Haris & Solat

Tahun ni Muhamad Haris anak sulungku berusia 7 tahun. Fasa umur yang kritikal dan penting.

Nabi Muhammad pesan pada umur 7 tahun, ajarlah anakmu tentang solat.

So lagi 2 minggu nak masuk sekolah haritu, saya instilled dalam minda bawah sedar anak saya tentang kepentingan bersolat. Saya ceritakan hadis2 yang berkaitan solat. Haris dah bersekolah di PASTI sejak berumur 4 tahun. Alhamdulillah, bab bacaan dalam solat Haris dah boleh dan dah hafal. Bab rakaat solat mengikut waktu dan niat juga dah selesai.

Alhamdulillah juga, haris solat 4/5 setiap hari. Dhuha, zohor dan asar disekolah secara berjemaah, manakala maghrib dan isyak pula berjemaah dirumah.

Cabaran yang paling besar adalah untuk solat subuh. Sebab x pernah lagi saya try kejutkan haris untuk solat subuh. Ada rasa kesian nak kejutkan beliau awal pagi.

Tapi demi mengikut suruhan Nabi saw., saya berazam untuk memastikan Haris sembahyang Subuh di masjid setiap hari bermula hari pertama persekolahan.

So, malam sebelum hari pertama persekolahan, saya minta anak2 tidur jam 9pm. Ini merupakan satu pencapaian untuk mereka sebab selama ini mereka tidur jam 12 malam. Esom paginya, saya kejut Haris jam 5.30pg. Risau juga jika beliau meragam. Tapi, Masya Allah, dengan izin Allah, smooth je nak siapkan beliau pagi tu. Kemudian, papa dia bawak pergi sembahyang di masjid dengan dia dah siap pakai baju sekolah dan papanya baju pejabat. Saya terharu juga sebab x sangka, rupanya anak kita ni mudah je dilentur.. Kita je rasa macam kesian nak suruh dia bangun pagi. Tapi sebenarnya, anak kita ok je. Dan ceria je dia pagi tu. Takde pun tanda2 lesu atau mengantuk.

So, since then, Haris istiqomah solat subuh berjemaah di masjid setiap hari persekolahan. Cuma bila saya outstation je keadaan tak mengizinkan untuk papa bawa haris ke masjid sebab takde sesiapa nak tengokkan Azra dan Akim.

Ok, bab subuh selesai… Now the real challenge adalah Solat Zuhur dan Asar… Jeng jengjeng.. Sebab Haris berada di sekolah kebangsaan waktu ini. Tapi yang ni, saya sambung next post bertajuk, “Adakah sistem sekolah kebangsaan menitikberatkan urusan solat pelajar disekolah?”

Advertisements

Maksiat yang menarik cinta Allah

Ada masanya, kita terjerumus dalam kemaksiatan yang besar tetapi maksiat itu membawa kita berhajat dan kembali kepada Allah.

Keadaan ini adalah lebih baik berbanding terus terusan berada dalam ketaatan sehingga melahirkan megah, ujub dan riak.

Seringkali dalam usaha kita kembali kepada Allah, dalam usaha menjalani jalan dakwah secara zahir melalui perubahan cara pakai, perubahan cara bertindak menyebabkan kita berasa lebih mulia dari orang lain yang pada pandangan kita jauh dari jalan Allah. Apa lagi bila perbandingan cara pakai menjadi keutamaan. Ketika diri mula berasa tawaddhu’, ketahuilah, bahawa yang sebenarnya kita sedang tergelincir kelembah takbur dan ujub. Sungguh, jurang antara tawaddhu’ dan takabbur itu sangatlah samar. Mudah sahaja, dalam usaha kita kearah tawaddhu’ itu, kita tergelincir ke lembah takabbur.

Yang dapat menjaga hati kita agar tetap berada di Jalan menuju Allah hanyalah dengan menggantungkan harapan dan berharap agar Tuhan yang memegang hati dapat mengukuhkan dan menetapkan hati kita untuk terus beribadat dan melakukan amal hanya untuk mendapatkan redha Allah semata dan bukan mementingkan pandangan manusia lain.

Hendaklah selalu meminta agar sentiasa berhati2 dengan bisikan hati dan syaitan yang penuh tipu daya.

Wahai Allah yang Maha Teliti (khabir) dan Maha Mencegah(Ya Maniq),kau cegahlah hati kami yang lemah ini dari kotoran2 hati, dari sifat membangga diri, dari sifat merasa lebih bagus dari orang lain. Jadikanlah kami hamba yang teliti terhadap rasa hati kami.. Dorongkan kami kepada amal yang baik dan cegahlah kami dari melakukan sekecil2 maksiat apalagi dosa besar.

Bukakanlah mata hati kami untuk sentiasa melihat kebaikan atas qadar yang kau tentukan kepada kami. Lapangkan dada kami Ya Wasiq, untuk menerima SEMUA ketentuanmu dengan sikap kehambaan.

Engkaulah Yang Maha Quddus, sungguh sempurna segala ketentuanMu. Cuma kami yang buta untuk melihat dan mentafsir kesempurnaan tersebut Ya Allah. Berilah Hikmah kepada kami untuk menyampai kepada jalan mengenalMu. Agar hati kami sentiasa mengingatiMu di kala senang agar kau tidak meninggalkan kami dikala kami susah.

