Posted in Financial Jurnal

Simple Financial Tips for Fresh Grads

Akhirnya, uolz telah mencapai kemerdekaan yang selalu uolz impikan. Bagaimana dengan kebebasan kewangan yang baru sahaja bermula?

Berikut mungkin beberapa tips yang boleh dijadikan panduan bagi adik-adik yang baru sahaja mula melangkah ke alam pekerjaan. Mummy merasakan agak penting untuk fresh grad ni ada sedikit ilmu sebab Mummy takut mereka tersilap langkah macam Mummy dulu masa mula kerja..
  • Get A Job – Uolz harus bermula di sesuatu tempat. Uolz akan pergi temuduga dan sebagainya. Melaburlah untuk pakaian yang sesuai. tak semestinya mahal tapi proper. Mahal tak semestinya sesuai kan? Buatlah pilihan bijak dan buat research dahulu tentang tempat kerja baru uolz… Surprised them…!
  • Gaji Pertama – Jangan membazir dengan perkara yang boros. sering kali gaji pertama dihabiskan dengan membelanja kawan2. Padahal, itu semua tak penting. Mungkin lebih afdal kalau diberi kepada Ibu bapa atau disedekah- jariahkan gaji pertama uolz supaya lebih berkat. Fikirkan cara untuk memaksimumkan kenikmatan hasil kerja keras uolz yang pertama ini.
  • Tempat tinggal baru – Kemerdekaan tidak perlu bererti keluar dari rumah ibu dan ayah. Tetapi jika perlu, contohnya, tempat kerja bukan dalam negeri sendiri dan memerlukan uolz berpindah, nilai duit uolz untuk make sure berapa banyak yang uolz mampu bayar untuk sewa setiap bulan. Tak perlu tinggal di kondo mewah jika masa yang diperuntukkan di rumah cuma pada waktu malam sahaja. Bersederhanalah.. Jangan difikirkan sangat apa kata kawan-kawan uolz tu.
  • Perancangan Kewangan – Tidak pernah terlalu awal untuk memulakan perancangan kewangan uolz sendiri. Bahkan, waktu terbaik untuk memulakan adalah sekarang. Belilah buku-buku berkaitan Perancangan kewangan yang banyak di pasaran. Bacalah dan dapatkan sebanyak mungkin maklumat mengenai pelaburan dari bank-bank berdekatan. Xyah malu sebab dorang dibayar gaji untuk membantu uolz.. Ataupun, daftarlah di AKPK untuk belajar cara menguruskan kewangan dengan bijak. Perkhidmatan kaunseling nye free je pon.
  • Mulakan Tabungan – Jalan uolz masih terlalu panjang di depan. Uolz akan memiliki 20 tahun atau lebih sebelum uolz bersara. Jadi, mulai menabung sekarang untuk memastikan bahawa uolz tak akan lemas di kolam hutang yang besar.
  • Gaya hidup – Kemerdekaan sepatutnya menggembirakan tetapi sebaliknya berlaku ketika kebebasan menagih kos yang tinggi. Ketika memutuskan pada jenis gaya hidup yang sesuai untuk uolz, jangan lupa untuk menimbang pada keperluan dan kehendak. Jangan terlalu mengikut arus bandar dan menganggap gaji uolz tu besar. Fikir sedalam-dalamnya setiap perkara yang hendak di beli. Jangan fikir untuk jangka masa pendek. Fikirkan untuk jangka mas panjang. Mungkin ketika ini, ketika uolz bujang, uolz mampu untuk memakai kereta yang mewah, menghabiskan 1/4 dari gaji uolz untuk kereta jer, tapi satu masa nanti uolz nak kawen, , macam mana duit lagi 3/4 itu nak dibahagikan untuk kegunaan masa berkahwin nanti….
  • Perhatikan perbelanjaan uolz! – Jangan menjadi hamba fashion dan gadjet. Tunda niat membeli gadjet terbaru di pasaran. Tunggu harga turun – biasanya tidak selepas beberapa bulan. Kurangkan kesukaan kepada barangan berjenama yang tidak memberi sebarang kelebihan kepada uolz. Contohnya, handbag berjenama Coach dan jenama Elle sama2 mempunyai fungsi yang sama iaitu membawa dompet dan barangan peribadi yang kecil. Jadi mengapa perlu membayar extra RM1K untuk membeli Coach? Janganlah menjadi hamba kapitalism. Jangan di hirau pandangan orang. Live within your means….
  • Insurans – Banyak perkara yang tak terduga dan di luar kawalan kita. Persiapkan lah diri dengan insuran atau takaful. Dapatkan pandangan daripada rakan-rakan uolz atau ahli keluarga mengenai agen insuran yang terbaik. Mummy punye agen mmg terbaik n mummy sangat puas hati… ( mummy bleh rekomen kalau uolz nak!) Kos perubatan hari ini amat mahal dan dengan membayar RM100 je (min) sebulan, kerisauan uolz dapat dikurangkan dan tidak perlu membebankan ahli keluarga yang lain jika uolz di timpa kecelakaan. Sedikan payung sebelum hujan.
  • Kad kredit– Kemudahan ini amat mudah didapati. Dengan mudahnya uolz akan di beri kredit kad oleh pihak bank. Percayalah, se terror mana pon uolz kata uolz boleh control, kadang-kala uolz akan terlebih guna juga. Temptation untuk menggunakan kad tersebut sangat tinggi. Ramai belia bawah 30 tahun diisyhtiharkan muflis oleh kerana penggunaan kad kredit yang tidak berhemah. Jadi nasihat mummy, tak payahlah cuba-cuba start guna kad kredit. Amalkan dalam otak, jika saya tak mampu bayar cash, bermakna saya masih belum mampu lagi. Jangan cuba berhutang kerana ianya akan menyebabkan tidur mlam tak lena dan siangnya pula tidak tenteram…
Semoga adik-adik yang membaca ni akan mendapat manfaat ye… Pengalaman orang lain merupakan ilmu berharga buat insan yang lain pula…..

