Parut ohh parut!!!!!!

Harini akak agak free di kedai.. takde keluar outstesen memana. Makanya, rasa rendu nak menulis di blog yang berhabuk ni. Tapi hari ni akak nak menulis secara santaiiii je…… Sebab tulis entry ni? Sebab ramai sangat yang PM tanya pasal nak hilangkan parut. Lepas tu terfikir, betul juga kan. Orang tau pasal hilangkan jerawat je, tapi produk untuk parut ramai yang tak tau. Maka dengan hati yang ikhlas dan tulus(fefeling suciii), akak lembutkan jari jemari akak yang runcing dan panjang ni untuk menaip mengenai parut ye…

Parut menjadi satu trauma kepada semua orang. Tak kiralah parut apapun.. Tapi yang paling keji adalah parut chickenpox yang kena masa umo dah lebih 25 tahun. Lagi keji bila parut tu banyaknya di muka!!! huhuhuhu, sedeeehhh tau!

Parut yang terhasil dari jerawat batu ataupun penyakit kulit seperti psoriasis, eczema, dematitis dan sebagainya juga tak kurang menyakitkan hati. Bayangkanlah, kadang-kadang orang siap tegur kita ni kena chicken pox ke, padahal tu parut jerawat.. Idok ke stress dibuatnya(bayangkan muka yang sedih…)

Kat Farmasi Ideal ni pun, ramai yang datang mencari penyelesaian kepada masalah parut ni. Jangan kata perempuan je ye, lelaki pun ramai jugak dek nonnnn. Kadang minta kita consult personally. Sebelum consult, mesti diorang akan meluahkan perasaan dulu. Kita pun dengar je lah, kita kena ada rasa empathy kan.

Masa awal-awal dulu kami cuma simpan satu jenis krim je untuk parut ni. Iaitu Mederma (RM39.90/20g), tapi sebagai ahli farmasi yang prihatin (ecewahhh), bila semakin ramai yang datang, maka akak pon mencari-carilah apa lagi solusi-solusi (takde kaitan dengan majalah solusi ye) lain yang ada di pasaran. Akak pun mulalah bertanya-tanya kepada pakar-pakar kulit disekitar Klang ni (bukan senang tau nak mintak dorang share!) tentang kombinasi-kombinasi yang baik. Hasilnya, sekarang ni skill consultation akak bab-bab parut ke bab kulit ke dah agak mantappp ler…(cehh, fefeling setanding Dr Ko, pakar kulit tuuu!)

Awak awak orang jangan tak tau tau (bayangkan gaya Azwan haji Ali bercakap), walaupun banyak jenis krim ada untuk parut di pasaran, bukan boleh suka-suka gigi nak guna yang mana-mana awak orang suka. Awak orang kena sesuaikan dengan kondisi kulit awak orang. Jenis kering ke, jenis sensitip ke, jenis berminyak ke. Tu sebabler awak-awak orang kena dapatkan nasihat orang-orang macam akakkkk ni time nak membeli. Jangan risau, kat Malaysia ni bukan macam kat negara-negara lain yang mana consultation seorang ahli farmasi perlu dibayar. Kat Malaysia ni, tak kiralah awak orang ambik masa ahli farmasi tu 100 jam pun untuk dengar masalah awak orang, ianya free. (Kadang-kadang lepas consult berjam-jam, awak orang pegi pula kedai lain beli barang tu! sedih tau! Yeler.. akak kena faham konsep rezeki…tapi, agak2 lah kannnn!)

