Perumpamaan Kusyuk dalam solat

Ada orang bertanya, apakah hukum solat yang tidak kusyuk?
solat-1
Seorang pendakwah/ilmuwan di Indonesia yang agak terkenal tetapi sedikit kontroversi iaitu Muhammad Quraish Shihab memberikan jawapan yang disertai dengan satu analogi yang sangat menarik dan mudah difahami.
quraish shihab
Jawapan beliau kepada persoalan di atas adalah “ Dari segi hukum, tidaklah terbatal solat jika tidak disertai dengan kusyuk. Tetapi maksud kusyuk bukanlah bermaksud langsung menghilangkan segala benda/urusan dunia dari fikiran”
Quraish Shihab memberikan satu analogi melakukan solat itu umpama mendapat undangan ke galeri lukisan untuk pameran lukisan2 agung dan terkenal.
arts1-3
  1. Ada orang yang apabila mendapat undangan, diatak berminat dan tak pergi sebab dia memang tak faham apa2 pasal lukisan so, dia rasa buang waktu dia.
  2. Ada orang dapat undangan, instead tak tahu apa2, dia pergi jugak sebab hormatkan orang yang mengundang. So mereka datang, masuk dan pusing di galeri tersebut, tanda tangan di guest book, dan pulang.
  3. Ada orang pula, dia ada pengetahuan pasal lukisan, maka dia pergi ke galeri tu dan seronok melihat setiap lukisan. Tapi mereka tak betul2 menghayati setiap lukisan dan melihat2 dengan sekali lalu sahaja kerana ada benda lain yang lebih menarik perhatian mereka.
  4. Ada orang bila dapat undangan, walaupun tak tahu apa2, tapi dia berminat nak belajar, lalu diapun memenuhi undangan dan cuba bersungguh2 menghayati keindahan lukisan tersebut. Secara kasar dia seronok tengok kecantikan lukisan tetapi dia tak faham maksud tersirat lukisan tersebut. Tapi yang secara kasar tu pun dah membuatkan dia seronok dan looking forward for another invitation.
  5. Bagi seorang pakar seni dan lukisan, mendapat undangan ke galeri lukisan begitu mengujakan dia. Dia datang dengan the best dress and paling awal sebab nak spent so much time to menghayati setiap lukisan dalam galeri itu. Dia ambil masa untuk menghayati dan terpaku di setiap lukisan. Bila keluar dari galeri, dia mengecapi kenikmatan dan keseronokan sebab dapat melihat lukisan yang begitu mengkagumkan dan meninggalkan kesan di pemikiran dan hati mereka.
Di sini, orang yang ke-5 itu dikatakan mempunyai tingkat kusyuk yang paling tinggi. Jadi lakukanlah solat mengikut tahap kita. Oleh kerana pemahaman kita berbeza2 maka tingkatan kusyuk kita juga berbeza. Bagi mendapatkan kusyuk yang lebih baik, seharusnya kita meningkatkan kefahaman kita tentang MENDIRIKAN SOLAT.
Quraish Shihab adalah antara ilmuwan yang mengkaji Al Quran di Indonesia. Ada menulis tafsirnya iaitu Tafsir Al-Misbah. Namun, ada beberpa pendapat dan tafsirannya yang menjai kontroversi dan tidak dipersetujui oleh ilmuwan dan ulama lain di indonesia. Salah satunya adalah berkaitan pandangan beliau terhadap isu tudung/hijab.
tafsir al misbah
Apapun, kupasan tafsir beliau adalah antara asbab kepada terbukanya hati untuk mempelajari Al Quran secara in-depth. Saya berdoa agar Allah membimbing dan membantu untuk sentiasa mencari ilmu yang benar dengan niat untuk mengenali Allah dan mendapat rahmat dan kasih sayang Allah selalu.
#noteformyself
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s