Posted using Tinydesk Writer iPhone app

Advertisements
Posted in Asam Garam Kehidupan

Winners Vs Losers

What are the qualities of a winner? What differentiates it as against a loser? Do you want to become a winner and avoid being a loser?

Here are some of the qualities of a winner vs. a loser:

A winner is always part of the answer.
A loser is always part of the problem.

Losers always complain and complain. They never stop. The reason their “issues” persist is that they can’t stop talking about it. Winners recognize problems but instead of complaining about them, in conversations, they talk about solutions. They talk about how to resolve the problem and they always think of ways to come up with a solution. A winner sees an answer to any problem while a loser sees a problem for any answer.

A winner always has a plan.
A loser always has an excuse.

A winner plans ahead of time. Winners set goals and targets and walk they way towards achieving it. However, losers always blame others and not themselves. They blame the lack of opportunity for their financial and economic status. They blame the traffic when they come late in the office. They can give any possible excuse that they can get.

A winner says: “It may be difficult but it’s possible”
A loser says: “It may be possible but it’s too difficult.”

Winners are strong to face the challenges that lies ahead when achieving their goals. They are positive minded. They are determined and confident to reach their goals. They usually have mentors who are successful and these mentors serve as inspiration for them. They say that if these people have achieved it, why can’t I? They always say: “I CAN DO IT!” However, losers are concentrated not on the possibility of reaching their goals but on the challenges and hindrance that they see in achieving these goals. They fail to acknowledge that discomfort and sacrifices are key ingredients to success. They say “It’s too difficult!” or “I can’t do it!” They are afraid of taking risks. And so they end up stale and not growing.

A winner says: “How can I afford it?”
A loser says: “I can’t afford it!”

Winners portray the attitude of Rich Dad of Robert Kiyosaki. It’s all about beliefs, attitudes and habitual language. When it comes to money, winners say that lack of money is the root of all evil. They say: “How can I afford it?” They open their minds and think of legal ways and means on how can they afford things that they like. On the other hand, losers say that money is the root of all evil. They say “I can’t afford it” and the list of excuses goes on again. They are closing their minds to opportunities.

