Posted in Uncategorized

Suamiku business partnerku- Best ke?

Salam semua,

Harini saya nak mengulas dan berkongsi pengalaman saya selama 5 tahun berbisnes bersama suami.

“Seronok ke kerja sekali dengan husband?”,

“tak bosan ke hari2 mengadap muka husband 24 jam?’,

“huntunglah, kerja ngan husband, bebila nak dating pun boleh”

Ini antara dialog dan pertanyaan yang biasa saya dapat dari rakan2 ataupun dari ahli keluarga. Oklah, sebab ramai yang tanya, meh saya listkan apa Best dan tak bestnya jika suami kita adalah business partner kita. huhuhuhu..

Best part…

  1. Punya BANYAK MASA bersama. Ni paling WIN lah kan, berbanding terpaksa berpisah 8-10 jam sehari jika berasingan tempat kerja..
  2. Menambahkan rasa Hormat dan Kagum kepada pasangan sendiri. Lagi-lagi bila kita lihat betapa bersungguhnya beliau berusaha untuk memajukan bisnes yang di bina. Melihat bagaimana beliau dari seorang yang tiada apa-apa grown to be a MAN. Sama juga sebaliknya, suami akan lebih respect kita bila dia lihat bagaimana kita boleh bawa diri dan boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Bagaimana kita berubah dari seorang gadis ayu yang biasa2, menjadi seorang yang kental dalam berbisnes. Hal ini yang lead kepada faktor ketiga iaitu keintiman.
  3. Dari rasa hormat dan kagum, akan lahir rasa keintiman. Akan menguatkan rasa kasih sayang kepada pasangan sebab kita rasa sendiri bagaimana support yang diberikan oleh pasangan semasa kita dalam keadaan tertekan dan jatuh.
  4. Paling best juga adalah, senang nak buat perancangan percutian atau apa2 aktiviti keluarga. Kami sentisa make time untuk dating berdua dalam waktu kerja. Jalan2 tengok wayang atau just go window shopping. Ye lah, berbisnes ni penat sebenarnya. To have a privilegde to spent 1-2 hours with your spouse is always rewarding and refreshing!
  5. Biasanya, setiap pasangan akan mempunyai karakter yang berlawanan. Sebab tu kita tertarik to each other. So, advantage nya bila berbisnes dengan pasangan sendiri, kita akan saling melengkapi each other and seterusnya akan membangunkan lagi bisnes dengan lebih berkesan.

Haaa…. Yang tu part yang best2 lah.. Meh baca plak part2 yang TAK BEST dan MENCABAR:

  1. Menyakitkan hati- hehehe.. ye lah, kadang2 bila dia atau kita ada buat salah atau lembab buat kerja, agak susah nak tegur tanpa menyakitkan hati. Kalau yang buat salah tu staff kita, kita boleh tegur atau marah direct tanpa memikirkan akibatnya bila balik rumah nanti. huhuhu.. faham tak? bab ni selalunya akan buat hati sakit sket.. Tapi biasanya masalah ni berlaku masa2 mula2 bekerja bersama je. Lama2 konfem dah pandai and tau cara nak bagitau pasangan yang dia buat salah tanpa menyakitkan hati dia.
  2. Tiada ME time- kadang-kadang memang bosan gak bila asyik berkepit je. KAdang nak juga ada circle kawan sendiri. Ni baru nak keluar 1-2 jam, dah pasangan call tanya bila nak balik. Blurghhh… Tapi yang ni pun, ada je cara nak settle. Kita kenalah duduk dan bagitau secara jujur yang kita perlukan space. Pasangan yang baik dan memahami biasanya akan faham this need.
  3. Asyik bercakap hal kerja atau business je walaupun berada di rumah atau tengah dating. HAhahahah.. yang ni memang sangat annoying lah. BAgi mereka yang tak kerja sekali dengan pasangan, biasanya, tak kan bercakap hal kerja dirumah dah. Balik rumah, it’s all about family. Tapi kalau dah berbisness bersama2, hermmmm, dari celik mata sampai nak tutup mata memang akan bercakap pasal business jerr..
Advertisements
Posted in Uncategorized

Baik beli ngan cina, kesian pusat zakat nak bayar mahal….

