KESILAPAN2 SEPANJANG 9 BULAN BERNIAGA-PART 2

KESALAHAN 3: TIDAK MEMBUAT SURVEY HARGA DENGAN PESAING SEBELUM MELETAKKAN HARGA PADA PRODUK JUALAN.

Ini merupakan antara kesalahan terbesar yang kami lakukan. Oleh kerana kami mengimport database produk kami (untuk sistem Point Of Sale) daripada mentor kami iaitu Puan Faten dari Farmasi Medipro, maka kami terus menggunakan harga yang sama. Apa yang kami terlepas pandang adalah, Farmasi Medipro terletak di kawasan Shah Alam manakala Farmasi Ideal pula terletak di kawasan Klang walaupun alamat kami adalah Shah ALam. Masalah di kawasan Klang adalah, kebanyakkan kedai farmasinya telah matured dan stabil. Mereka boleh meletakkan harga yang rendah kerana mereka membeli secara pukal dan mempunyai group untuk sharing barang. Walaubagaimanapun, kami juga silap kerana terlalu mempercayai customer tanpa usul periksa. Oleh kerana takut kehilangan customer, kami menjual ubat tersebut pada harga yang beliau kata dapat dari Farmasi lain di Klang. Kami agak tertekan kerana harga yang disebutkan adalah agak tidak munasabah sebenarnya. 

Setelah beberapa bulan berniaga dan berborak dengan ahli group farmasi melayu yang lain, kami mengambil keputusan untuk buat test buy hot item seperti asthalin inhaler (untuk asma) dan Zynor (ubat darah tinggi) di beberapa farmasi di sekitar Klang yang selalu disebut-sebut oleh customer kami.. Hasilnya… rupanya kami yang jual paling murah iaitu cuma RM10 berbanding Farmasi lain yang menjual antara RM12-14 sekotak. 

Pengajarannya,  di awal perniagaan kami banyak ‘tertipu’ dengan helah pelanggan yang hendak mendapatkan harga murah. Bukan salah mereka pun tapi kami menyalahkan diri kami sendiri kerana tidak buat survey dan bertanya harga market di sekitar kawasan kami. Kini, kami tidak lagi takut kehilangan pelanggan kerana kami yakin dan boleh memberi jaminan yang harga kami adalah kompetitif berbanding farmasi lain yang telah lama. Ini adalah hasil survey yang kami lakukan sendiri di farmasi-farmasi pesaing kami di sekitar Klang. Buktinya, pelanggan yang selalu komplen harga mahal dan memaki-maki kami, tetap saja menjadi pelanggan setia kami sehingga hari ini!

KESALAHAN 4: TERLALU MENGHARAP PADA PEKERJA/STAFF UNTUK MEMBUAT SALE

Setelah 3 bulan beroperasi, saya mula berasa selesa dengan keadaan berniaga dan mula hendak bersenang-senang dan berehat-rehat di rumah. Seperti orang yang dah berjaya sangat nak duduk lepak dengan anak di rumah saja gayanya. Mula jadi malas. Lagi-lagi bila staf-staf di lihat semakin pandai memberi ubat yang sesuai dengan penyakit pesakit. 

Tapi rupanya, tabiat tersebut memakan tuan apabila sale dilihat semakin menurun. Paling ketara apabila kami pergi umrah pada bulan mac yang lepas. Sales kedai tersangat turun. Kami mula post mortem di mana kesilapan kami. Setelah mengkaji kesemua kemungkinan, kami mengambil keputusan untuk berada di kedai terutama ketika peak hour iaitu dari 5 petang sehingga 10 mlm. Terbukti, dengan adanya kami di kedai, sales semakin baik dan meningkat. Kami membuat kesimpulan, dengan adanya kami di kedai, customer lebih yakin untuk membeli dan lebih seronok kerana kami dapat memberikan kaunseling yang lebih berkesan. Kami juga belajar,  servis terbaik yang diberi dengan hati yang ikhlas akan menarik customer untuk datang lagi ke kedai kami. Walaupun harga kami mungkin lebih mahal sedikit dari kedai pesaing, namun servis kami terutama dari segi kaunseling adalah lebih baik (mungkin customer belum ramai sangat, jadi kami boleh spent masa dengan satu2 customer lebih lama!!) Moral of the story, even though you are the boss, tapi you must work triple harder than your worker/staf!!! Bila mereka lihat kita kerja kuat, dorang pon akan terinspirasi untuk bekerja kuat juga.. JIka boss di lihat asyik bersenang lenang, pekerja pun akan mula rasa tak bermotivasi utuk sama-sama memajukan perniagaan tersebut.. 

Oklah.. kena sambung lagi ke part 3 pula.. dah letih pula badan ni, lagi-lagi dah masuk 32 minggu pregnancy ni.. Nak balik rehat pula.. Esok nak kena bagi talk di De Palma hotel pula…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s