In the end, winners are role models. They are hungry for growth and excellence. Their will power is so strong that they are so determined to reach their goals. They always put their best foot forward in every endeavor that they do. However, losers remain stale. They are not determined. They always blame others and give excuses. They don’t grow because they are afraid of risks.

Sometimes, we are winners but other times, we are losers. Which between the two qualities do you possess most of the time? Are you a winner or a loser?

Quoted from:http://www.millionaireacts.com/1519/winners-vs-losers.html

Posted in Asam Garam Kehidupan

Time Management

Time management atau pengurusan masa adalah topic lama yang sering diulang-ulang dalam setiap modul kepimpinan. Dari sekolah rendah sampai lah ke alam pekerjaan, topic ini memang sering kali diutarakan, sampailah nanti modul untuk penjawat awam yang akan bersara pun ada topic ni.

Peliknye, berapa ramai yang betul2 ambil serious terhadap perkara ni? Kadang-kadang yang lucunye, fasilitator yang memberi ceramah modul pengurusan masa ni pula yang datang lambat masa modul tu.. ironik kan?

“Masa diukur bukan pada nilai kuantitinya tetapi kualitinya. Bukan pada lama atau singkatnya, panjang atau pendeknya tetapi bergantung kepada bagaimana is diurus dan untuk apa ia digunakan”

-(Kata2 dari muka depan majalah Solusi Isu No.5)

Dalam perniagaan contohnya, walaupun bekerja sendiri, disiplin dalam pengurusan masa amat penting dan merupakan perkara pokok dalam menentukan jatuh bangun majunya sesebuah perniagaan. Bayangkan jika anda mempunyai satu bisnes meeting dengan client yang jika berjaya akan menghasilkan pulangan yang besar. Perjumpaan tersebut sepatutnya berlangsung pada jam 9 pagi di tempat yang ditetapkan. Tetapi disebabkan pengurusan msa anda yang tidak berapa baik, anda tiba pada jam 10.30 pagi, apa pandangan client terhadap diri anda? Satu perkara yang pasti, anda mungkin saja terlepas peluang untuk mendapat bisnes deal tersebut. Jangan ambil mudah “ first impression” client. Jangan sambil lewa dengan menyangka, client juga akan datang lewat. Biar client lewat kerana dia yang akan melabur duit kepada kita dan bukan sebaliknya.

Jangan mudah memberi alasan, kerana ada satu pepatah Inggeris pernah menyebut “ Losers give excuses, winners make goals”.. So bermuhasabahlah, adakah anda golongan yang selalu memberi alasan atau membuat matlamat?

Dalam pemerhatian ringkas, antara faktor utama bisnes orang melayu jatuh adalah kerana orang melayu tidak disiplin dalam menguruskan masa. Buat perbandingan kedai runcit orang melayu dan orang cina. Kedai orang cina akan buka tepat jam 6 pagi setiap hari manakala orang melayu jarang yang konsisten.. berbagai alasan diberi. Alasan paling menyakitkan hati adalah lewat bangun. Sedangkan orang cina yang tak sembahyang subuh pun selalunya menjadikan azan subuh sebagai indikator untuk waktu bangun tidur. ( kisah benar peraih ikan cina di Sarawak), tapi orang Islam sendiri boleh terlewat bangun? Pelik2..

Mari kita kupas aspek pengurusan masa antara mereka yang bekerja sendiri dengan yang makan gaji.

  Kerja sendiri Makan gaji
Masa Fleksibel Ditetapkan (biasanya 8 jam sehari)
Gaji Ikut usaha. Tetap/ sebulan sekali

 

Bila kita lihat dari segi fleksiblenye masa orang yang bekerja sendiri ni, adakah maksudnya tidak perlu ditetapkan masa bekerja? Adakah maksudnya tidak perlu ada jadual waktu atau timeline untuk di patuhi?

