Perumpamaan Kusyuk dalam solat

Ada orang bertanya, apakah hukum solat yang tidak kusyuk?
solat-1
Seorang pendakwah/ilmuwan di Indonesia yang agak terkenal tetapi sedikit kontroversi iaitu Muhammad Quraish Shihab memberikan jawapan yang disertai dengan satu analogi yang sangat menarik dan mudah difahami.
quraish shihab
Jawapan beliau kepada persoalan di atas adalah “ Dari segi hukum, tidaklah terbatal solat jika tidak disertai dengan kusyuk. Tetapi maksud kusyuk bukanlah bermaksud langsung menghilangkan segala benda/urusan dunia dari fikiran”
Quraish Shihab memberikan satu analogi melakukan solat itu umpama mendapat undangan ke galeri lukisan untuk pameran lukisan2 agung dan terkenal.
arts1-3
  1. Ada orang yang apabila mendapat undangan, diatak berminat dan tak pergi sebab dia memang tak faham apa2 pasal lukisan so, dia rasa buang waktu dia.
  2. Ada orang dapat undangan, instead tak tahu apa2, dia pergi jugak sebab hormatkan orang yang mengundang. So mereka datang, masuk dan pusing di galeri tersebut, tanda tangan di guest book, dan pulang.
  3. Ada orang pula, dia ada pengetahuan pasal lukisan, maka dia pergi ke galeri tu dan seronok melihat setiap lukisan. Tapi mereka tak betul2 menghayati setiap lukisan dan melihat2 dengan sekali lalu sahaja kerana ada benda lain yang lebih menarik perhatian mereka.
  4. Ada orang bila dapat undangan, walaupun tak tahu apa2, tapi dia berminat nak belajar, lalu diapun memenuhi undangan dan cuba bersungguh2 menghayati keindahan lukisan tersebut. Secara kasar dia seronok tengok kecantikan lukisan tetapi dia tak faham maksud tersirat lukisan tersebut. Tapi yang secara kasar tu pun dah membuatkan dia seronok dan looking forward for another invitation.
  5. Bagi seorang pakar seni dan lukisan, mendapat undangan ke galeri lukisan begitu mengujakan dia. Dia datang dengan the best dress and paling awal sebab nak spent so much time to menghayati setiap lukisan dalam galeri itu. Dia ambil masa untuk menghayati dan terpaku di setiap lukisan. Bila keluar dari galeri, dia mengecapi kenikmatan dan keseronokan sebab dapat melihat lukisan yang begitu mengkagumkan dan meninggalkan kesan di pemikiran dan hati mereka.
Di sini, orang yang ke-5 itu dikatakan mempunyai tingkat kusyuk yang paling tinggi. Jadi lakukanlah solat mengikut tahap kita. Oleh kerana pemahaman kita berbeza2 maka tingkatan kusyuk kita juga berbeza. Bagi mendapatkan kusyuk yang lebih baik, seharusnya kita meningkatkan kefahaman kita tentang MENDIRIKAN SOLAT.
Quraish Shihab adalah antara ilmuwan yang mengkaji Al Quran di Indonesia. Ada menulis tafsirnya iaitu Tafsir Al-Misbah. Namun, ada beberpa pendapat dan tafsirannya yang menjai kontroversi dan tidak dipersetujui oleh ilmuwan dan ulama lain di indonesia. Salah satunya adalah berkaitan pandangan beliau terhadap isu tudung/hijab.
tafsir al misbah
Apapun, kupasan tafsir beliau adalah antara asbab kepada terbukanya hati untuk mempelajari Al Quran secara in-depth. Saya berdoa agar Allah membimbing dan membantu untuk sentiasa mencari ilmu yang benar dengan niat untuk mengenali Allah dan mendapat rahmat dan kasih sayang Allah selalu.
#noteformyself
Advertisements

Beautiful order in the Last 10 Surahs of Al Quran – Malay translation

Tahukah anda adanya kaitan dari Surah Al Fil hingga Surah An Nas? Semua surah ni berkait dan mempunyai flow…

Since kita berada di 10 malam terakhir Ramadhan, saya rasa best juga kalau kita boleh tahu how these last ten surahs in Quran connected. (Post agak panjang, warning awal2)

Ok, bermula dengan doa Nabi Ibrahim dalam Surah Al Baqarah:126, baginda meminta agar bumi mekah menjadi negeri yang aman (asking protection) dan berilah rezeki berupa buah buahan kepada penduduknya (indicating prosperity). Dua perkara ini, Allah makbulkan dan buktinya ada dalam surah Al Fil dan Surah Quraisy.

Surah Al Fil menceritakan bagaimana tentera bergajah hendak menghancurkan Mekah tapi Allah protect dan serangan tidak berjaya. Ini sangat berkait dengan doa pertama Nabi Ibrahim kan?

tentera abrahah

Kemudian Allah menceritakan bagaimana orang Quraisy iaitu penduduk Mekah yang telah diberi kelebihan dan dihormati oleh seluruh bangsa arab ketika itu. Deskripsi mereka ini Allah narrate dalam Surah Quraisy.

