Independent & Cosway Pharmacy: In dilemma..!

Since sign offer letter loan punb hari jumaat lepas, hati tiba2 rasa berbelah bagi..asyik search pasal cosway farmasi je. Pastu terbaca plak blog sorang pharmacist yg dh join n ada outlet cosway pharmacy sendiri. Dr cara dia tulis, mmg worth itlah kalau join cosway ni. Hati jadi berbelah bagi. Rasa nak je join cosway tu sebab teramat mudah caranya and modal pon tak ler tinggi mana dengan gaji yang confirmed everymonth..

But on the other hand plak, if ak join cosway, which dh terang-terangan subsidiary Berjaya group yang main activity adalah magnum, boleh ke dari segi syariah? Camne duit yang aku dapat tu? Pastu ada sistem network plak and aku bleh plak dapat income pasif dari orang2 bawah yang diassign secara automatic .. So camne ye? Mungkin aku perlu dptkan pandangan ustaz zaharuddin dulu before decide. Klau tak fikir halal haram, mmg sgt untung join cosway, tp kalau fikir kemaslahatan dan ekonomi islam, mcm tak patut plak join cosway. Tapi ye ke klau join cosway tak bantu ekonomi islam?
Buntu n betul2 perlukan istikharah!!!

Posted using Tinydesk Writer iPhone app

17 thoughts on “Independent & Cosway Pharmacy: In dilemma..!

  1. Pigeon83 says:

    Salam..sy pun nak tahu status cosway pharmacy dari segi syarak..sebab offer dia mmg menarik…bila dah tahu status cepat2 la update ye..:)

    • hamizah says:

      simple method , contoh nya , cikgu dapat gaji dari mana ? hasil cukai yang pelbagai kan .. which we are not so sure halal haram nya source dia , tetapi pekerjaan cikgu tu halal , murni .. kan ? macam tu jugak business ni .. kita menjalankan perniagaan barang2 yang dibenarkan , pekerjaan kita niat kita itu yang penting .. ni berdasarkan ceramah ustaz dekat masjid rumah je😉

      mungkin ada yang lebih arif boleh beri jawapan yang lebih tepat🙂

      • BILA FIKIR LOGIK, MACAM BETUL JUGA CAKAP PUAN NI. Tapi saya setuju jika kaedah ini untuk jualan cash. Tapi untuk income from networking, masih terdapat unsur penindasan. KOnsep sama seperti M:LM yang tetap dikira menindas yang di bawah. Lebih2 lagi jika yang setuju untuk join itu masuk sebab telah dijanjikan akan diberikan ahli farmasis. Tapi tiba-tiba ahli farmasi tak dapat di cari.. Bukan kah itu dinamakan penindasan. Duit yang dapat hasil jualan harian setiap hari, Insya Allah takde masalah.. Tapi hasil bawa orang masuk secara penipuan, adakah boleh digunapakai konsep di atas?

        Mohon pencerahan dari yang arif juga

      • mxothman says:

        Kerajaan adalah entiti yg sgt besar, negara; & sistemnya bkn senang nak ubah. Sistem islam akn asingkn hasil tax yg halal utk byr gaji, subsidi mknan, etc; tax hrm hanya utk buat jln, infra dll. Tpi mcm syarikat, lebih mudah tukar business model. Cth bank & insurance company either tukar kpd perbankan islam (eg bank pertanian dulu konvensional skang guna sistem islamic @ create islamic banking eg maybank Islamic) supaya dpt asingkn hasil halal & riba. Sbgai Muslim yg keje kerajaan, kita wajib byr zakat & infakkn gji utk dibersihkan. Kita juga ada pilihan yg byk utk keje swasta yg nyata halal sumbernya @ bniaga yg halal susur galurnya. Mmg Susah nak istiqamah skrg tpi i-allah senang jwb depan allah. Wallahuaklam

  2. hasmidah says:

    Assalamualaikum,sy pun btul2 dlm dilema, puan sudah dpt kah jwban dari ustaz? Sy berminat sngt nk jdi bus owner cosway farmasi ni,tpi bila fkir subsberjaya,mcm mana pndptn yg di agihkan tu, dis my num 0129737285,pls update me..

