Ide untuk gain extra income….

Mummy ligat mencari-cari idea untuk mendapatkan extra income.. bukan sebab mummy tak cukup duit sekarang ni.. tp apa salahnya kalau ada extra income kan.. mummy minat nak meniaga tapi don’t really have idea what kind of business suits me.. Mummy ada terpikir nak jadi dealer tudung.. tp dengan lambakan dealer yang ada ni, boleh ke? Mummy memang cukup takut sebenarnya. kalau nak compare ngan adik Mummy si Sikin tu, memang jauh panggang dari api lah.. dia tu walaupun belajar sampai STPM je and keje pun bukan as pegawai, tp.. otak dia nak niaga memang marvellous..mantop..hati kering punye orang..jual apa pon memang laku..huhuhu…tu lah kehebatan adik mummy yang sorang ni.

So this thing make me think.. maybe, kekuatan mummy bukan jual barang. Well, trend business sekarang bukanlah produk based tp more to services oriented. Jadi Mummy terpikir gak, what kind of service yang mummy bleh explore? Tiba2… Ting!!!!!! dapat idea.. time mummy ngah sibuk2 browse blog jual jubah2 moden ni kan, mummy terpikir, y not jadi tailor? bleh wat part time and modal pon minimal jeh.. risiko kurang sebab tailor ni atas permintaan.. lagipun, kitra leh jadi model sendiri kan.. Mummy terpikir nak jadi tailor yang specialtynye jahit jubah moden and baju kanak-kanak.. hehe.. pasaran luas tu.. kalau dapat jahit skirt comel2 kan.. untuk kanak-kanak 1-6 tahun….

Idea ni mummy terpikir kat ofis.. erm..terus mummy call mama. Secara kebetulannya, memang kat umah mama ada kelas menjahit every rabu and khamis..dengan fees yang sangat murah.. So, mummy rasa y not grab the chance kan.. nanti masa pantang pon banyak masa nak belajar juga..and boleh lah mummy mula ambik tempahan dari dak2 ofis..dorang pon ramai yang ada anak pompuan and kalau dorang tengok mummy pakai vogue2, mesti ramai tergoda kan? heheheeh…

So, next week mummy akan start belajar menjahit.. alaa, belajar asas je.. seb bek mesin jahit, peralatan menjahit semua bleh pinjam mama punye.. hehe.. nanti umah mama tu bleh lah jadi ofis butik aku.. huhuhuuhu.. sambil2 tu bleh mintak dia tulung2 gak kan.. Irfan pon adalah auntie nur ngan uncle adi dia jaga kan..huhuu..

menariknye plan saya ni.. papepun, i need to discuss this thing with Papa Irfan..Btw, both bisnes Papa Irfan pun, service oriented.. and he’s doing quit good juga..

Papepun, lepas bincang ngan Papa nanti, mummy kene wat solat istikharah mintak petunjuk kalau2 Allah merestui perancangan mummy ni.. Apapun kita buat, sebaiknya biarlah dapat restu dari Allah dulu kan? huuhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s