Tiada satu bangsa berani kacau mereka ni. Mereka bebas berdagang pada bila2 masa dan dimana2 tanpa risau akan dirompak. Kenapa ye mereka ni dihormati? Ada dua sebab,

1. Setiap bangsa/kabilah arab mempunyai satu jenis berhala yang mewakili bangsa mereka. Dan semua berhala ni ada di Mekah dan dijaga oleh kaum Quraisy. So, kaum lain risau, kalau dorang buat pape kat orang Quraisy, takut orang Quraisy buang pulak berhala dorang dari Mekah. Nanti akan jadi terhinalah dan x dapat mereka melakukan haji ke mekah. Berhala Utama

patung berhala

2. Sejak peristiwa serangan tentera bergajah tak berjaya, Kaum Quraisy digelar The Untouchable. Ye lah, tentera paling kuat pun xboleh mengalahkan dorang waktu tu wei dan mereka ni dipelihara Allah. Up sikitlah kasta mereka.

Pada ketika tu, orang arab dah makin terpesong dari millat Nabi Ibrahim. Mereka tidak lagi menyembah Allah tetapi memuja berhala. Mereka melakukan haji dan korban tetapi bukan seperti yang disyariatkan kepada Nabi Ibrahim.

Lalu, Allah turunkan Surah Al Maun.

Dalam surah ni Allah panggil dan describe sifat2 orang Quraisy yang sangat bertentangan dengan Nabi Ibrahim. Mereka dipanggil pendusta agama. Walaupun mereka tinggal di Mekah tapi mereka tidak langsung mengikut legasi Nabi Ibrahim dari segi layanan kepada anak yatim, orang miskin dan sikap mereka yang riyak, yang kedekut dan tidak mahu berzakat. Allah kata “No, these people is not worthy untuk mewarisi agama Nabi Ibrahim”.

So, what happen next? Allah appoint seseorang yang layak dan mengikut millat Nabi Ibrahim. Seseorang yang bersolat (menyembah Allah dan menyembelih binatang korban hanya kerana Allah). Masa ni Nabi baru diangkat jadi Nabi dan pengikut semakin ramai. Tapi nabi pun banyak penentang dari kalangan orang kafir quraisy. Maka dalam surah At Kautsar ni, Allah tegaskan bahawa Nabi Muhammad adalah orang yang layak untuk mewarisi legasi Nabi Ibrahim dan Allah cakap, orang Quraisy yang x ikut Nabi terputus dari rahmat Allah. Orang2 ni bukan dah dari kalangan nabi walaupun mereka satu bangsa.

Hence turun
surah Al Kafirun. Allah terus panggil orang2 yang xikut nabi dalam surah At Kautsar dengan panggilan “Orang2 Kafir!”. Pada kebiasaan orang2 arab dulu2, bila ada puak cakap ” ko bukan dari kalangan kami,so ko buatlah apa ko nak buat” means jugak orang tu dah dianggap musuh! So, dalam erti kata lain, surah Al kafirun ni macam declaration of war lah antara orang kafir dan orang islam. Bukan maksud perang lawan pedang tu. Tapi perang ideologi. Samada agama nenek moyang atau agama baru islam yang akan menguasai Mekah later. Bila kita kata perang mesti ada pihak yang menang kan? So, siapa rasa2nya akan menang?

Sejarah Perang Badar Lengkap

Allah bagi jawapan dalam Surah An Nashr. Surah ni merupakan janji Allah yang Islam akan menang. Tapi bukan terus menang. Ianya akan ambil masa tapi pasti akan menang dan pada ketika tu, berbondong2 manusia akan memeluk agama islam. But wait…. masa tu macam tak nampak jalan, macam mana Islam nak menang? Padahal orang kafir lebih kuat dan orang islam banyak yang tertindas. Macam mustahil hokay. So, untuk menguatkan janji dan keyakinan bahawa kemenangan itu pasti, Allah bagi sikit sign/petanda.

Pada awal islam berkembang, antara musuh islam yang paling teruk adalah Abu Lahab dan isterinya. So, Allah turunkan surah Al Masad untuk bgtau bahawa jalan menuju kemengan semakin mudah sebab Allah dah bereskan Abu lahab. Sebab bila Abu Lahab dengar pasal surah ni, hati dia menjadi gentar dan kurang sikit perbuatan2 jahat dia. So, Insya Allah jalan menuju kemenangan telah Allah mudahkan dan umat islam semakin yakin.

Tapi kan, uols perasan tak, bila kita dah lama berperang, kadang2 kita terlupa apa objektif utama kita berperang. Kadang2, bila kita dah menang war tu, kita mula menyimpang dari tujuan utama kenapa kita nk menang. Betul tak? Contoh lah, pada asalnya anak cucu nabi Ismail yang di tanah arab semua bagus ikut arahan untuk solat semua. Tapi bila semakin lama dorang dah mula kembali syirik dan menyimpang dari kebenaran. Sebab tu Allah bagi reminder melalui Surah Al Ikhlas.

Surah Al Ikhlas adalah sebagai reminder kepada semua bahawa hanya Allah je yang layak disembah, hanya Allah tempat bergantung. Allah suruh kita pasakkan keimanan yang kukuh dalam hati.

Next, bila dah ada iman dalam hati, ianya perlu dipelihara dengan bersungguh2 sebab akan ada banyak cubaan dan gangguan untuk merosakkan iman tersebut.