Sungguh indah jalan kehidupan bila hati mula merasai keberadaan Mu dan bila hidup ini bersandar hanya padaMu, Ya Samad. Engkaulah sebaik baik tempat bersandar!!

Kawal rasa dengki & sangka buruk pada orang lain dengan melihat sifat Allah dalam semua perkara.

Di zaman semua orang gila insta dan fb ni, akan penuh wall dan timeline kita dengan foto2 rakan dan sahabat kita upload pelbagai benda2 best macam gambar bercuti luar negara, gambar terima barang mahal, gambar shopping branded item dengan caption2 yang sangat best seperti, “Done spoiling my baby” sambil tunjuk gambar anak dara pegang berpuluh buah beg hermes and louis vuitton, “Alhamdulillah, done jalan diMilan, penat shopping, Esok kita ke Switzerland plak” sambil bergambar ala ala retis depan mercu tanda Milan.. Hehehehe…

Manusia biasa pasti akan ada rasa sedikit iri hati atau dengki bila melihat foto2 sebegini. Mesti ada terdetik kata kata dalam hati macam ni ” pergh,berlagak giler tunjuk gambar camni!” Atau “hermm,membazirnya beli beg mahal banyak2 camtu, baik sedekah kat orang miskin duit tu”. Atau bermacam lagi kata2 berunsur dengki dan ala-ala suci muncul dalam hati.

Biasalah tu, namanya pun manusia yang lemah. Iman plak lebih nipis dari kulit bawang. Hahahaha.. Syaitan plak masuk jarumm.. Ermmm memang menjadilahh.. (Hahah, senang je mengkambinghitamkan Syaitan atas kelemahan diri😂😂).

Sebenarnya, rasa-rasa hati yang negatif ni timbul akibat jiwa yang tak terdidik. Jiwa yang tak terdidik untuk melihat sifat Allah. Jiwa yang penuh dengan keAKUan. It’s all about me. “Aku ada rumah sebab aku kerja keras”, “Perniagaan aku berjaya sebab aku pandai networking”, “anak-anak aku pandai sebab aku gigih didik mereka dan bagi makanan terbaik untuk mereka sejak kecil”. See?! kita ingat semuanya hasil dari usaha kita semata-mata. Kita tak perasan yang daya Allahlah yang sebenarnya membenarkan semua iatu terjadi. Yang lawak bila benda best yang jadi kat kita, kita mengaku tu atas asbab usaha kita, tapi kalau benda x baik yang berlaku, tetiba salahkan orang lain atau takdir. Cehhh😏

Ok, apa kata mulai hari ni, kalau tengok gambar orang yang best2, kita zahirkan rasa bahagia kita dan zahirkan kata lujian kepada Allah. 

Contoh, bila nampak orang post gambar dia beli beg Hermes, instead of cakap “hurmm, berlagaknyaa.. X fikir ke perasaan orang yang tak mampu?!” 

Cuba tukar ke,

“MasyaAllah, laquwwataillabillah. Hebatnya Allah Ya Ghoni, yang maha kaya. Kau pinjamkan kekayaanMu kepada sahabatku itu sampai dia dapat merasa beli dan pakai beg mahal. Pasti sahabatku itu orang yang selalu bersyukur sehingga kau tambah2kan nikmat dalam hidupnya. Ya Muhaimin,kau jauhi aku dari perasaan dengki Ya Allah. Ya Mughni, yang Maha Mengkayakan, jika pada pandanganMu dengan menjadi kaya itu baik untukku, kau kayakanlah aku sehingga aku menjadi manusia yang bermanfat kepada umat islam. Jika tidak,kau cegahlah kekayaan dari menghampiriku Ya Mani’. Limpahkan rasa cukup dalam hati kami Ya Muqit. Aku doakan agar kekayaan yang kau limpahkan kepada sahabatku itu menjadi asbab untuk dia ke syurga Ya Rahman Ya Rahim.”

See, kita bukan sahaja mendoakan sahabat kita, tapi juga sedang memuji2 Allah dan yakin yang mengkayakan dan yang memberi rezeki kepada sahabat kita tu adalah Allah Ya Adzim. Bila kita doakan orang lain, kan doa itu juga akan dikembalikan untuk kita semula. So win2 situation. Jadi lama2, hati kita akan jadi lunak dan penuh dengan rbasa gembira bila melihat kegembiraan orang lain. 

Tak diakui, bukan mudah nak didik hati supaya sentiasa memandang kebaikan pada oarang laon dan dalam setiap situasi, tapi memang kena berlatih. Tak kan terus perfect, pasti akan terbabas juga suara hati suara hati yang negatif tu, tapi Allah tu kan Ya Rahim dan Ya Affuw, dia Maha pemaaf dan pengasih terhadap hambaNya. Bukan hasil akhir yang menjadi ukuran tapi mujahadah kita tu yang Allah pandang. So, janganlah putus asa dengan rahmat Allah. Keep practising dan insya Allah pasti Allah bantu. Allah tu mengikut prasangka hambaNya. 

P/s: penulisan ini lebih kepada untuk diri sendiri sebenarnya. Huhuhu.. Tengah belajar beramal dengan Asmaul Husna. Moga Allah Ya Baari’ mudahkan niat menjadi Hamba yang sejati

#perbaikidirisetiaphari #AllahdidepanAlLahdulu #xpedulipandanganmanusia #pandanganAllahyangutama