Lagi satu, kalau nak kesan yang ultimet, cuba ambik bersama vitamin E atau C. These two vitamins akan membantu mencantikkan lagi kulit dan membantu mengurangkan kesan parut dengan cepat dan berkesan.(macam ayat iklan tv plakk)

So antara produk yang agak femes kat farmasi akak untuk masalah parut adalah:

  • Mederma : RM39.90mederma
  • Natopherol DERMAL-E – RM32.80dermal e
  • Organic Aid Vitamin E moisturizing cream- RM18.90organic aid cream
  • Organic Aid Vitamin E Oil- RM55.90organic aid oil
  • Hiruscar Gel- RM17.90hiruscar
  • Strivace Scar- RM30.90strivace
  • Dermatix Ultra
  • Argan Oil Secret Leaf -RM75.00
  • Vitamode Derma-Q Gold Softgel – RM115.00/ 30 biji (yang ni mmg thorrbaik!)derma q

Okler, harap-harapnya entry kali ni dapat membantu awak orang-awak orang yang sedang stress dengan parut-parut degil di muka dan kulit awak-awak orang! Kalau nak consultation, silalah buat appointment dengan akak ye.. (ecewahhhh, appointment katanya!!!)

(sejak akhir-akhir ni macam terminat dgn TMJ tu yang asyik guna “awak orang” jerr) Sila jangan menyampah ye…. hahahaha

Advertisements

Habit #2: Dengan Nama Allah

images.png

Bilangan Bismillah ada 19 huruf, bilangan penjaga Neraka ada 19 malaikat pula. (rujuk Surah Al-Muddasir 74:30). Dari keterangan Ibnu Mas’ud, orang yang bermaksud hendak lepas dari Api Neraka hendaklah dia memperbanyak membaca Bismillah dalam tiap-tiap gerak dan usahanya.

Seperti yang kita maklum, Allah mempunyai 99 nama yang baik, maka mulakan setiap perbuatan dan pekerjaan kita dengan nama yang baik. Kita diajar oleh Allah sendiri di dalam Surah Al A’Araf 7:180, supaya berdoa dengan bertawassul dengan nama2 Allah yang mulia itu.

asmaul husna.jpg

Bila kita mengucapkan Bismillah dalam setiap keadaan, kita sebenarnya sedang menancapkan dalam hati kita satu keyakinan bahawa:

1. Kita sedang melakukan perkerjaan tersebut sebagai satu ibadah bagi meraih rahmat Allah swt.

2. Kita sedang menghubungkan diri kita dengan Allah.

3. Kita merendah diri dan mengakui dengan sepenuh hati bahawa tanpa kekuatan dan keizinanNYA kita tak kan mampu melakukan satu aktiviti pun walaupun sekadar menggerakkan jari-jemari kita.

Maka, lafazkanlah dengan penuh kesedaran dan rasa betul2 mengharapkan rahmat dan redha Allah…..

images (2).jpg

#SeberatZarah
#BacaFahamAmal
#BeramalDenganAlFatihah
#12TabiatMukminProfessional

Habit #1: Safety First!

Taawwudz: Mohon perlindungan daripada Syaiton Yang Terkutuk/Direjam/Terusir

images (1).jpg

Kenapa ye kita kena bersungguh-sungguh memohon perlindungan dari syaiton ni?

1. Kerana Allah sendiri telah memerintahkan kita untuk memohon perlindungan kepadaNya seperti dalam surah AlFussilat : 36

2. Syaiton memang telah dibenarkan oleh Allah untuk menggangu manusia dan diberi tangguh sehingga kiamat untuk menyesatkan manusia dan untuk menjadi temannya di Jahannam nanti.

3. Syaitan telah berjanji dengan bersungguh-sungguh untuk mendatangi manusia dari setiap arah. Depan, belakang, kiri dan kanan.

4. Kita sebagai manusia adalah makhluk yang sangat lemah dan tiada daya yang kuat untuk menepis godaan dan bisikan syaiton yang sangat licik.

Allah swt yang Maha Pengasih dan Pelindung kepada hambaNYa, telah mengajarkan doa-d0a dan apa yang perlu dilakukan dikala kita merasakan sedang diganggu samada oleh bisikan ataupun oleh jin2 yang ghaib, mahupun dari kejahatan manusia yang telah dihasut oleh syaiton.