Maka Allah bagi Surah Al Falaq dan Surah An Nas. Both Surah adalah sebagai cara meminta pertolongan Allah dari ancaman yang boleh merosakkan iman dari unsur luaran dan dari dalam diri sendiri…

Kat dalam kedua surah ni, Allah bagitau kita apa ancaman luaran yang perlu kita perhatikan seperti syirik, sihir dan perbuatan orang yang dengki terhadap kita. Ini adalah ancaman luaran (surah Al Falaq) Tapi Allah juga remind dan menegaskan bahawa, ancaman yang paling utama adalah bisikkan was was dan idea kejahatan oleh syaitan ke dalam dada kita melalui jin ataupun manusia (hawa nafsu). Yang ini lebih bahaya, sebab tu sampai 3 kali kita describe Allah masa nak minta perlindungan..

Fuhh.. Amacam? Lenguh ibu jari den menaip. Menarikkan perkaitan 10 surah terakhir ni.

Selama ni kita baca setiap surah dalam Alquran as independent surah dan tidak mempunyai kaitan antara satu sama lain. Tapi kan inilah antara kehebatan Al Quran, in how Allah menyusunnya. Sangat sistematik dan simetri. Between the surah as well as within the surah. Itulah antara mukjizat Al Quran. Yang sangat mengkagumkan ramai bijak pandai arab ketika itu. Mereka pun mengakui hal ni, tapi tetap tidak mahu beriman sebab ego.

Btw, berikut adalah turutan 10 surah terakhir Al Quran

Al Fil (105)
Al Quraisy (106)
Al Maun (107)
At Kautsar (108)
Al Kafirun (109)
An Nashr (110)
Al Masad (111)
Al ikhlas (112)
Al Falaq (113)
Al Nas (114)

Penulisan ini adalah hasil mendengar kuliah Ustaz Nohman Ali. One of my feveret ustaz in tafsir. Lecture dia utk tajuk ni lebih kurang satu jam. In English. So, saya cuba translate and tulis semula supaya siapa yang tiada masa dengar ceramah dan kurang faham bahasa inggeris boleh juga mendapat manfaat dari penulisan ini kan. Dari tulis hal politik better den tulis benda camni. Ado gak manfaat orang yang membacanya.

Siapa nak dengar kupasan ustaz NAK yang lebih comprehensive mengenai tajuk ni, boleh guna link
https://youtu.be/k9VjnoPYiD8

Oklah, sampai sini saje perkongsian untuk pagi ni. Dah nak akhir Ramadhan ni, jom ligan. Sebarkan ilmu pun kira ibadah yang baik kan.. Esok jika diberi keizinan kita tulis lagi ye… Lepas ni kalau solat, and baca surah2 lazim ni bacalah sambil benar2 memahami maksud dan hikmahnya, barulah solat lebih manis dan bermakna kan…

Jom gandakan ibadah…Selamat berpuasa!

#journeytounderstandQuran
#notetomyself
#mayAllahease

Idols of Today

People always think that their family is safe from idolatry. Tapi Nabi Ibrahim yang dapat Nabi Ismail yang sangat patuh tu pun keep berdoa agar dia dan keturunannya terpelihara dari menyembah berhala. (Ibrahim: 36)

ibrahim-35

 

Nabi Ibrahim sangat risaukan tentang penyembahan berhala. We dont have that problem right now. We dont have statue and big cross being worship openly. Setiap zaman ada berhalanya. Zaman ni kita tak kan nampak orang islam sembah patung dan sebagainya macam kita bayangkan masa zaman Rome tu, sembah Zeus, Athena, Hades, Poseidon etc. Tapi, kita faham tak sebenar-benar maksud berhala atau Idol nih?

Olympians

An Idols today is something you worship, something your heart is always associated with, and something you think about all the time, something that replaces the place of Allah in your heart. Well, let’s look around…. honestly, what in our daily life have these descriptions?

Look at us, at all time what are we holding on to? What we filled our time with? Technologies have become new idols in this generation.

sharing-too-much-information-on-social-networks.jpg-710x450

 

Islam perlu menjadi agama yang penuh kesedaran. Bukan sekadar menjalankan beberapa ritual keagamaan seperti solat jumaat, solat terawikh dan sebagainya. Bukan sekadar memakai tudung dan jubah. We should practice Islam from the core. We should ensure that our akidah is strong and we really understand the fundamental of Islam.

Most of the time, we as parent emphasizes the Fiqh part of Islam but not the Akidah. For example, We ask our kid to solah without introducing them to the Ultimate creator first. We ask our kid to recite Al Quran without emphasizing the meaning and how the stories in Quran should lead their life.

cb5ddc444bf44b3e3b28a50b84bb111e

People nowadays only care about Money, Look and their gadgets. Our emotional get upset if we don’t have the latest Iphone or Samsung. We feel terrible if our dress or scarf are not branded as our friends, we feel bad if we cant get our kids latest version of PSP, we feel depressed if our car is outdated. We spent more time commenting in FB and whatapps then flipping through the Quran. Why is it so? Because we read Quran like it is a CORPSE. Like reading an artifact. We don’t feel relate to it. We think is it the boring stories of people of the past. We cant feel the magic of it as we don’t understand the language, so we don’t appreciate it.

