Posted in Uncategorized

Suamiku business partnerku- Best ke?

Salam semua,

Harini saya nak mengulas dan berkongsi pengalaman saya selama 5 tahun berbisnes bersama suami.

“Seronok ke kerja sekali dengan husband?”,

“tak bosan ke hari2 mengadap muka husband 24 jam?’,

“huntunglah, kerja ngan husband, bebila nak dating pun boleh”

Ini antara dialog dan pertanyaan yang biasa saya dapat dari rakan2 ataupun dari ahli keluarga. Oklah, sebab ramai yang tanya, meh saya listkan apa Best dan tak bestnya jika suami kita adalah business partner kita. huhuhuhu..

Best part…

  1. Punya BANYAK MASA bersama. Ni paling WIN lah kan, berbanding terpaksa berpisah 8-10 jam sehari jika berasingan tempat kerja..
  2. Menambahkan rasa Hormat dan Kagum kepada pasangan sendiri. Lagi-lagi bila kita lihat betapa bersungguhnya beliau berusaha untuk memajukan bisnes yang di bina. Melihat bagaimana beliau dari seorang yang tiada apa-apa grown to be a MAN. Sama juga sebaliknya, suami akan lebih respect kita bila dia lihat bagaimana kita boleh bawa diri dan boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Bagaimana kita berubah dari seorang gadis ayu yang biasa2, menjadi seorang yang kental dalam berbisnes. Hal ini yang lead kepada faktor ketiga iaitu keintiman.
  3. Dari rasa hormat dan kagum, akan lahir rasa keintiman. Akan menguatkan rasa kasih sayang kepada pasangan sebab kita rasa sendiri bagaimana support yang diberikan oleh pasangan semasa kita dalam keadaan tertekan dan jatuh.
  4. Paling best juga adalah, senang nak buat perancangan percutian atau apa2 aktiviti keluarga. Kami sentisa make time untuk dating berdua dalam waktu kerja. Jalan2 tengok wayang atau just go window shopping. Ye lah, berbisnes ni penat sebenarnya. To have a privilegde to spent 1-2 hours with your spouse is always rewarding and refreshing!
  5. Biasanya, setiap pasangan akan mempunyai karakter yang berlawanan. Sebab tu kita tertarik to each other. So, advantage nya bila berbisnes dengan pasangan sendiri, kita akan saling melengkapi each other and seterusnya akan membangunkan lagi bisnes dengan lebih berkesan.

Haaa…. Yang tu part yang best2 lah.. Meh baca plak part2 yang TAK BEST dan MENCABAR:

  1. Menyakitkan hati- hehehe.. ye lah, kadang2 bila dia atau kita ada buat salah atau lembab buat kerja, agak susah nak tegur tanpa menyakitkan hati. Kalau yang buat salah tu staff kita, kita boleh tegur atau marah direct tanpa memikirkan akibatnya bila balik rumah nanti. huhuhu.. faham tak? bab ni selalunya akan buat hati sakit sket.. Tapi biasanya masalah ni berlaku masa2 mula2 bekerja bersama je. Lama2 konfem dah pandai and tau cara nak bagitau pasangan yang dia buat salah tanpa menyakitkan hati dia.
  2. Tiada ME time- kadang-kadang memang bosan gak bila asyik berkepit je. KAdang nak juga ada circle kawan sendiri. Ni baru nak keluar 1-2 jam, dah pasangan call tanya bila nak balik. Blurghhh… Tapi yang ni pun, ada je cara nak settle. Kita kenalah duduk dan bagitau secara jujur yang kita perlukan space. Pasangan yang baik dan memahami biasanya akan faham this need.
  3. Asyik bercakap hal kerja atau business je walaupun berada di rumah atau tengah dating. HAhahahah.. yang ni memang sangat annoying lah. BAgi mereka yang tak kerja sekali dengan pasangan, biasanya, tak kan bercakap hal kerja dirumah dah. Balik rumah, it’s all about family. Tapi kalau dah berbisness bersama2, hermmmm, dari celik mata sampai nak tutup mata memang akan bercakap pasal business jerr..
Advertisements
Posted in Uncategorized

Baik beli ngan cina, kesian pusat zakat nak bayar mahal….

Pernah terjadi seorang asnaf zakat bawa surat kelulusan membekal barangan perubatan. Bila kami check, eh, surat kelulusan bukan untuk farmasi kami. Tapi nama farmasi lain.

Penerima tersebut menerangkan yang farmasi tersebut menolak untuk membekal kerana harga dah naik. Laaa, boleh pulak macam tu. Saya tanya kenapa awal2 x minta quotation dari kami? Dia jawab, biasanya harga kat kedai farmasi melayu ni mahal dari farmasi cina. Kesian kat Pusat Zakat nanti kena bayar mahal kalau ambik dengan farmasi melayu.

😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒

Macam ni punya pemikiran pun ada ye? Heheheh.. Maka saya pun ceramahkanlah beliau.

Saya beritahu rasionalnya membeli dari kedai farmasi melayu islam. Lagi2 untuk penerima zakat. Kami ni tiap tahun akan bayar zakat perniagaan kepada pusat zakat disamping cukai kepada LHDN. Duit zakat yang dibayar oleh peniaga2 melayu islam ni lah yang diagihkan kepada asnaf2 yang memerlukan. Nampak tak kitaran duit tersebut untuk ekonomi dan kemaslahatan orang islam sendiri?

Bukan rasis atau menggunakan sentimen agama, tapi ini adalah satu perkara yang perlu difikirkan. Kadang yang dikatakan mahal tu beza cuma Rm0.50- RM2. *sigh*

Kadang orang kita ni jimat seposen tapi rugi seringgit. Kadang tu demi perbezaan harga RM1, sanggup beliau drive 20km dan bayar parking semua untuk ke kedai farmasi yang murah RM1 dari kedai kita. 

Saya tak rasa ralat pun kehilangan pelanggan tu cuma saya rasa kesian je.

Sekarang ni, lepas 5 tahun berniaga saya dah lali dengan pelbagai ragam pelanggan.

 Ada yang jenis pembuli, ada yang jenis x berkira, macam2 lah. Cuma selalunya, bila diuji dengan pelanggan yang baran atau pelik2, kami anggapkan itu adalah sebagai kafarah dosa kami. Mesti ada dosa kecil kami lakukan pada hari tersebut sehingga Allah balas dengan cara menghadirkan pelanggan yang fussy kepada kami.

Ada je jenis pelanggan yang baik hati dan bertimbang rasa. Contohnya, beliau datang untuk bertanya tentang sesuatu ubat. Kadang sesi penerangan mengambil masa 15-30minit. Tapi ubat yang hendak dibeli tiada kami simpan, tetapi beliau beli juga supplement atau barangan lain sebab katanya, “saya dah ambil masa awak lama, jadi saya belilah something for that valuable consultation walaupun ubat yanv saya nak xde”. 

Allahu Akbar, masa dengar tu memang gembira sangat.. Terus cari dan cuba ingat balik, apalah kebaikan saya atau staff dah buat harini hingga Allah hadirkan pelangvan semulia itu.

Hehehe.. Itulah antara kisah2 yang berlaku di Farmasi Ideal.  Apapun, saya masih belajar dan cuba refleks apapun yang berlaku adalah sequences dari apa yang kita ucap, fikir dan lakukan kepada orang lain. So, always be good to others!!!