Istighfarlah….

Hadis Kudsi:

“Daripada Abu Said Al-Khudri r.a, katanya:

” Aku mendengar Rasullullah S.A.W bersabda yang bermaksud:

‘Iblis berkata kepada Tuhannya: ” Demi keperkasaan-Mu dan Keagungan-Mu, aku akan selalu menyesatkan anak keturunan Adam selama mana roh masih di jasad mereka.’

Allah menjawab : ‘ Demi Keperkasaan-Ku dan Keagungan-Ku, Aku akan selalu mengampuni mereka selagi mereka meminta ampun kepada-Ku'”

Masya-Allah, Maha Penyayang… Allah telah berjanji akan memberi ampun selagi kita meminta mapun kepada-Nya, tetapi berapa banyak kali kita memohon ampun pada-Nya? Setimpal kah permohonan maaf dan rayuan ampunan kita kepada-Nya berbanding dosa-dosa dan kesalahan yang kita perbuat? Samada dalam sedar ataupun tidak. Sedangkan Nabi yang maksum itupun bertaubat/beristighfar 70 kali setiap hari.. tapi kita?

Aku mengingatkan diri ku sendiri, mengapa aku begitu sombong terhadap Penciptaku.. Bongkak dan terus-terusan melakukan dosa dlam kehidupan eharian namun begitu liat untuk memohon maaf. Padahal, lafaz maaf tidak memerlukan modal walau sesen pon melainkan hanya masa dan sedikit tumpuan. Apalah sangat masa 5 minit berbanding 24 jam yang diberikan/dipinjamkan oleh Allah kepada kita setiap hari.

Bila ku renungkan kembali, sungguh sedikit sekali aku bersyukur atas nikmat Allah dan Pengasihnya Allah keranamasih menghulurkan nikmat kepadaku walaupun amat sedikit sekali aku mengingatinya…

Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa2 ku, Dosa suami ku, Dosa kedua ibubapa kami dan dosa guru2 kami. Ampunkan juga dosa adik beradik kami dan rakan-rakan rapat kami serta seluruh kaum muslimin dan muslimat samada yang masih hidup atau yang telah kembali kepada mu….

Sesungguhnya kami tergolong dalam orang2 yang menzalimi diri kami sendiri. Ampunkanlah kami atas dosa yang telah kami perbuat samada dalam keadaan sedar ataupun tidak.

Hanya kepadamu kami memanjatkan syukur atas kurniaan rezki yang melimpah ruah dan atas belas ihsan mu dapat kami hidup di muka bumi ini dlam keadaan sihat sejahtera.

Janagnlah kau palingkan hati2 kami setelah Engkau memberi petunjuk kepada kami.. Hanya kepada-Mu lah kami bertwakkal dan Engkaulah sebaik-baik penolong kami…

Amiiinnnn.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s