And why is it we don’t understand the language? because we don’t have time to learn the language because our time have been filled with other thing. Things that already deviate us from our main purpose. We are so busy to get money. We don’t really believe that Allah will suffice. We always depend on our hardwork to ensure our need is fulfilled. We are so blinded by all this materialistic world. These Idols which we unknowingly  worshiped now.

We unintentionally  committing shirk to Allah. But we denied it as we are blinded and falsely believes that shirk is only done by worshiping idols in the form of STATUEs. Nauzudbillah… May Allah forgives us and lead us back to the right path.

We should cut the string to this worldly things. Doesn’t mean that we can not enjoy this life. But, we cant let our heart to be too dependent to it. We need to watch out our heart always. Put the Dunya in your hand, not in your heart.

images

Saya pun tengah berusaha untuk mengingatkan diri saya sehari2 tentang hal ini. Tengah berusaha untuk mendidik anak2 tentang mengEsakan Allah. Menanam Tauhid dalam diri mereka. Agak sukar kerana saya sendiri baru mula hendakmengenal Allah. Hati pun selama ini terlalu dibutakan dengan dunia. Cuma tetap berdoa agar masih tidak terlambat untuk mendekati Allah dan berharap agar tidak terperangkap dengan Islam yang tidak betul.

Jom dengar tazkirah pendek dari Ustaz Nouman Ali Khan tentang Idols of Today

 

 

 

Pengalaman bersalin 3 anak … Awesome experience ever!!!

Bila nampak di wall ramai share kegembiraan sebab melahirkan anak, terus saya teringat momen2 melahirkan 3 cekodok tu.😂😂. Setiap mereka mempunyai momen yang berbeza walaupun dilahirkan di hospital yang sama iaitu Hospital Sg. Buloh.

Ye, saya lahirkan anak2 saya semua di hospital kerajaan. Tak pernah terlintas nak lahirkan anak di hospital swasta walaupun masa mengandung anak sulung ada lah survey2 juga KPJ, Hospital Bersalin Razif, dan SMC. Tapi last2, decide pergi HSB. Tapi, alasan kenapa saya pilih hospital awam berbanding swasta, saya tulis kt post lain lah ye.

Anak pertama:Muhamad Haris, 3.65kg, 26 April 2011

Biasalah, bila anak pertama, memang tak tau nak expect apa. Walaupun dah pergi kelas persediaan bersalin di KPJ masa tu, tapi memang blank. Pada tarikh yang di expect haris lahir, saya actually xde rasa apa2 pun. Tapi pagi tu macam perasan darah atau 'show' dah keluar. So, cakap kt kanda, "i think its time". So, kami pun pergi terus ke HSB lepas inform both our parents. Sampai HSB,(masa tu baru bukaa, patient pun tak ramai), terus ada HO attend. Dia buat VE, katanya baru 2cm bukaan. Tapi bila scan, dia kata air ketuban dah kurang and agak bahaya untuk baby. So, saya terus di bawa ke ward atas. Masa tu masih senang dapat katil. Dalam 2-3 jam menunggu,asa tu contraction sekali sekala je dan x intense pun. Sekali datang pakar dan maklumkan yang saya perlu di induced sebab takut baby affected sebab air ketuban kurang. Saya pun sign borang setuju. Terus doctor masukkan pil yang pertama. 2 jam lepas tu, contraction bermula.. Pergh memang sakit gilerr. Maklumlah first time rasa kan.. Saya bertarung menahan sakit contraction tu almost 7 jam jugaklah😫😫😫. Saya asyik nak ke toilet sebab rasa nak terberak dan terkencing je masa contract tu, tapi tak keluar apa pun. Husband pun tak tentu arah tgk saya masa tu. Kesian tengok saya tapi dia pun x dapat buat apa.

Menangis je lah mampu sambil zikir minta dipermudahkan guna zikir nabi yunus tu.

Lailahailla anta, subhanaka inni kuntu minazzolimin

Bila dah buka 8cm, saya di bawa ke bilik bersalin di bawah. Masa tu husband tunggu kat luar. Kat bilik ni agak sengsara sikit, sebab kena pasang alat untik monitor kat perut, so kita kena telentang je. Padahal contraction tu sakit giler dan untuk kurangkan tu saya lebih selesa mengiring. Dalam tu dekat 3 jam jugaklah. Bila sampai masa, few doctors masuk, tetiba student pun masuk, paling lega bila kanda pun masuk.

Since ini anak pertama, memang serious tak tahu macam mana nak push. Siap ada masa rehat, sebab saya putus nafas. Sampai nurse yang ada tu pun hangin ngan saya.. Hahahaha. Memang serious susah nak keluar. Tapi bukan sebab apa, sebab kita memang xde pengalaman. Cut story short, akhirnya lahir gak si haris setelah doktor uguk nk guna vakumm kalau saya x teran lama2. Klaka plak bila fikir part tu. So, lepas baby lahir je, terus dorang letak kt dada sementara doktor nak jahit. Yes, semua kelahiran saya kena jahit. Lepas bersalin tu, tangan saya lenguh sangat2 sampai tiga hari!!