Antara doa yang diajarkan adalah didalam Surah Al Mukminun ayat 97-98 yang berbunyi:

” Ya Tuhanku, aku berlindung kepada engkau dari bisikan- bisikan syaitan. Dan aku berlindung kepada Engkau ya Tuhan-Ku, agar mereka tidak mendekatiku”

Jadi sahabat2 sekalian, jom kita jadikan satu habit atau tabiat untuk sentiasa mengucapkan Taawwudz sebelum memulakan sesuatu perkara .

Ucapkanlah dengan penuh PERASAAN dan dengan cara yang MENGHARAPKAN SANGAT-SANGAT pertolongan dan perlindungan dari ALLAH swt. Lebih-lebih lagi jika hendak memulakan sesuatu ibadah seperti membaca Al Quran, ataupun menunaikan solat wajib dan sunat. Ini kerana Syaitan akan cuba memasukkan unsur2 riyak dan takabbur yang merupakan dosa besar dan akan memusnahkan pahala amalan baik kita itu. Takut nanti semua amalan kita hanyalah sia2 sahaja. Ingat, syaitan itu tersangat licik dalam tipu dayanya. Namun, Allah swt lebih berkuasa untuk melindungi kita. Jadi, mintalah perlindungan dari Allah semata-mata.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Next: Habit #2: DENGAN NAMA ALLAH….

#SeberatZarah
#BacaFahamAmal
#BeramalDenganAlFatihah
#12TabiatMukminProfessional

12 Tabiat seorang Muslim manifestasi dari Al Fatihah- (Pengenalan)

BismillahiRahmanirRahim

Al fatihah

Al-Fatihah merupakan surah yang paling kerap dibaca oleh seorang muslim. Jika umur kita sekarang adalah 35 tahun dan kita mulai solat penuh pada umur 15 (umur wajib baligh), maka secara matematiknya, kita telah membaca Al Fatihah sebanyak 124,000 kali!!! Masya Allah. itu hanya mengambil kira solat wajib 5 kali sehari semalam. Belum dicampur lagi dengan solat sunat dan solat terawikh.

Al Fatihah merupakan Ibu Al Quran. Bukan lah satu kebetulan surah yang mempunyai 7 ayat ini menjadi surah pertama di dalam Al Quran. Pasti ada hikmah yang besar mengapa ianya dipilih menjadi surah yang perlu dihafal dan dibaca dalam setiap rakaat solat.

Sikap dan akhlak kita sangat berkait dengan solat kita. Di sini bermaksud, Jika kita benar2 memahami setiap bacaan di dalam solat kita terutama Al Fatihah dan memanifestasikannya dalam kehidupan kita sehari2, sudah pasti kita akan menjadi mukmin yang sejati dan professional bukan sahaja di dunia tetapi juga hingga ke akhirat.

Al fatihah mempunyai isi penting untuk keseluruhan Al Quran. Di mana setiap ayat nya akan diperincikan didalam surah2 yang lain di dalam Al Quran.

Jom kita kaji ayat2 di dalam Al Fatihah dan hayati 12 Habit/Tabiat yang perlu diamalkan dari Surah Al Fatihah ini.

Kita akan kupas satu persatu tabiat tersebut di post2 berikutnya. Gunakan hastag #BeramalDenganAlFatihah untuk mencari semula penulisan2 yang berkaitan.

Sampai bertemu lagi……Insya Allah

#seberatzarah
#BeramalDenganALFatihah
#BacaFahamAmal
#12TabiatMukmin

Kenapa kena beramal soleh jika masuk syurga itu adalah atas Rahmat Allah?

Free Admission

Selalu tak dengar orang cakap, kita masuk syurga bukan sebab amalan kita tapi sebab Rahmat Allah?

Dah tu kenapa sibuk gak nak buat amal banyak2. Kenapa sahabat2 Nabi yang telah dijamin syurga pun tetap juga kuat beramal soleh?

syurga vs neraka

Saya tertarik dengan satu kupasan dari seorang ustaz ni. Dia kata perumpamaannya macam Hotel mewah.

best hotel.jpg

Hotel tu dibina dengan keadaan, makin tinggi tingkatnya, makin hebat fasiliti dan layanannya. Setahun sekali owner dia akan pilih 100 orang dari kalangan pekerja dia yang beribu tu untuk tinggal di hotelnya selama sebulan secara percuma.