Pernah terjadi seorang asnaf zakat bawa surat kelulusan membekal barangan perubatan. Bila kami check, eh, surat kelulusan bukan untuk farmasi kami. Tapi nama farmasi lain.

Penerima tersebut menerangkan yang farmasi tersebut menolak untuk membekal kerana harga dah naik. Laaa, boleh pulak macam tu. Saya tanya kenapa awal2 x minta quotation dari kami? Dia jawab, biasanya harga kat kedai farmasi melayu ni mahal dari farmasi cina. Kesian kat Pusat Zakat nanti kena bayar mahal kalau ambik dengan farmasi melayu.

😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒

Macam ni punya pemikiran pun ada ye? Heheheh.. Maka saya pun ceramahkanlah beliau.

Saya beritahu rasionalnya membeli dari kedai farmasi melayu islam. Lagi2 untuk penerima zakat. Kami ni tiap tahun akan bayar zakat perniagaan kepada pusat zakat disamping cukai kepada LHDN. Duit zakat yang dibayar oleh peniaga2 melayu islam ni lah yang diagihkan kepada asnaf2 yang memerlukan. Nampak tak kitaran duit tersebut untuk ekonomi dan kemaslahatan orang islam sendiri?

Bukan rasis atau menggunakan sentimen agama, tapi ini adalah satu perkara yang perlu difikirkan. Kadang yang dikatakan mahal tu beza cuma Rm0.50- RM2. *sigh*

Kadang orang kita ni jimat seposen tapi rugi seringgit. Kadang tu demi perbezaan harga RM1, sanggup beliau drive 20km dan bayar parking semua untuk ke kedai farmasi yang murah RM1 dari kedai kita. 

Saya tak rasa ralat pun kehilangan pelanggan tu cuma saya rasa kesian je.

Sekarang ni, lepas 5 tahun berniaga saya dah lali dengan pelbagai ragam pelanggan.

 Ada yang jenis pembuli, ada yang jenis x berkira, macam2 lah. Cuma selalunya, bila diuji dengan pelanggan yang baran atau pelik2, kami anggapkan itu adalah sebagai kafarah dosa kami. Mesti ada dosa kecil kami lakukan pada hari tersebut sehingga Allah balas dengan cara menghadirkan pelanggan yang fussy kepada kami.

Ada je jenis pelanggan yang baik hati dan bertimbang rasa. Contohnya, beliau datang untuk bertanya tentang sesuatu ubat. Kadang sesi penerangan mengambil masa 15-30minit. Tapi ubat yang hendak dibeli tiada kami simpan, tetapi beliau beli juga supplement atau barangan lain sebab katanya, “saya dah ambil masa awak lama, jadi saya belilah something for that valuable consultation walaupun ubat yanv saya nak xde”. 

Allahu Akbar, masa dengar tu memang gembira sangat.. Terus cari dan cuba ingat balik, apalah kebaikan saya atau staff dah buat harini hingga Allah hadirkan pelangvan semulia itu.

Hehehe.. Itulah antara kisah2 yang berlaku di Farmasi Ideal.  Apapun, saya masih belajar dan cuba refleks apapun yang berlaku adalah sequences dari apa yang kita ucap, fikir dan lakukan kepada orang lain. So, always be good to others!!! 

Posted in My Life Jurnal

Terkejar- kejar….

Hari ini bangun seawal jam 4 pagi untuk bersiap menghadiri mesyuarat mingguan BNI Ikon. Mata agak panda sebab adik Luq agak fussy malam tadi.

Hari ni meeting sangat best sebab setting dewan yang sangat awesome oleh Nadia, Nahara Lab. Dan visitor saya ie Tn.Hirwan pula memberikan referal yang besar2 kepada beberapa orang ahli Ikon. Syukurrrr..