Anak Kedua: Azra Ramadhani, 3.7kg, 1 August 2013

Azra lahir masa bulan ramadhan. Seminggu lepas adik lahirkan anak sulung dia. Masa ni dah pandai sikit. Maklumlah, tak jauh sangat beza dengan anak pertama. So, dah tau dah and dah target dah, cuma akan pergi kalau betul2 sakit je. Tapi masalah nye, masa tu dah lebih 3 hari dari tarikh dia patut lahir, tapi memang xde tanda pape. Tapi pergi jugaklah menyerah diri kat HSB tu. Ikut doktor time tu, dorang nak suruh induced. Tapi bila terkenang betapa sakitnya dan xbestnya pengalaman kena induced tu, saya terus query kenapa saya perlu diinduced. Sebab, semua result menunjukkan baby ok, air ketuban pun cukup. The only reason adalah sebab saya dah overdue 3 hari.

Saya bertegas yang saya nak lahirkan secara normal tanpa induced. For me, baby tu belum ready nak keluar kenapa nak paksa2. So, lepas dah di briefed oleh doctor pakar dan dah sign borang AOR(at own risk) saya pun pulang dan meniati saat2 akhir pregnancy dan makan sehabis mungkin. Ye lah nak pantang time raya, azab weiiii😂😂😂.

Lepas seminggu, saya mula rasa tanda2 nak lahirkan azra. Show keluar petang, tapi saya tetap tunggu dan rilex2 dulu dirumah. Bila selang masa contraction dah start every 5 minits, saya ajak kanda ke hospital. Sampai HSB, saya pun terus tuka baju. Kanda tunggu kat luar. Masa ni saya dah tau dah macam mana nak handle sakit contraction tu. Saya banyak berjalan dalam tempat menunggu tu. Masa ni patient ah ramai, dan saya tak dapat katil sebab semua penuh. Tapi saya ok je. Sebab saya lebih selesa berjalan2 untuk kurangkan sakit. Alhamdulillah, saya masuk jam 8pm, jam 10pm saya dah masuk labor room. Saya sangat tenang dan relax. Walaupun sakit tapi saya dah boleh tau bila nak push. Seriously, lahorlan azra agak mudah cuma sebab dia besar sikit, memang koyak juga dan perlu dijahit. Beza sangat rasa sakitnya bila baby betul2 nak keluar xengan jika kita paksa. Sakit kalau baby betul nak keluar, seekejap je dan nak push pun senang sebab memang dia dah nak keluar and masa dia dah tiba. Kalau induced, baby actually belum ready nak keluar, tapi kita guna ubat untuk paksa rahim tu tolak baby keluar. So, boleh bayang kan, senario tu. Hence beza rasa sakit tu macam mana.

Anak ketiga: Luqman Hakim, 3.88kg, 2 May 2015

Kelahiran Luq memang paling mudah dan kelakar. Memang masa tu kita tertunggu2 dia keluar, sebab berharap sangat dia lahir sama tarikh dengan saya iaitu 29 April. So, pada 28 April tu pergilah HSB menyerah diri. Tapi doktor suruh balik sebab dia kata baby belum ready nak keluar lagi. Pulakkkk! Keciwa makkkk..

Tapi pada malam 1 May tu, saya pergi ke HSB ditemani kanda. Siap lepak minum kat hentian jejantas sungai buloh dulu. Dalam jam 12 tu saya pun pergi HSB. Masa tu memang tak rasa apape,cuma sebab dah ada show, maka datang jugaklah. Bila buat VE, doktor kata dah bukak 5cm. Serious lahh.. Sebab memang tak rasa any contraction. Kat bilik sebelah sorang pompuan ni dah terpekik terlolong. Seram gak dengar, bila tanya nurse dah nak bersalin ke tu, nurse cakap baru bukak 2 cm.. Adudududdu… Siannya.. Mesti anak pertama tu. Tu sebabdia rasa sakit sangat contraction tu. Tak taulah macam mana dia nak hadapi contraction masa 8-10cm tu. Lagi intense.

Btw, back to Luq story, lepas dah masuk and tukar baju, saya pun menunggu di depan kaunter. Macam biasa katil takde untuk saya berehat. Saya redha je. Saya macam biasa buat rutin berjalan. Keluar masuk jumpa kanda yang tengah buat kawan xengan bapak2 lain kat luar. Lebih kurang jam 2 camtu, saya rasa contraction setiap 2 minit. Saya rasa nak terberak sangat. Teringat nurse cakap, kalau ada rasa nak terberak, jangan gi toilet. Tapi saya pergi juga sebab sakit makin kuat dan saya rasa lega bila dapat duduk di toilet tu. Masa tu saya kencing but suddenly rasa macam blopping sound. Air banyak giler keluar. Menggelabah ayam weiii.. Masa tu tak tau nak fikir apa. Keluar toilet cepat2 and bgtau kat doktor yang rasanya air ketuban saya dah pecah. Doktor panik, time tu tak ramai patient tapi nurse pun tak tau kat mana semua. Rasanya dorang attend patient kat bilik2 yang tengah kesakitan kot. So saya terus duduk kat satu katil ni. Sorang nurse datang dan terus seluk saya kat situ gak. Dia cakap, aduh, dah ready sangat ni. Terus dia bawak saya ke bilik bersalin. Nasib baik ada yang memang dah ready dan kosong. Masa tu memang saya rasa nak keluar sangat dah si Luq tu. Bila dorang transfer je, saya terasa satu contraction yang sangat kuat, saya pun teran sekali. Plup, macam tu je Luq keluar. Macam tak percaya sangat saya dah bersalin masa tu. Macam pisang dia keluar, very smooth, saya bersyukur sangat. Mungkin sebab Luq anak ketiga dan jalan nak keluar tu pun memang dah ada, maka senang sangatlah proses kelahiran beliau tu. Pengalaman lahirkan Luq memang paling amazing dan paling senang😍😍😍

Tapi betullah Allah tu maha adil. Ikut ranking bersalin,paling suzah is Haris>Azra>Luq. Tapi ranking nak jaga bila dah besau ni, paling susah nak jaga is Luq>Azra> Haris..hahha..

