Cosway Pharmacy: An Update

Salam alaik..

Dah lama tak hapdet blog ni.. Maklumlah dah agak busy with my new grown business nih.. Orang cakap the first two years of business memang kena struggle kan and really a crucial time untuk menentukan jatuh bangunnya business you dikemudian hari.

Again, after 8 months running Farmasi Ideal, datang lagi offer dari my friend to join his group of Cosway Pharmacy. This time under  a very strong leader, Serina Chef Wan.. Jangan main-main, retis tau!! Group dia dari segi networking memang power, no doubt about it. Banyak artis join bawah dia, antaranya Saiful Apex, louisa chong(betul ke nama dia nih?), Heliza, erm ramailah…. yang bukan artis pon ramai juga. So, to cut the story short, me and my business partner @en.husband pun ikutlah our friend ni dengar presentation dari Serina di outlet farmasi dia yang baru beroperasi di The Strands, Kota Damansara. Quite impressive juga outlet dia. First, sebab location very strategik, and working hours dia pun mcm gila juga. 10pagi-2am! Her presentation was superb. both of us dropped jaw and tak blink langsung dengar from strat to end. Kekuatan dia memang sebab dia pandai cakap lah.

Bila balik dari presentation tu, memang semangat sangat nak join, sebab rasa the business model as compared to yang i buat sekarang ni, memang amat mudah and murah. However, kami tidaklah terburu-buru memberi harapan kepada our friend. I carik any aoutlet Farmasi Cosway sekitar Shah ALam and Alhamdulillah, in one outlet tu rupanya ex-officemate i.. Apa lagi mintak lah pandangan dia sejujurnya. Dia pon bagitaulah apa dia rasa, apa yang dia tak puas hati and the real scenarion of being a cosway pharmacist…Lepas dah dengar explanation dia, to my surprised, rupanya dia dah nak resign pun bulan ni. (If anyone nak tau details, of things yang bukan dia resign, boleh PM me at my emel. hendrawati83@gmail.com or we can chat).

So, Alhamdulillah, ianya telah membulatkan lagi rasa hati untuk tidak join this business, kami nekad meneruskan busines kecil kami dan mengembangkan nya menjadi sebuah legasi. Alhamdulillah, baru-baru ni dikala ngah pening nak carik modal untuk buka cawangan, tiba-tib adengan izin Allah, datang seorang hamba Allah yang nak jadi investor.. Waaaahhhhhhh!!! Syukur sangat!! seronok tak terkata.. Biar susah tapi tak syubhah… memang Allah akan lorongkan jalan…

Oklah, that’s just an update about Farmasi Cosway yang saya nak share. Btw, if ada pharmacist yang nak join cosway farmasi, my advice is, gi tanya those pharmacist yang dah memang dah jadi cosway pharmacist. if possible tanya yang dah keje for more than a year. kalau tanya yang baru2 join, memang indah belaka. Tak pon, uolz, open uplah sendiri punye, memang susah dan perit tapi rewarding.. and banyak bantuan ada actually to support you.. Yang penting, Istikharah lah dulu sebelum buat keputusan.

p/s: I resign fromgovernment on Jun 2012, open up my pharmacy on September 2012, and never once regretted the decision that i’ve made….

2 thoughts on “Cosway Pharmacy: An Update

  1. nurul says:

    Salam..
    Dah lama sy mengikuti blog ni.. Sbb ade impian nk bk farmasi sendiri bersm adik sy yg jg ahli farmasi. Ade research ttg cosway farmasi tp ht sgt berbelah bahagi.. Sy kagum dgn pendirian puan utk istiqamah dgn tidk mahu terlibat dlm perniagaan yg berunsur syubhah. Harap puan dpt menulis lebih lnjut penglmn dan berkongsi cr2 bgmn puan dpt
    membuka farmasi sndr sbg panduan utk mrk yg bermint spt sy. Terr

    • Salam puan nurul yang baik.. Thanks for following my blog.. Am so sorry sebab jarang sangat hapdet.. Niat di hati memang nak hapdet selalu tapi apakan daya, kedai farmasi memerlukan perhatian yang lebih..
      Good to know, puan nak buka farmasi juga. Baguslah especially if dah ada pharmacistnya… Btw, if you serious nak buka farmasi, maybekita boleh bincang2 and minum kopi sesama dulu. Maybe kita boleh work together and help each other.. walaupun i baru, tapi i nmpak banyak perkara yang perlu ditackle if kita betul2 nak berjaya.
      Feel free to call or to sms me: 013-2092866

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s