Maka dia akan pilihlah ikut kehendak dia 100 staff tersebut. Masing2 akan dapat kupon khas.. Tapi, macam mana nak tentukan siapa dapat executive suit, atau siapa akan duduk bilik paling bawah dekat dekat lobi?

Haaaa, dari sini lah owner tu akan tengok balik rekod staf2 tu tadi. Tengok penilaian pekerjaannya sepanjang kerja di situ. Siapa yang cemerlang mengikut buku penilaian kerja tahunannya akan mendapat bilik yang paling mewah di tingkat atas dengan view yang paling ohsem walaupun dia hanya bekerja sebagai tukang dobi di hotel tersebut. Siapa yang rekod penilaiannya biasa2 akan dapat bilik yang biasa2.

Lepas saya dengar penjelasan ini, saya macam.. WOWWWWW! Walaupun sebenarnya tak boleh nak buat perbandingan macam tu, tapi untuk menyampaikankepada akal logik kita, perumpamaan tersebut dilihat cukup menarik dan sesuai.

So, now you know kan kenapa kena juga memperbanyakkan amalan soleh kita sewaktu didunia ni? Sebab kita tak nak lah jadi orang yang dikatakan menyesal walaupun kita dah didalam syurga. Sebab syurga nanti ada banyak tingkatnya juga…Apappun, beramallah sebaik mungkin dan lakukanlah hanya semata2 untuk mendapatkan Rahmat dan keREDHAan Allah sahaja..

TINGKATAN+SURGA.jpg

#seberatzarah

Kalau ada salah dan silap dalam penulisan ini mohon diperbetulkan ye. Shukran.

Sebelum Tidur…..

Malam ni terharu dengar ucapan terima kasih Azra dan Doa Haris masa nak tido.

Azra:

“Terima kasih Allah sebab mommy tak payah duduk hospital. Jaga adik baby kat syurga ye Allah.”😍😍😍😍😘😘😘

Haris:

“Ya Allah, nanti ganti baby lain dalam perut mommy. Tapi kalau boleh baby macam hakim tapi jangan lasak sangat macam dialah. Penat pulak nak kejar dia. Bagi baby yang dengar cakap abang. Amiin.. yang macam azra pon taknak tau Allah. Sebab dia kuat merajuk”

Ok doa Haris tu tak membuatkan mommy terharu tapi tergaru2.. hahahhahaha.. awak kelakar Haris🀣🀣🀣🀣

Amalan sebelum tido budak2 ni simple je.

1. Doa tido

2. Ayat kursi

3. Tiga Qul

4. Ucap Terima Kasih kat Allah atas 3 perkara best yang berlaku harini

5. Doa untuk 3 benda/perkara nak minta kat Allah.

#askAllahforguidanceandprotection

#thanksAllaheverynightforeverythingyouhavetoday

#prayAllahforwhateveryouwanttomorrow

 

Pengalaman Keguguran Kali Pertama

Masa kanda balik dari misi di kemboja, saya dapati UPT test positif.. heheheh..

Took me about 2 days to tell kanda bout the news. So, bagi kanda sampul and a note. Perasaan masa tu bercampur baur sebenarnya.. part of me rasa seronok nak ada new baby, tapi part of me bila membayangkan nak kena lalu 9 bulan yang penuh dengan check ups plus another year of handling baby, erkkkk😣😣. Serious tau perasaan yang tak best tu datang almost 2-3 days. Pastu, i tenangkan fikiran dan bermonolog sorang diri. I cakap to myself,

“Cik hendra, ramai lagi couples yang teringin sangat nak anak tapi belum ada rezeki. Ni Allah dah pilih rahim ko untuk lahirkan sorang lagi umat Muhamad saw, pejuang agama, dan ko tak happy?! Ko dah kenapa?! Allah dah bg ko nikmat hidup senang kan, so apa salahnya Allah bg satu tanggungjawab untuk besarkan sorang lagi hamba Allah. Tak malu betul ko nih!”