Pasrah je lahhh..

So tu jelah nak cerita pengalaman bersalin saya. Cuma nak bagi few tips lah;

  1. Kalau takde masalah pada kandungan, silalah opt out induced.
  2. Banyakkan berjalan masa contraction untuk mudahkan proses bersalin. Baring lagi sakit wei. Baik jalan. Bila contraction occur, korang berhenti pegang dinding, tahan sambil zikir Ya Fatah, Ya Salam.
  3. Kalau korang choose bersalin di hospital kerajaan, sila expect the worst. Sebab bila korang dilayan baik sikit korang akan rasa betsyukur sangat. Jangan expect layanan macam kat swasta plak. Memang ko akan kecewa pastu meroyan kat Fb lah gamaknya.
  4. Bagi yang first time melahirkan, dont worry, memang sakit giler rasa contraction tu. Tp actually sebab u never experiences that kind of pain. My advice is, just enjoy the pain. Cakap kat otak, rasa sakit tu sebab baby tak sabar nak kluar jumpa you!!
  5. Untuk expect the pain, sentiasa pandang jarum saat jam. Biasanya kita akan notice bila rasa sakit tu akan muncul. Then you'll be ready. Dah boleh ready nak pegang dinding atau nak mengerekot. Seriously it helped me. Bila kita dah expect rasa tu datang, the intensity of the pain macam reduced sebab u are mentally prepared. Hehehe..

Oklah, saya rasa cukuplah cerita saya pasal bersalin ni. Sekarang ni Haris pun dah 7 tahun. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru semalam lahirkan dia.

Tq Allah for the opportunity merasa pengalaman melahirkan 3 orang hamba Allah ni. Saya doakan, semua yang membaca entry ni, jika sedang menunggu hari, semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti. Jika anda masih belum berpeluang merasai pengalaman ini, jangan sesekali putus asa dengan rahmat Allah ye. Teruskanlah usaha dan berdoa. Allah Ya Baari' pasti sedang aturkan yang terbaik untuk kalian.

Siti NurHaliza pun akhirnya dapat juga cahayamata selepas 11 tahun penantian.

Sampai jumpalagi di post yang lain.

Robocop & Al Musawwir

Few days ago, saya menonton movie Robocop. Yang pakai suit hitam tu. Actually dah repeat few times dah. Tapi ntah kenapa malam tersebut bila saya menonton movie tu, saya jadi sangat takjub.

Bila ada satu scene tu yang bila the doctor and the team nak prepare dia for duty, they have to insert macam2 dalam badan dia, with precise calculation supaya otak, paru2, dan jantung robocop tu boleh function dengan sebaiknya. Antara bahan yang dia masukkan adalah antibiotic, protein, carb, dan cecair yang mengandungi tenaga berjumlah beberapa kJ kalori. I was so amazed dan saya ucapkan Masya Allah few times.

Like seriously?! Bila tengok scene tu terus ternampak kehebatan Al Kholiq. Tuhan yang Maha Pencipta, terus juga kekaguman dengan betapa creative dan sempurnanya penciptaan kita ni. Allahumma Ya Musawwir memang takde tolok banding.

Tahukah anda, ada banyak kejadian atau aktiviti badan kita yang berlaku secara automatik? Dan kalau lah kita perlu set semuanya setiap pagi, saya rasa sampai ke maghrib x settle tau.

Contoh nye,cuba bayangkan yang kita kena set dan reset secara manually benda2 macam di bawah ni,

1. Rambut perlu gugur dalam 80-100 helai setiap hari.

2. Darah merah perlu ditukar setiap 3 bulan.

3. Sel kulit perlu diperbaharui setiap seminggu.

4. Jantung perlu berdegup 4,800 kali setiap jam.

5. Mata perlu berkedip sebabyak 1,200 kali sejam

6. Perut perlu menghasilkan sebanyak 20-100ml cecair yang mengandungi campuran asid hydrochloric, potassium chloride dan sodium chloride yang mana perlu berada dalam pH 1-2 bagi memastikan pencernaan makanan berlaku dengan baik.

7. Otak perlu menapis infomasi yang doterima sepanjang hari dan memastikan kita bermimpi untuk membuang infomasi yang tidak perlu setiap hari.

8. Emosi perlu diregulate seperti cerita inside out tu.

Banyak lagi sebenarnya.. Bayangkan kalau kita kena set dan reset semua ni sendiri? Mampukah kita? Iskk, tak terbayanglah dek akal.

Maka betullah, dalam penciptaan manusia ni sebenarnya dah cukup dah untuk membuktikan kekuasaan, kebesaran, kebijaksanaan, kekreatifan dan kehebatan Allah yang Maha Agung!!

