Baby Irfan checklist

Huhu checklist barangan baby @ Irfan.. macam dh beli sket2.. tp rasa2 masih banyak yang takde.. bukan apa, tak tau nak simpan mana sebenarnya…maybe, simpan umah mama lah..sebab nak pantang pon kat sana kan.. hehehe

So mari check mana2 barang yang betul2 perlu and tak perlu..

Bathing

  • Shampoo & soap dah beli ‘top to toe” jenama J&J sebab di suggest oleh penceramah masa kelas antenatal dulu.. dia kata jangan membazir beli lain2, beli yang ni sebab boleh guna untuk kepala sampai kaki.. hehe
  • Bath tub/ BesenDone
  • 2 Tuala Mandi Done
  • Lotion & Talc-free powder – Penceramah kata baby tak yah pakai lotion and powder, not good for health, cukup pakaikan minyak je, for massage.. so dah beli baby oil J&J juge..
  • Cotton Balls – NOT YET
  • Changing Mat (waterproof)- Done

Bedding

  • Play pen/ Cot & mattress – Done
  • Buaian Baby – TBA. Might beli in case of emergency kalo dpt anak yg susah betul nak tido the natural way huhu.
  • Mosquito net – NOT YET. Rasanya x perlu beli kot, rimas lah plak
  • Cot bumpers & pillow set – NOT YET
  • Cadar tilam & pillow case – NOT YET
  • Waterproof mattress pads- Perlu ke nih?

Traveling / Transporting

  • Strollers/ Buggy – dh dapat dari adik ipar- thank pijah
  • Infant Car seatAkan di sponsor oleh Radzi & Aimi-Thanks
  • Beg Baby – Not Yet
  • Traveling bed / mattressDone

Essentials

  • Wipes – Done, beli sekali banyak2 terus..
  • Nail Clipper & Scissors – done
  • Digital ear thermometer – Done
  • Lampin Pakai Buang – done
  • Lampin Kain – Not yet..
  • Safety pins – tak perlu kut
  • Bouncing seat – rasanya beli kut tgk bajet dulu, ganti buaian
  • Cotton Buds – Done
  • Minyak Telon – Done
  • Anti Rash Cream-  Done
  • Nappy LinerMacam tak perlu jeh.. sebab irfan akan pakai cloth diapers

Feeding

  • Bottles – dah beli dua, xde puting punye, ganti ngan sudu jenama baby kiko..
  • Breast pump – Dah dapat dari sponsor siap dapat botol free lagi
  • Bottle brush –Not yet
  • Bottle warmer – Done
  • Bibs – Done
  • Bottle sterilizerDone.

Clothes

  • Sarung tangan & kaki – altigether ada 7 set
  • Socks (Jenis tebal) – Done
  • 2 caps – perlu keh?
  • 3 Bibs –Done
  • Wrap/ hooded blanket – Done
  • Clothes – Set lengan panjang & Pendek, Romper – DONE
  • Barut – Dapat dari Anisun.

For mommy

  • Breast pads – Done
  • Nursing bras – Done
  • Disposable Underwears / Panties – Done
  • Warm Socks – Done
  • Maternity Towels – Done
  • Set Bersalin – Termasuk barut/bengkung, jamu2, akar kayu, minyak/krim sapu – Not yet, ingat nak beli set bersalin salindah
  • Air Atau Minyak Selusuh – In process

Almost done everything.. barang dalam keta pon dah ready… i like.. tak sabar nak gi bersalin.. perut macam dh tak larat nak bawak je si khalifah kecil ku ini..

kalau ada kengkawan yang nak tambah list ni, dipersilakan ye..especially sesiapa yang ada pengalaman..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s