Lepas tu, saya istighfar dan redha sangat2 dengan kehadiran baby ni. And dah mula plan macam2. Surah2 nak baca. Zikir2 nak amal. Dah google exercise dan workout yang sesuai untuk preggy mom. Dah beli kasut flat masa Brand outlet punya sale. (Adalah dalam 6 pasang😜😜).. I even started my new pregnancy journal dalam Notes.

Then, i get so excited with this pregnancy!! Burst the news to Haris and Azra. Ekspresi Haris dan Azra bila tau diaorang nak dapat adik memang sangat priceless!!!

Setiap hari Azra akan cium perut sebab tak sabar nak jumpa baby. Dia sangat berharap yang baby tu adalah girl. Siap dah pilih nama. Adelea katanya. Mommy pun dah pilih nama kalau baby girl.. Aysha Ramadhani. Sebab dia pun akan lahir masa bulan Ramadhan macam Azra.

So, only few yang tau about the pregnancy. Saje nak keep it secret lah kononnya.. malu pun ado.. sebab macam asyik beranak je kojenyaπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹.

Tapi, on 29/8, nampak spot bleeding kat pantyliner. Cuak dah masa tu. Tapi sikit sangat pun darah tu. Cuma perut ada rasa cramp2 sikit. Nak sedapkan hati pergilah Klinik Siti. Terus direfer ke spital Banting. Kat sana dorang buat Trans Vaginal Scan (TVS), x nampak sac. Tp upt positive. Dr decide hantar ke HtAR sebab pakar semua kat sana. To rule out ectopic pregnancy (Kehamilan luar rahim).

Merasalah naik ambulan dari hospital Banting ke Klang.πŸš‘πŸš‘πŸš‘. Sampai HtAR, another scan buat dan dorang ambik darah untuk tengok beta-hcg. Kena duduk ward.

Malam tu dapat result darah and kata mmg mengandung tapi kandungan tak tahu kat mana. So kena tahan dalam ward utk observation another 2 days.

Cut story short, duduk wad sampai 2/9, repeat beta-hcg 2 kali. Scan few times. Bacaan hcg tu tak naik cantik sangat dan still tak nampak kantung baby. Last2, doktor plan to discharge tapi kena dtg lagi lepas dua hari.

4/9 datang lagi. Repeat beta-hcg, still x naik dgn cantik. Kalau kita mengandung dalam rahim supposed lepas 48hrs, bacaan dia kena doubling. Means, dari 200 jadi 400 jadi 800 dan seterusnya. Still scan xnampak kantung. Doctor suruh datang 10/9 for another scan session and repeat beta-hcg.

Time ni bacaan hcg

243 > 470 > 670 > 890 (ni every 48hrs) and after 6 days my reading is only 1570.. huhuhuhu.. sepatutnya waktu ni dah lebih 5000. Tapi alhamdulillah, ada nampak kantung. For the first time, i see u, baby!!!!! πŸ‘ΆπŸ»πŸ‘ΆπŸ»πŸ‘ΆπŸ»πŸ‘ΆπŸ». Lega sangat masa tu.. So, doktor kata datang lagi after 1 week utk tgk lagi. Alhamdulillah..