Kadang bila orang cakap tengok movie barat tu melalaikan, saya rasa tak jugak. Ada banyak benda yang kita boleh belajar dan melihat kebesaran Allah dari movie2 tu. Saya pun bercerita hal ni kepada anak2 saya. For me, its how you see and accept. Sebab tiada sesuatu pun yang terjadi adalah sia2. Yang menyia-iakan adalah kita sendiri.

Wallahualam.. Kalau ada mana2 bahagian dalam penulisan ini yang salah,maafkan saya ye. Bolehlah tinggalkan komen untuk dibetulkan.

Kuliah Pengajian Dhuha 02/2018: Akhlak Rasullullah SAW

Semalam lepas sampai rumah dari MIRI, kanda faris ajak untuk pergi memenuhi jemputan menghadiri kuliah pengajian anjuran Mapim di Hotel Carlton Holiday Seksyen 13 Shah Alam. Selalunya saya jarang nak ikut, tapilately, hati tusuka nak join program2 keilmuan ni. Mungkin faktor umur dan mula rasa kematian semakin dekat membuat hati lebih lunak untuk hadir program2 begini. Terima kasih Allah Ya Rahman, Ya Rahim. Allahumma Ya Fattah lah yang membuka hati kami untuk mengnal dan mencari MU.

kuliah dhuha

Tajuk kuliah dhuha kupasan ustaz Syekh Ahmad Awang sangat menarik. Akhlak Rasullullah SAW. Kupasan kepada buku Ensiklopedia Akhlak Muhammad oleh Mahmud Al-Mishri

ensiklopedia

 

Isi penting:

  1. Nabi lain semua diutus spesifik untuk kaum masing-masing. Beza dengan Nabi Muhamad adalah, Rasullullah diutus untuk mempasakkan tauhid kedalamseluruh umat manusia tidak mengira bangsa atau negara.
  2. Keistimewaan Nabi Muhamad saw sehingga dapat melaksanakn misi tersebut bukanlah pada kekuatan fizikal seperti maharaja Rom atau Hercules. Tetapi keistimewaan yang palin utama adalah pada AKHLAKnya yang hebat. Sudah pasti hebat kerana, Nabi Muhamad saw didik sendiri oleh Allah swt.
  3. Nabi Muhamad saw juga maksum sejak kecil dan sebelum diangkat menjadi nabi lagi. Tidak pernah Nabi Muhamad melakukan perbuatan yang melangkaui akhlak yang baik. Berbanding nabi yang lain seperti Nabi Musa. Sebelum menjadi Nabi,beliau pernah membunuh manusia lain.
  4. Allah swt sendiri memuji akhlak Nabi Muhamad sepeti yang disebut dalam surah Al Kalam.

Surah Al-Kalam Ayat 4 (68:4)

Dan  sesungguhnya Engkau (Muhamad) benar benar berbudi pekerti yang luhur (Akhlak yang Agung)

5. Antara akhlak Rasulullah yang pernah diungkap oleh isteri kesayangannya iaitu Siti Khadijah selepas Nabi menerima wahyu yang pertama:

  • Selalu menolong orang yang susah
  • tidak pernah bercakap bohong
  • sentiasa menghubung silaturrahim

Dalam Surah Ali-Imran : 102

Wahai orang2 beriman, bertaqwa lah kepada Allah dengan sebenar2 taqwa dan janganlah kamu mati dalam keadaan musyrik.

Surah An-Nisa (4:1) (surat madaniyah)- Suarah ni special sebab ditujukan kepada semua manusia. Biasanya ayat2 madaniyah ditujukan hanya kepada orang2 yang beriman. Bermaksud, Allah nak semua manusia tak kira kaum negara dan bangsa menjadi Islam dan bertakwa kepada Allah. Dan Setiap manusia perlu mempunyai AKHLAK yang baik supaya saling berharmoni dan saling menghormati dikalangan semua manusia walaupun berbeza bangsa dan negara. Tak kira apa keturunan, kita semua berasal dari Adam dan Hawa maka akan mempunyai fitrah yang sama, berkasih sayang.

Wahai manusia, bertakwalah kamu kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu daripada diri kamu yang satu Adam dan menciptakan pasangannya Hawa. Dan dari keduanya membiaklah manusia lelaki yang banyak dan perempuan.

Ayat kedua lebih ditujukan kepada orang yang beriman supaya patuh ekpada perintah Allah dan jagalah silaturrahim. Makanya, menjaga silaturrahim itulah asas kepada akhlak yang baik dalam Islam.

Kesimpulannya:

Kenapa Akhlak Nabi perlu diperhalusi? Kerana dengan kehebatan akhlak itulah, Nabi boleh mengislamkan seluruh manusia. Dan Allah mengingatkan seluruh manusia itu berasal dari Adam dan Hawa. Maka menjaga hubungan silaturrahim itu sangatlah penting sebagai asas kepada Akhlak yang baik.

Untuk kuliah seterusnya, Syekh dah bagi hint yang akhlak tu ada kaitan dengan sifat Allah Al Khaliq. Lepas tu kuliah tu akan menjawab juga persoalan samada, adakah akhlak yang didefinisikan dalam Islam ni sama dengan maksud budi pekerti atau morality yang difahami ketika ini?