Lepas meeting, kami ada sesi Bragg dan 121 Party.. Masa tengah meeting tu, tetiba dapat whatapp minta saya buat inspection di Miri jam 2 petang.. Erkkk, tengok jam masa tu jam 10 pagi. Sempat ke nak kejar gi airport. Tapi since minggu ni memang langsung xde inspection, saya pun, ok kan je. So, keluar dari Pusat Kreatif Kanak kanak Tuanku Bainun dalam jam 11.15 pg, terus nak shoot ke KLIA2. Tapi half way, baru teringat, pagi tadi pakai high heel😂😂. Memang kena balik rumah jugak untuk ambil sneakers. Mana boleh naik kapal pakai high heel..

So sampai rumah dah jam 12.15(ye, sejam jugak dari TTDI ke Sijangkang tuu). Tukar seluar, tukar tudung, terus sarung kasut adidas pink (sebab sketches tu kanda baru basuh malam tadi, x sempat kering). Siap semua, terus pecut ke KLIA2.

Sampai ke KLIA dalam jam 1.30ptg. Baru perasan belum check in. Flight jam 2.45. Kena masuk boarding room jam 1.55… arghhh, stress😫😫😫.

Sampai kiosk, masa tengah beratur, disapa dengan sekumpulan wanita berpurdah meminta tolong untuk check in. Seram gak dikerumuni wanita2 ni. Dari lenggok bahasa dan gaya cakap, saya rasa mereka dari kemboja tapi destinasi yang dituju adalah ke Jogja. Hendak sambung belajar katanya. Saya kerling jam, alamak dah jam 1.40 ptg. Nak tolong ke tidak ni… Akhirnya saya tekad untuk tolong sambil dalam hati berdoa, "Ya Allah, kau mudahkanlah urusan ku berkat aku membantu mereka ini".

Habis urusan check in dan boarding pass, mereka xtau pula cara untuk drop baggage. Alamakkk, dah lah dah lambat ni.. jam dah tunjuk pukul 1.55.. saya bawa mereka ke lane yang menunjukkan ke Indonesia dan meminta petugas Airasia membantu urusan mereka. Setelah memintaizin, saya pun berlarian menuju ke tempat pemeriksaan bagasi. Alhamdulillah, tak ramai orang. Syukurrr.. saya turun tangga dan confirmkan gate pelepasan, aduhhhh K14 pula. Jauhnyaaaa😔😔. Saya jalan laju2 sambil doa "Ya Allah, sempatkanlah aku sampai ke pintu K14 tuu"

Rasanya kalau saya masuk lumba jalan kaki memang boleh menang lah. Punya besar langkah kaki saya. Hahahha. Syukur, sampai gate K14, rupanya flight delay. Sempatlah saya duduk rilax dan update perjalanan ke kanda..

SampI ke Miri, jam menunjukkan 5.45pm. Abang Syafiq, PIC dah tunggu di luar untuk membawa saya ke kapal. Saya maklumkan kepada beliau yang flight balik saya jam 9.15 malam. Terkejut beliau bila tau saya balik malam ni juga.😂😂😂.

Saya memang jenis yang akan balik hari walaupun outstation. Saya nak tidur juga dengan suami dan anak2. Walaupun outstation ke Singapore, Kemaman, Labuan, tetap nak balik hari. Orang yang mengikuti saya di Fb kadang2 hairan tengok saya ada dimana2. Tak kurang juga yang bertanya, x penat ke travel balik hari? Ada juga yang cakap, saya ni dah sama level ngan Bangla bekerja. Saya balas, bangla pun kerja 5 hari je seminggu weii😂😂😂.

