Antenatal Class @ KPJ Shah Alam Part 2

Kali ni Mummy ngan PapaIrfan kuar awal sebab nak breakfast ngan Uncle Wafi dan Uncle Fatah kat.. mana lagi.. Restoran Gumbira lah..

Bila sampai KPJ, kami ingat kami dah lambat, sekali pasangan kedua yang sampai haritu. Cet..Sesi pertama agak bosan sebab Puan Faridah tu banyak merapu je.. hehe, tak lah merapu, Dia banyak bagi tips and resepi untuk masak. Mummy dah prepare nak belaja cara mandi kan baby ngan urut baby. Mummy dah wat muke tp PapaIrfan suh sabo, so sabo je lah..

PAs minum, class get interesting sket sebab Puan Faridah tu ajar cara nak mandikan baby. Dia ni banyak ajar guna bende murah-murah je. dia cukup marah kalau kita nak beli bath tub yang mahal2 tu. Dia kata membazir sebab harga dia mahal tapi pakai sekejap je, pastu baby tak nak mandi kat situ lagi dah. Tapi cara dia buat tu, make baby bath time seems soeasy and fun. PapaIrfan ada rakam. nanti Mummy upload ye.

Lepas tu kami di bawa melawat wad bersalin dan wad untuk lepas bersalin. Untuk bagi kami feels, camne rasanya kalau bersalin kat KPJ. Tempat memang best sebab dia baby friendly hospital. Tapi Mummy tak terpengaruh pun untuk bersalin kat sana. Mummy still choose Hospital Sg buloh or Hospital Selayang. watpe nak bayar mahal2 kalau u can get best service kat govt hospital kan? Mummy pon bayar tax so kenelah make use of the facility.. hehehe..

Lepas tu datang physiotherapist ajar cara-cara senaman untuk ibu mengandung. fun jugak session ni sebab wat sama2 ngan PapaIrfan. Siap ambik gambar lagi. Tp takle nak upload sebab posisi Mummy huduss…!! tapi oleh sebab kesuntukkan masa, kami tak ditunjukkan cara massage baby, cuma diberi brief tentang kebaikan massaging je, pastu dia bagi CD on how to massage baby.

Overall Mummy, agak puas hati lah gi kelas ni, at least muumy agak prepared on what to expect during labor and how to take care a newborn. banyak bende yang orang tua2 buat sebenarnya salah rupanya. Contohnya bedung baby.. kalau tgk orang tua-tua bedung baby ketat giler2 sampai baby takleh gerak.. Padahal baby bleh dapat heat stroke sebab cuaca Malaysia ni panas!!

So, Mummy amat mengsuggest kepada ibu-ibu baru untuk gi kelas-kelas camni. Sebagai persediaan mental. tapi terbaik kalau pergi masa awal pregnancy bukan dah akhir pregnancy.

 

Thanks kepada Midwife2 di KPJ yang menganjurkan kelas yang sangat berguna ni. Terutama kepada Puan Faridah yang telah memberikan kami banyak resepi untuk di cuba.. hahahha..

Oh ye, lupe nak inform, masa mummy pegi kelas tu, yuran dia cuma RM80 je, tapi this year akan naik kepada  RM100.. but still cheap if compared to other classes..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s