Sebenarnya, kalau kita dalami maksud fleksible di sini, kita akan dapati, orang yang bekerja sendiri lagi tak cukup masa dari orang yang bekerja makan gaji. Bagi orang yang makan gaji, habis waktu bekerja, mereka tidak perlu lagi memikirkan tentang kerja kerana ianya boleh disambung esok hari dan gaji tetap akan dapat di hujung bulan walaupun performance yang diberikan adalah teruk. Berbeza dengan orang yang bekerja sendiri, anda perlu memastikan semua kerja disiapkan secepat mungkin kerana setiap kerja yang disiapkan berkadar langsung dengan keuntungan yang akan diperolehi. Jika sikit output, maka sikitlah habuan nya. Kerana itulah, fleksibiliti di sini jangan di salah anggap. Setiap masa yang dibuang atau terlewat adalah satu pembaziran. Seorang peniaga cina pernah memberitahu bahawa “ Time is money, once the time slipped from your hand, as goes your money” . Tu sebab sangat senang berurusan dengan orang cina.

Kadang kala satu kerja tertangguh hanya disebabkan satu “perkara kecil”, padahal jsementara menunggu “perkara keci”l tersebut, bende lain dah boleh disiapkan dahulu. Dan bila perkara perkara kecil itu settle, projek dah boleh terus on…

Kadang kala idea yang sangat menarik tetapi tiada kesungguhan dalam melaksanakannya pun tidak akan membawa ke mana-mana. Jangan sampai orang lain menggelarkan anda NATO (No Action, Talk Only), atau Tin Kosong. Bila orang dah gelarkan anda sedemikian, agak sukar untuk anda mendapat kepercayaan orang tersebut untuk bekerjasama dengan anda lagi lain kali.  Ingat, bukan mudah memulihkan reputasi yang tercalar..

Jadilah orang yang trustworthy, menghargai masa dan juga janji. Elemen inilah yang menjadikan perniagaan orang-orang cina maju walaupun hanya bermula dengan menjual pau di tepi jalan.

Orang cakap mencari kesilapan memang mudah, oleh itu, di sini disenaraikan juga beberapa cadangan atau tips untuk  mendisplinkan diri dalam bab pengurusan masa. Kalau rasa berguna, bolehlah di praktikkan ye..

1. Senaraikan semua usaha ke arah matlamat mengikut keutamaan.

–       Kadang-kala kita terlalu tamak mengejar semua bende. Last2 semua tak dapat. Lebih baik list kan mengikut praktikaliti nye.

–       Anda di kira sudah berdisplin sekiranya dapat melaksanakan lebih dari lima perkara yanmg paling utama disenaraikan

2. Lekatkan Poster, Cogankata

–       Lekatkan kata-kata yang menjelaskan matlamat anda di tempat-tempat yang mudah di lihat. Isytiharkan pada dunia apa yang ingin anda capai. Yang penting ianya akan mendoorong anda setiap kali anda melihatnya

3. Tetapkan apa yang anda ingin lakukan setiap hari.

-Amalkan perancangan harian dan mingguan yang teratur. Tulis dan pastikan anda mengikut jadual tersebut. Usah biarkan hari-hari berlalu tanpa sesuatu pencapaian-pencapaian kecil ke arah pencapaian matlamat besar anda.

4. Setiap perkara penting yang hendak di buat mestilah di beri deadline.

–       Ini akan memberikan anda semacam satu kepuasan dan kemenangan bila tarikh akhir itu berjaya ditepati.

5. Bagi tugasan yang sukar dan besar, mulakan dengan berdikit-dikit

–       Jangan menunggu kesempurnaan untuk memulakannya kerana ia akan menjerumuskan anda kepada satu keadaan “ tidak berbuat apa-apa”.

–       Ingat, rasa tidak selesa semasa melakukan aktiviti tersebut adalah lebih baik daripada rasa risau, takut, kesal sekiranya anda tidak berbuat apa-apa langsung.

6. Gunakan masa yang paling optimum dalam hidup seharian untuk melakukan tugas-tugas penting.

–       Paling penting, jangan terus melakukan tugas yang tersukar, sebaliknya mulakan dengan bahagian yang mudah dahulu sebagai momentum untuk menakluk bahagian yang sukar.

7. Amalkan dialog2 positif.

–       Pandang tinggi diri anda selalu dengan berkata “ Aku boleh berjaya kerana aku seorang yang berdisplin!”