Hahahahah… tu lah hidup saya, memang ada masanya terkejar2 sangat. Masa kadang2 macam tak cukip 24 jam. Tapi terus terang cakap, saya sangat enjoy terkejar2 begini. Teraa setiap masa tu berguna dan terisi. Saya jenis yang balik je dari inspection, malam tu dah siap report. Xde nak tangguh2 ke esok hari. Dalam flight saya akan siapkan report tersebut. Balik rumah, nak spend masa layan anak2 dan suami yang kerinduan. Huhuhuhu…

Sepatutnya flight balik jam 9.15, tapi dimaklumkan delay ke 11.30 malamm😭😭😭😭

bertabahlah hendra!!! Pasti ada hikmah dan benda baik Allah nak bagi esok ni.💪🏻💪🏻😍😍😍

Posted in Uncategorized

Tu sebab sibuk, kalau tak sibuk?

Semalam pakcik tahir datang ke ofis untuk berbincang mengenai persiapan ke Kemboja untuk program korban tahunan mereka.

Pakcik Tahir tanya Faris, "macam mana sekarang, nampak sibuk je ke sana ke mari"

Faris jawab " Macam ni lah pakcik, sibuk bebenor. Jumpa hendra pun kadang susah walaupun serumah. Kadang tu touch & go je"

Pakcik balas, " Errmmmm, sibuk2 pun dah tiga anak awak tu.. kalau tak sibuk, mau 18 anaknya"

Cissss…. pakcik ni!! pandai plak dia melawak. Muka serious… hahaha😂😂😂😂

Tapi tu lah, memang lepas raya ni agak sibuk jadual. Kadang terfikir gak, adakah sibuk kita ini satu rezeki atau tanda Allah semakin jauh dari kita?

Saya suka bersangka baik dengan Allah. Walaupun ada banyak pendapat yang mengatakan tanda-tanda kita semakin jauh dari Allah adalah, bila Allah mula menyibukkan diri kita. Hingga kita tiada masa untuk beramal ie. ke masjid atau mendengar majlis2 ilmu. Bagi saya pula, tak patut juga fikir macam tu. Jumud sangatlah kalau mengkecilkan ruang lingkup beramal dan beragama itu hanya dengan mengukurnya dengan seberapa kerap kita ke masjid atau mendengar ceramah.

Zaman sekarang ni, sambil buat kerja di ofis pun kita boleh dengar ceramah. Pasang jelah youtube tu atau IKIM.fm. Bukan mesti awak pergi ke masjid.

Setiap orang tu Allah bagi peranan sebagai khalifah didunia ini dengan cara yang berbeza. Perjalanan hidup setiap orang adalah berbeza walaupun mereka lahir dari perut yang sama dan dibesarkan di rumah yang sama. Jadi amatlah tidak adil jika penglabelan itu dibuat berdasarkan satu template yang sama.

Apapun, saya bertekad pada diri, untuk tidak mengambil kisah pandangan manusia. Hanya Allah yang layak judge saya. Setiap perbuatan saya, niatnya hanya Allah yang tahu. Semoga kesibukan kami bukan sahaja untuk kebaikan kami didunia, tetapi menjadi bekal untuk kami di dalam kubur dan saham untuk masuk ke syurgaNya.

Kami bertekad, untuk menjadi manusia yang memberi sebanyak-banyak manfaat kepada manusia lain sebelum kami mati. Dan setiap perbuatan kami adalah ibadah kepada Allah.

Ramai orang nampak orang yang berjaya itu senang, tetapi tak ramai yang tahu pengorbanan yang perlu mereka lalui. Kadang-kala dicemuh sebagai manusia yang lupakan tuhan dan hanya mengejar kekayaan duniawi. Arrrgghhhh, lantak kome lah nak cakap apapun. Cemuhan dan kejian kalian tidak sedikitpun memberi kudis pada diri kami.

Eh, apadaaa emosi2 dipetang hari..  hahaha.. Saje melalut. Saya dah nekad takkan buat status di FB dan IG. Tapi gila jugak tangan ni rasa nak menulis apa yang ada di fikiran. Maka blog lah tempat terbaikk!! Ni blog saya, sukati sayalah nak tulis apa yang saya fikir.. heheh

oklah, nak gi ambil cekodoks dari school.. lenkali update lagii. chioww!!