Menarik tu, Allahumma Ya Baari’,aturkanlah supaya kami dapat hadir ke sesi kuliah seterusnya. Seronok juga dengar huraian syekh ni.. Terima kasih Allah Ya Qodir, dengan kehendakMu kami dapat hadir menuntut ilmu pada hari ini.

By the way, venue harini pun best dan selesa. Di Carlton Holiday Shah Alam. Sebelah Pusat Akuatik Selangor. Next kuliah adalah pada hari jumaat/sabtu minggupertama setiap bulan. Kalau uols ada kelapangan, meh lah join program ni. Dia akan mensyarahkan kitab Eksiklopedia Akhlak Rasulullah SAW.

kuliah dhuha 2

carlton holiday

Jika titik Mula berbeza, kenapa mengharap pengakhiran yang sama?

Permulaan perjalanan setiap pendiri bisnes adalah berbeza2. Setiap mereka adalah unik.

Ada yang bermula dari sebuah pengakhiran ( berhenti makan gaji), ada yang menyambung legasi keluarga, ada juga yang bermula dengan pinjaman dan geran, ada yang bermula hasil limpahan dana ibu bapa, ada yang merangkak2 bermula dari kosong, ada yang mudah terbang tinggi kerana kabel ibu bapanya. Ada yang perlu bersengkang mata berjimat cermat dengan setiap sen yang dia ada untuk menambah beberapa cawangan, ada pula yang bermula dengan 10 cawangan sekaligus.

Jadi setiap usahawan atau pendiri bisnes mempunyai permulaan yang berbeza. Laluan mereka juga berbeza, ada yang menempuh jalanyang lurus hingga ke puncak jaya. Ada juga yang terpaksa meredah onak duri ranjau derita untuk sampai ke puncak kejayaannya. Apapun, masing2 tetap melalui fasa pertengahan untuk membangunkan bisnes masing2.

Ada yang kecundang di pertengahan, ada yang alhamdulillah pengakhirannya memang sungguh membanggakan.

Tapi itulah, kadang2, terdetik rasa cemburu bila melihat perniagaan kawan bukan main laju berkembang. Sedangkan kita terasa sungguh payah untuk kedepan. Ada sahaja halangan dan masalah yang membantutkan usaha. Hingga ada masanya terasa seperti mahu berhenti sahaja.

Jika hadir perasaan itu, cepat2lah bawa semula hati dan akal kepada permulaan kita. Tidak adil hanya membanding situasi semasa, bandingkanlah juga permulaan kita. Kadang, kita akan berasa lebih lega kerana yang sebenarnya kita bukanlah selembab mana. Kita berada di jalan yang sama dengan rakan kita cuma timeline kita berbeza.

Itulah sebabnya mengapa seseorang pendiri bisnes perlu sentiasa bersandar kepada Allah Yang Maha Pengatur ( Al Bari'). Al Bari' tahu bila masa yang sesuai untuk kita berjaya. Akan diaturkan alat2 dan orang2 yang akan menjadi batu loncatan kearah kejayaan kita nanti. Sentiasalah yakin dan basahilah lidahmu dengan zikir Allahumma Ya Bari' setiap hari.

Allah juga Mada Adil dan Teliti (Al Adl', Al Khobir( kerana bukanlah satu kebetulan kita tiba2 berkawan dengan sahabat yang ada di sekeliling kita hari ini. Secara teliti Allah pilihkan mereka yang akan membantu kita untuk hadir dan menjadi sahabat kita. Kita juga ada manfaat kepada kehidupan sahabat kita itu.

Maka, tidak perlukah mempersoalkan mengapa ada orang mendapat nasib yang baik seperti dilahirkan menjadi anak orang kaya yang berpengaruh, atau menjadi anak raja atau sultan atau anak Siti Nur Halizah. Memanglah, pada pandangan mata kita tentu mudah jika dilahirkan dalam keluarga yang banyak harta. Banyak perkara yAng boleh dibuat tanpa perlu berkira2 contohnya, buka klinik yang cantik, buka banyak farmadi dengan stok yang penuh, bayar staf mahal, tambah cawangan restoran dengan cepat dan berbagai2 lagi.
Tapi , Allah Al Musawwir pasti telah menuliskan jalan hidup yang terbaik untuk setiap hambaNya.

Yang pasti, nasib setiap manusia itu adalah berkait antara satu sama lain. Ada yang rugi hari ini supaya yang lain mendapat untung esok hari. Ada yang kemalangan di sini, supaya tiada kemalangan lebih besar berlaku disana.. Begitulah hebatnya Allah yang Maha Mengatur dan Maha Bijaksana.

So, be happy with who you are and where you are now. Berdamailah dengan takdir dan tak perlulah cuba mengambil kerja Allah yang Maha Pengatur dan Maha Memberi Rezeki dan Maha Mengkayakan itu… Tenang, tenang aja yee!!

Siapa yang baca sampai habis post ni, pasti Disebabkan oleh Allah yang melorongkan dan membuka hatinya untuk membaca coretan ini. Mungkin saja hatinya sedang rawan dn berduka. Moga kalam ini menjadi penyejuk hati dan sedikit sebanyak dapat menenangkan jiwa. Amiiinnn…

#kolamjiwa
#refleksidiri