasa2 sahaja. Yang hanya bermanfaat untuk memenuhi keperluan fizikal diri dan keluarga kita sahaja.
Peringatan untuk diri sendiri….

” to live is the rarest thing in the world. Most of us exist, that is all” – Oscar Wilde

Posted using Tinydesk Writer iPhone app