    • dah lama tunggu, ustaz tak balas pon..last2 saya buka kedai farmasi sendiri.. independent je…dah 4 bulan run bisnes, so far alhamdulillah, Allah bantu.. yang penting takde syubhah…

  3. Assalamualaikum, saya pun baru tercari-cari status e-cosway farmasi ni dari segi hukum syarak, after di approach oleh seorang kawan perkenalkan benda ni. Memang ragu-ragu bila sistem MLM dimasukkan sekali. Apapun, tahniah ye di atas kejayaan membuka farmasi sendiri. Insyaallah, ada keberkatan tu🙂

    • Actually, a lot have been discussed about it..If you are the pharmacist, different issues will be faced. Saya dah consult 2-3 orang pharmacist under cosway, 2 of them dah nak resign. and right now the BO dah pening kepala sebab without the pharmacist, ur prescription counter kena tutup.. And in this business, if you are BO, ur income tak kan masyuk if you tak buat networking. Networking means, you kena rekruit people to be ur downline..Cosway janji akan sediakan pharmacist for you.. but fankly speaking.. nak dapat pharmacist yang nak keluar dari goverment ni ingat senang ke? the offer seems to be sooo good but no… i di approach oleh Serina Chef Wan group. i’m the pharmacist, tapi berapa ramai downline dia yang tak dapat buka kedai lagi, sebab susah nak dapat pharmacist.. so far yang dapat buka kedai, macam dia sorang je.. downline dia ramai, tapi… apa nasib dorang sume bila tak dapat pharmacist? So, i nmpk ada satu penindasan berlaku di situ.. My advice is, jangan terpengaruh dengan offer yang menarik tu unless u mmg seorang pharmacist or you mmg dah ada partner pharmacist yang sedia join u.. kalau mcm tu mmg senang n insya Allah boleh berjaya..you can always contact me, if nak tau anything..
      Right now, i buka farmasi sendiri, walaupun susah tapi alhamdulillah, everything Insya Allah ikut syarak and tiada keraguan.. Ada juga investor offer untuk buka cawangan under my farmasi name.. syukur…

      013-2092866..Ms. Hendra.

  4. Zubaidah says:

    Assalamualaikum ,
    Saya pun tertanya2 jugak pasal eCosway Pharmacy. Satu, pasal yg passive income-iaitu commision dr downline yg infinity, adakah ianye boleh dlm syarak. Saya pun dah tanya beberapa ustaz, tk jawab jugak

  5. Miazara says:

    Asalamualaikum
    Cosway bg saya tiada penindasan… Siapa berusaha dia dpt.. Contoh jika anda up line tp anda tak berusaha anda tak dpt..jika downline anda berusaha dia dpt… Training juga diberi.. Konsep is siapa buat dia dpt..

    • konsep tu betul.. tapi most of the time people tipu orang yang nak masuk dengan macam-macam janji.. Sebagai contoh dialog yang selalu didengari bila dengar taklimat cosway di outlet dia,
      ” u just sign up dulu, dont worry, kita akan carikan ahli farmasi untuk u.. u cuma perlu cari lokasi yang sesuai and bayar rm5000++..”
      Bukan kah itu dikira menipu dan menindas? Ramai juga ahli farmasi yang dah join, kemudian keluar lepas setahun sebab rasa tertipu. Akibatnya, Those yang jadi BO, terkontang kanting sebab kaunter preskription dia dah takde. Signboard FARMASI Cosway juga tak boleh digunakan lagi.

  6. Miazara says:

    Ini bergantung kepada individu itu sendiri… Yg penting sebelum msk kenal pasti group dan leader yg betul… Ayat yg diberi tu mmg salah… Sepatutnya dia kene terangkan betul2 bukan memberi janji sebegitu..

    Sesiapa ingin tahu lebih lanjut boleh email saya.. In Sya Allah saya akan Cuba share mana yg saya tahu.. miazaramia13@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s