Bekerja Makan Gaji vs Berniaga

Pernah dengar ungkapan-ungkapan seperti ini? Di sini ada beberapa koleksi kata-kata yang dikutip dari pelbagai forum bila tajuk post ni di taip di ruangan search En. Google.. Erm, terjentik minda untuk memberikan komen balas dan pandangan sendiri terhadap komen-komen tersebut. However, perlu diingat, those  are only my 2 cents as everyone is entitled to have opinions, right?
1. Ko pernah masuk kursus keusahawanan tak? Ko cakap bukak Franchise.. ko tau ke apa masalah yang akan timbul.. dokumen yang diperlukan… OD bank.. mcm2 lah… Ayah ko bukak bisnes boleh la cakap… cuba datang dari keluarga yang takde bukak bisnes.. mesti ada sedikit penentangan.. pressure untuk memecah tradisi family ni. TQ
My komen:
Tiada siapa berani nafikan, memang susah nak berniaga. But, High risk-high return.. Uols ingat chinese yang kaya tu senang-senang ke kaya. Diorang pun pernah melalui semua dugaan ni. Semua dah rasa tersungkur..Ingat Mukhtar Bukhary tu secara tiba-tiba ke boleh dapat AP beras and bukak syarikat? Yang penting is how brave you are to take the first step!! And family background mungkin memainkan peranan tapi ingatlah, dalam setiap family yang berniaga, mesti ada satu generasi yang menjadi pemula, yang berani memulakan langkah pertama!
2. Pada yang nak resign dan bisnes pastikan at least ada backup fund 12-24 bulan gaji.. Jangan terus nak full time biz but start part time dulu ambil feel….
My komen:
Bila bisnes tu adalah part-time based and kita ada source income lain yang lebih stabil, kita tak kan bersungguh-sungguh dengan bisnes tu. Tapi, bayangkan kalau bisnes tu lah satu-satunya income kita untuk bayar segala hutang (kereta, rumah, makan anak bini, dan segala mak nenek), konfirm uols akan buat sehabis baik dan give 200% of effort kan? Percayalah, kita tak sedar yang kita ada potential yang sangat menakjubkan sebab we’ve never been push beyond our limit. About ada back-up fund for 12-24 months before berenti kerja, i rasa macam tak berapa setuju. Sebab by the time uols ada simpanan banyak tu, uols confirmed dah berada di zon super selesa and lebih takut dan keluar dari zon tersebut. Masa tu uols tak kan hendaknye bersusah payah and start from scratch. Nak niaga seeloknya dari muda, less komitmen, if jatuh, still boleh bangun lagi.
3. Kebanyakkan dari kita telah diimprint dan dididik dari kecil dengan pemikiran:
a. Belajar pandai-pandai, bila besar nanti dapat kerja bagus.
b. Makan gaji, masa depan terjamin
c. Orang bisnes takde masa depan. Boleh gagal bila-bila
d. Jangan buat business, nanti kalau pinang anak orang, kena tolak.
dan banyak lagi pemikiran negatif yang menakutkan tentang bisnes. Jika dari kecil dah tertanam pemikiran macam ni, memang tak hairanlah jika ramai yang tak nak berbisnes dan selesa makan gaji.

My Komen:
Sangat setuju dengan pernyataan ini. Ini adalah pemikiran yang di tanam dalam minda anak-anak melayu. Pernah berborak ngan nyonya cina, dia kata anak orang cina kalau pandai di suruh berniaga, yang bodoh and so-so je dalam pelajaran di suruh kerja makan gaji ngan kerajaan.. Aduh!!! Maknanya kita yang kerja makan gaji ni setaraf ler ngan anak-anak orang cina yang bodoh ye? Patutlah, anty-anty cina tu sesuka hati je nak marah-marah officer gomen ni.. Aduh..!!
4. Nak niaga kena ada modal besar… mana nak dapat?

My Komen:
Takde siapa cakap boleh berniaga tanpa modal. Memang kena modal. Kalau takde modal, carik. Banyak cara, Pinjam adik beradik ke , family ke, gi PUNB ke, carik investor ke. Paling best, kumpul modal sendiri, Plan and ada target bila nak start bisnes yang diidam-idamkan, tu pentingnya ada bisnes plan, ada gantt chart. Lepas dah target berapa nak guna untuk modal, buatlah bisnes kecik-kecik dulu, yang menggunakan modal kecik seperti jual goreng pisang ke, chakoi ke, pasar malam ke. Ni lah orang kata mula dari bawah. Tapi orang melayu tak sabar, dalam kepala otak dia, meniaga mesti ada kedai cantik, kena ada modal 200K-1 juta. Tak pandang peniaga-peniaga kecik ni. Dia tak tau, peniaga jalanan ni lah lagi kaya dan berjaya dari peniaga besar yang nampak gah tapi hutang keliling pinggang plus untung kecik. Hah, apa lagi? Nak modal kena berusaha, otak kena kreatif, ketepikan malu tu. Kalau betul-betul nak, mesti jumpa caranya. At least mulakan dengan membaca dan carik mentor! Ingat, mentor itu lebih penting dari duit 300K dalam tangan.
Setiap kali kita cuba menyatakan hasrat nak berniaga pada rakan-rakan yang sedang makan gaji dan ada pendapatan dalam RM3-4 sebulan, konfem diorang akan cerita kisah kawan-kawan diorang yang tak berjaya dalam perniagaan. Mesti diorang akan bagi fakta-fakta yang menakutkan. Mesti kata ” kalau tak maju macam mana?”. Persolan di sini, mengapa orang melayu  sering mensinonimkan perniagaan dengan kegagalan dan bukan kejayaan? Hasil yang akan kita dapat sangat berkait dengan mind set kita dan gambaran yang dipahatkan dalam minda bawah sedar kita. Jika kita sering mendengar dan membaca kisah kegagalan, tak mustahil perniagaan kita juga cenderung kepada kegagalan. Oleh itu, saya mengajar diri saya untuk sentiasa mendengar kisah kejayaan dan berkawan dengan orang-orang yang berjaya dalam bidang perniagaan yang saya nak ceburi. Do not poison your own mind!! We have the strongest mind power, use it!! And please dont discuss bisnes with orang yang tak berbisnes, u’ll end up getting all the facts wrong!!..

2 thoughts on “Bekerja Makan Gaji vs Berniaga

    • bila, you totally have what it takes to be a succesfull entrepreneur!! Go bila.. we both , Insya Allah boleh berjaya in our own turf. Even though the route might be different, the ultimate goal, is still the same, right?!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s