Belajar berunding…(negotiate)

Dua tiga harini agak hectic for me and faris. This new business yang kami nak venture memang really challenging to us. 100% product based and not service based as our pharmacy now. So, we really need to study the market and have a very good business plan. Since it is product based we really need to plan the marketing strategy and how we gonna sell the product.

Semalam we had a meeting with our potential manufacturer. Alhamdulillah banyak pencerahan dapat dari beliau yang amat berpengalaman (18 tahun kot pengalaman pakcik nih). Banyak advice and tips yang beliau ajar. Dari segi formulation of product, pendaftaran dengan KKM, mendapatkan sijil Halal JAKIM hinggalah macam mana nak pasarkan ke luar negara. What we’ve gained from the discussion was beyond expectation. The way he explained and negotiated dengan kami langsung tak merendahkan kami walaupun dia tahu kami ni memang zero and baru first time nak blaja negotiate..

Pengalaman sebelum ni pernah juga kami cuba discuss dengan satu mamat ni, konon nak venture ngan dia mengusahakan mineral water, kita datang bincang dengan dia sebab dia kata dia berpengalaman, sekali dia punya borak layan tak layan je sebab dia ingat kita macam tak layak nak borak ngan dia. Sebab dia kata kita tak kan mampu nak masuk pasaran.. Masa tu tak tau nak rasa apa, rasa nak tumbuk dia pon ada, tebal gila muka pun ada.. Bila borak2, tanya dia dah berapa kilang dia ada, dia kata takde pun, cuma pengalaman keje kat kilang mineral water je. Eek leh…..!!!!!!)

So sebab tu lah, bila nak gi jumpa ngan uncle manufacturer yang akan produce product kami ni, kami betul2 study dulu and prepare semua kemungkinan soalan dia akan tanya kami. Dari segi financial partlah, marketing part lah…kami takut jadi macam mamat mineral water tu. Alhamdulillah, uncle ni atau lebih mesra dikenali sebagai En. Zeck ni seorang yang sangat professional. Dia yang facilitate the meeting. Everything went so smooth sebab dia pemudahcara. Langsung tak look down kat kami.

So, kesimpulan di sini adalah, berjumpa dengan orang-orang yang penting dalam bisnes ni memerlukan satu skill yang kita actually tak boleh gained melalui buku. Ianya memerlukan kita hands-on dan melaluinya sendiri. Makin banyak kita deal dan jumpa ngan orang secara semuka, lebih pandai kita negotiate dan lebih matang cara kita handle meeting tu. We might not get the result we want, tapi Insya Allah, setiap pertemuan itu adalah satu pengajaran baru buat kita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s