–       Jangan terpengaruh dengan kata-kata negatif samada dari orang lain atau diri sendiri.

Sampai sini je lah tulisan mummyirfan untuk topik yang agak serius malam ni. Diilhamkan dari pembacaan Solusi Edisi No 5…. banyak manfaat baca majalah Solusi ni.. Semoga Allah menggandakan pahala dan tinggikan darjat penulis-penulisnya…Amin..

Posted in Preggy Jurnal

Baby Irfan checklist

Huhu checklist barangan baby @ Irfan.. macam dh beli sket2.. tp rasa2 masih banyak yang takde.. bukan apa, tak tau nak simpan mana sebenarnya…maybe, simpan umah mama lah..sebab nak pantang pon kat sana kan.. hehehe

So mari check mana2 barang yang betul2 perlu and tak perlu..

Bathing

  • Shampoo & soap dah beli ‘top to toe” jenama J&J sebab di suggest oleh penceramah masa kelas antenatal dulu.. dia kata jangan membazir beli lain2, beli yang ni sebab boleh guna untuk kepala sampai kaki.. hehe
  • Bath tub/ BesenDone
  • 2 Tuala Mandi Done
  • Lotion & Talc-free powder – Penceramah kata baby tak yah pakai lotion and powder, not good for health, cukup pakaikan minyak je, for massage.. so dah beli baby oil J&J juge..
  • Cotton Balls – NOT YET
  • Changing Mat (waterproof)- Done

Bedding

  • Play pen/ Cot & mattress – Done
  • Buaian Baby – TBA. Might beli in case of emergency kalo dpt anak yg susah betul nak tido the natural way huhu.
  • Mosquito net – NOT YET. Rasanya x perlu beli kot, rimas lah plak
  • Cot bumpers & pillow set – NOT YET
  • Cadar tilam & pillow case – NOT YET
  • Waterproof mattress pads- Perlu ke nih?

Traveling / Transporting

  • Strollers/ Buggy – dh dapat dari adik ipar- thank pijah
  • Infant Car seatAkan di sponsor oleh Radzi & Aimi-Thanks
  • Beg Baby – Not Yet
  • Traveling bed / mattressDone

Essentials

  • Wipes – Done, beli sekali banyak2 terus..
  • Nail Clipper & Scissors – done
  • Digital ear thermometer – Done
  • Lampin Pakai Buang – done
  • Lampin Kain – Not yet..
  • Safety pins – tak perlu kut
  • Bouncing seat – rasanya beli kut tgk bajet dulu, ganti buaian
  • Cotton Buds – Done
  • Minyak Telon – Done
  • Anti Rash Cream-  Done
  • Nappy LinerMacam tak perlu jeh.. sebab irfan akan pakai cloth diapers

Feeding

  • Bottles – dah beli dua, xde puting punye, ganti ngan sudu jenama baby kiko..
  • Breast pump – Dah dapat dari sponsor siap dapat botol free lagi
  • Bottle brush –Not yet
  • Bottle warmer – Done
  • Bibs – Done
  • Bottle sterilizerDone.

Clothes

  • Sarung tangan & kaki – altigether ada 7 set
  • Socks (Jenis tebal) – Done
  • 2 caps – perlu keh?
  • 3 Bibs –Done
  • Wrap/ hooded blanket – Done
  • Clothes – Set lengan panjang & Pendek, Romper – DONE
  • Barut – Dapat dari Anisun.

For mommy

  • Breast pads – Done
  • Nursing bras – Done
  • Disposable Underwears / Panties – Done
  • Warm Socks – Done
  • Maternity Towels – Done
  • Set Bersalin – Termasuk barut/bengkung, jamu2, akar kayu, minyak/krim sapu – Not yet, ingat nak beli set bersalin salindah
  • Air Atau Minyak Selusuh – In process

Almost done everything.. barang dalam keta pon dah ready… i like.. tak sabar nak gi bersalin.. perut macam dh tak larat nak bawak je si khalifah kecil ku ini..

kalau ada kengkawan yang nak tambah list ni, dipersilakan ye..especially sesiapa yang ada pengalaman..