11/9… hantar kanda pergi airport sebab kanda outstation ke Llangkawi. Pastu balik rumah and rehat ler. Masa nak pergi solat zohor, gi kencing, masa nak cuci terperanjat tengok toilet bowl penub darah. Allah, kenapa ni.. Mmg confused jap. Tapi perut tak sakit pun.. tapi mmg banyak darah. Pakai pad dan terus call kanda. Bincang2, cakap kalau tak sakit, esok je gi spital lepas setle anak2 gi skolah. Malam sempat lagi sambut birthday mama. Huhu

12/9… since pagi, masih bleeding dengan heavy. Dalam jam 1 perut rasa macam contraction macam masa nak bersalin bila jalan dah bukak 5 cm.. memang sakit.. nak tukar pad,nampak ketul2 darah.. erm, tak boleh jadi ni. Memang kena gi spital. Cepat2 ambik anak2 hantar ke rumah minta maid jaga. Terus shoot spital dengan Mama.

Kat spital dr scan and confirm yang saya memang keguguran😭😭😭😭😭.. Tak pernah experienced miscarriage sebelum ni. Feeling dia sangat tak best hokayy… uwaaaa!!!! Lagi sedih bila tengok muka Azra yang kecewa gila bila tau baby dah takde.. bila bgtau Haris, dia cool je. Siap cakap “takpe mommy, nanti cuba lagi ye”πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.. sukati je dia..

So, tu lah kisah another baby yang hanya sempat saya kandungkan selama 7 minggu… Sedih memang sedih tapi kami redha je. Mesti Allah ada plan lain untuk kami. Now kena rehat seminggu till next appointment. As for now, rasa lain bila pandang anak2 yg sedia ada. Terasa belum bg yg terbaik untuk dorang dan x cukup tunjukkan rasa kasih pada dorang. Bila tengok rasa nk peluk dan cium je dorang ni. Tak dpt bayangkan if dorang tiba2 diambil Allah mcm baby dalam perut ni.. uwaaAa… Saya belajar untuk lebih menghargai anak2 lepas saya keguguran.. now baru saya faham perasaan kawan2 yang pernah keguguran…

P/s: siapa komen “tahniah”, maksudnya dia tak baca sampai habis.. kuikuikuiiii..

#mommylayanemosi

#sajetulispanjang2

#naktengoksapemalasbacatapinakkomengak

#endofpregnancyjournal

#7weeks

#kitacubalagi

#mommygojesanak3

3 Cara Luarbiasa Menjamin Masa Depan Anak Anda (jika ditakdirkan anda mati awal)- Part 1

baby

Satu soalan yang paling biasa bermain di fikiran setiap ibu bapa adalah: “Bagaimana saya dapat terus memberi makanan dan perlindungan kepada anak2 saya bila saya meninggal?”

Antara hal yang paling dirisaukan oleh kita sebagai ibubapa adalah tentang masa depan anak2 jika ditakdirkan kita mati awal.

Ramai yang hidup dalam keluarga yang mana hanya seorang yang merupakan breadwinner atau mempunyai punca pendapatan. Dan masih ramai yang bergantung hidup dari satu slip gaji ke slip gaji seterusnya. Sedikit sahaja simpanan dapat dibaut dan mempunyai hubungan sosial yang terhad untuk bergantung harap.

Persoalannya, bagaimana kita dapat menjamin masa depan keluarga kita ketika mengalami bencana? How is that even possible bila bencana yang mendatang juga tidak kita ketahui bentuk dan masa datangnya?

Dilema ini sebenarnya bersifat universal dan telah ditanya sejak dari dulu lagi. Ayat Al Quran dalam Surah Al A’raf; 188, Allah menyuruh Nabi berkata “Aku tidak kuasa mendatangkan manfaat maupun menolak mudarat bagi diriku kecuali yang dikehendaki Allah. SEKIRANYA AKU MENGETAHUI YANG GHAIB,NESCAYA AKU AKAN BERBUAT KEBAJIKAN SEBANYAK-BANYAKNYA DAN TIDAK AKAN DITIMPA BENCANA. Aku hanyalah pembawa berita gembira bagi orang-orang yang beriman”.

Ini bermaksud, sedangkan Nabi Muhamamd juga tidak dapat mengetahui tentang masa hadapan, tetapi Nabi Muhammad telah meninggalkan kepada kita model untuk diikuti dan best practices untuk diimplementasikan yang insya Allah dapat menjamin masa depan anak2 kita di kehidupan ini serta kehidupan seterusnya.

