Day 3: Journey to Sarikei Begin

25 May 2012

Semua bangun awal untuk bersiap nak check out dari rumah. Haris mmg bangun awal and mandi awal. Semalam dah riki2 kedai mana nak pegi untuk breakfast. But before that, kami semua pegi ke Pustaka Negeri sebelah Masjid Jamek yang tak nmpk apape malam tadi. Erm, masing-masing bawak biskutlah, rotilah, but don’t mistaken us, it’s not for our own peruts, ini nak bagi ikan makan. menariknya kat pustaka ni, it has a big lake in front of its entrance. The study area was surrounded by glass and you can feel the tranquility while doing your study. Equipped with it’s own wifi, this Pustaka is really awesome. The kiddos like it so much as they threw out the biscuits to the fish. Even the parent got excited.. Lepas beberapa minit (almost half an hour jugak lah) berada di tepi kolam, kami pon beredar ke dalam Pustaka. Luar tu dah panas terik.. Makin cerah kulit makk yang memang cerah ni!! We were soo fascinated with the glass stairs. What a design. All in all, i can say that, this Pustaka is a real Awesomeee!! Papepon, gambar jangan dilupakan ye.

Then, time for breakfast. We can hear an angry tenant sound from our stomach.. Rocking like a mad rockstars!! Ibu Ila jumpa blog yang suggest Kopi ‘o’ Corner so, with the help of Mr. GPS, kami pon jumpalah tempat tu. Tempat dia agak tersorok jugaklah, but as usual, surprisingly ramai giler orang kat situ. Masa tu dah almost 10.30 am. So kami pon order lah. Agak advance sistem ordering dia. Mamat tu take orders by his Palm device and the order goes straight to the kitchen. And tell you what, the serving is really fast. As good as it’s been reviewed, the food are not dissapointing. I think i had the most delicious Laksa Sarawak in here. My Kanda Faris had his Mee Jawa which served with satay and not forgetting the Teh ‘C’ Peng Special. The price is quite okay but not as cheap as you eat in Benteng Satok but i guess, it’s worth it. I would suggest this place to anyone visiting Kuching.

Then at 12.30pm, dengan lafaz Bismillah, kami pon memulakan perjalanan menuju ke Sarikei. Mr. GPS was set and there we go.. Selepas perjalanan hampir 1 jam, kami sampai ke Taman Recreasi Ranchan. Ada air terjun. Dengan cuaca yang amat panas (39 darjah celcius mengikut temperature detected by En. Wish) Air terjun is something we really need. Tapi semua malas nak berbasahan maka yang seronokonly the kiddos. memang seronok gilos bebudak tu especially Si Haris lah. Mula-mula datang tido, orang dah nak balik baru dia bangun, tapi sempat jugaklah dia merasa mandi jap. Lebih kurang setngah jam kat situ kami pon meneruskan perjalanan yang masih panjang itu.

Jarak dari Kuching ke Sarikei adalah sekitar 258km. perghh.. Jauh tu. Yang lebih mencabar jalan dia pon… grrr… so bumpy. Kalau uolz rasa jalan lama ke kelantan tu teruk, well jalan ke sarikei ni 5 x lebih teruk kot. Tapi yang menariknya, nama2 tempat yang korang jumpa sepanjang jalan. Punggu, Buntu, Lachau and Jakar…many more actually…Sepanjang jalan, terbahak-bahak kami gelak.

Then, dalam kul 3.30 kami sampai ke kawasan rehat Sri Aman. We decided to singgah Sri Aman sebab dah alang-alang sampai kan. Nnti kalau orang cakap pasal Sri Aman, kita tahulah mana tempat tu kan? heheh. Kat sana kami singgah untuk late lunch.. Kami makan di Tasty Chicken Rice. Woooo… sedap seyh makanan kat sini. Korang pernah rasa Buttermilk chicken? erm, ayam goreng berkuahkan susu pekat.. ! First time rasa. Memang pelik lah. Tapi antara lauk lain yang boleh di try adalah, KungPao Nasi Ayam, Bidin Goreng Belacan, Japanese Beancurd, Lemon Chicken Rice….Memang best.. 8 orang makan yang sangat mengenyangkan cost you around RM81.90.. Cheap kan?

Kami juga melawat tempat tinjau Benak. Benak tu ialah satu pesta untuk lihak Ombak sungai yang besar. Selalunya pada bulan Jun. Kami awal seminggu je.Kalau tak mesti dapat tengok. Pesta besar gak tu. Orang puteh suke datang untuk surfing time tu.

Then perjalanann diteruskan dan kami pon tiba di Sarikei Jam 7.30 malam. Check-in di 808 Lounge, then singgah rumah ani jumpa parent and dinner jap. Pastu semua keletihan dan tidor di bilik memasing…

ImageImage

Posted using Tinydesk Writer iPhone app

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s