  1. Jaminlah masa depan anak anda – Spiritually

Dalam kisah Nabi Musa a.s dan Nabi khidir a.s (QS al Kahf 18:60-82), kedua mereka melintasi satu perkampungan dimana penduduknya bersikap kasar terhadap kedua nabi tersebut. Namun, Nabi Khidir a.s telah membaiki sebuah rumah yang dindingnya hampir runtuh. Hal itu menyebabkan Nabi Musa a.s bertanya sebab kepada perbuatan baik nabi Khidir a.s tersebut terhadap penduduk yang tidak layak diperbuat kebaikan kepadanya. Lalu dijawab oleh Nabi Khidir a.s,

“Dan adapun dinding rumah itu adalah milik dua anak yatim, yang dibawahnya tersimpan harta bagi mereka berdua, dan ayahnya adalah seorang yang SOLEH.Maka Tuhanmu mengkehendaki agar keduanya sampai dewasa dan keduanya mengeluarkan simpanannya itu sebagai rahmat dari tuhanmu. Apa yang kuperbuat bukan menurut kemahuan sendiri. Itulah keterangan perbuatan-perbuatan yang engkau tidak sabar terhadapnya”

Kesimpulannya, Allah mengilhamkan nabi Khidir dan Musa a.s ke tempat yang mereka yang jangka untuk sampai, berbuat perkara yang mereka tak terfikir untuk lakukan, untuk memelihara harta dua orang anak yatim yang tidak mereka kenali, semata-mata kerana kemuliaan yang Allah letakkan keatas bapa mereka disebabkan keSOLEHANya.

SOLEH: Kunci Pemeliharaan Ilahi Terhadap Anak Anda

Dari kisah tersebut, dapat kita simpulkan bahawa kualiti yang ada pada bapa tadi sehingga masa depan anak2nya dijamin adalah keSOLEHan dan kesungguhanya kepada Allah swt.

Kadang kala, agak sukar untuk kita mengaitkan kerohanian dengan situasi real life, tetapi inilah yang diajarkan oleh Nabi Muhamad saw dan sahabat2Nya yang mulia telah amalkan dalam kehidupan seharian.

Allah swt berfirman dalam surah At Thalaq ayat 2&3 yang intipatinya bermaksud,

“Barangsiapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya,dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak dijangka. Barangsiapa bertawakal kepadaNya, nescaya akan dicukupkan keperluannya…”

Apabila kita memperbaiki hubungan kita dengan Allah samada di depan orang ramai ataupun dalam keadaan tersembunyi, Allah pasti akan melindungi kita dan anak kita dengan cara yang tidak dapat kita terfikirkan.

Untuk sampai ke tahap ini, kita perlu sentiasa mempunyai kesedaran tentang keadaan rohani kita dan apa akibat dari perbuatan kita kepada kita dan keturunan kita.

Dalam kita memperkukuhkan aspek kerohanian, tidaklah bermaksud menidakkan kepentingan perlunya perancangan kewangan yang mencukupi untuk masa depan anak kita.

Bapa didalam kisah Nabi Musa a.s tadi digambarkan sebagai seorang yang soleh dan bertakwa, namun beliau bukanlah orang yang tidak mempunyai apa2 langsung. Kerana jika beliau tidak mempunyai apa, sudah tentu beliau tidak akan mempunyai rumah yang mana mempunyai dinding khas didalamnya yang berfungsi untuk menyembunyikan harta2nya. Ini menunjukkan, sepanjang waktu hidupnya, bapa tadi telah menjalani kehidupan yang terbaik sehingga dapat memenuhi keperluan material anak-anaknya.

Hehe.. Hadam dulu Part 1 ye.. Insya Allah nanti kita sambung lagi di PART 2. dimana kita akan bincangkan bagaimana kita dapat menjamin msa depan anak2 dari segi FINANCIALLY.